Hyppää sisältöön

Arvaamattomuus

Yksi elämän perusluonteista on kokeileminen. Koko elämä nykykäsityksen mukaan perustuu jatkuvaan testaamiseen. Ehkä testaamista voisi kutsua uusien parempien vaihtoehtojen etsimisenä myös.

En tiedä onko täysin stabilissa ympäristössä tarvetta kehittyä paremmaksi, mutta tiedän, että emme elä stabilissa ympäristössä. Ympärillämme on jatkuvaa muutosta johon eläimet, kasvit - ja jos ihmiset luetaan erilleen eläimistä - joutuvat etsimään tiedostaen tai tiedostamattaan uusia ratkaisuja.

EU liittoutumana on yksi monista ihmiskunnan yrityksistä löytää uusia ratkaisuja. Jokainen uusi ratkaisu johtaa uusiin variaatioihin ja muunnelmiin. EU:n sisällä on tapahtunut monia arvaamattomia tapahtumia historiansa aikana. EU on ollut kovilla monta kertaa ja kaikista sen ongelmista huolimatta, aina valtiot ovat löytäneet tavan toimia yhdessä. Uusin muutos tässä maailmassa on Brexit.

Brexit on ollut meidän kaikkien seurattavana jo jonkin aikaa. Jo peruslähtökohdilta Brexit kuulosti siltä, että Britit eivät tule hyväksymään sitten juuri mitään ehtoja EU:n suunnalta. Minulla on ollut kuva, että Britit ovat joko olleet täysin pihalla, mitä oikeasti pitäisi tehdä tai sitten etukäteen päättäneet, että vain voitoikas sopimus kelpaa tai ei yhtään mitään. Itse uskon, että edessä on sopimukseton ero - ennustus, jota voi arvostella myöhemmin.

lue lisää …

Kauppa vie

Ovatko osakekurssit arvattavia? Kysymys on mielekäs sen mukaan uskooko olevan mahdollista tietää ennalta asioita tulevaisuudesta vai onko tulevaisuuden ennustaminen omasta mielestä täysin absurdi asia.

Itse olen tulevaisuuden ennustamisesta sitä mieltä, että sitä harrastavat yleensä kopsahtavat omaan nokkeluutensa ja arvaavat väärin. Vähän aikaa sitten julistettiin kovalla äänellä, että kohta korot nousevat ropinalla ja kaikki velalliset joutuvat lähestulkoon velkavankeuteen. Joskus vuoden 2010 tienoilla ennustettiin, että korot nousevat useilla prosenteilla kohta, mutta suunta olikin täysin päin vastainen.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, sitä kauemmas tulevaisuuteen kuljemme. Joten itse kannatan ajattelutapaa, että antaa olla, ei kannata ennustaa. Mutta tutkimukset ovat havainneet taloudessa tiettyjä syklejä, joita ei voi kiistää.

  • Meillä on nousukausi.
  • Meillä on laskukausi.

Eli voiko taloudellista tulevaisuutta ennustaa vai ei?

lue lisää …

Tunteet ja sijoittaminen

Kun lukee sijoitusblogeja tai vain kuuntelee tuttujen ihmisten puheita tai jos lukee sijoituskirjaa - poikkeuksetta aina tulee esiin sijoittamiseen liittyviä tunteita. Tutut kertovat usein sijoittamiseen liittyvistä peloista. Bloggaajat puhuvat siitä, miten kurssien lasku aiheuttaa tuskallisia tunteita. Sijoituskirjallisuutta kirjoittavat yrittävät antaa vinkkejä, miten suhtautua kurssien liikeeseen.

Inhimmillisen elämän yksi tärkeimpiä ominaisuuksia ovat tunteet. Me olemme kaikki jossain määrin ainakin tuntevia olentoja, jotka rakentavat maailman kuvaansa enemmän tuntemusten kuin todellisten rationaalisten seikkojen kohdalla. Sijoituspuolella on monia yksityiskohtia, joissa nimeomaan ovat enemmän tunteet esillä kuin rationaalinen ajattelu. Tälläisia suoranaisia epärationaalisuuteen viittavia asioita ovat esimerkiksi väitteet:

  • Kurssit kertovat miten onnistunut sijoittaja olen.
  • Salkun markkinahinta määrittää, kuinka hyvä sijoittaja olen.
  • Vain Indeksirahastoja kannattaa ostaa, koska Sijoitusrahastot tuottavat pitkän päälle vähemmän.
  • Rahan määrä salkussa ratkaisee.
  • Raha on jumala :)

Kaikki edelliset kohdat puhuvat siitä, miten mittaamme salkun tehoja vain sillä, miten paljon rahaa voidaan jonkin kertoimen mukaan saada salkkuun tietyn ajan kuluessa. Kun puhutaan Sijoitusrahastoista, niin monet ihmiset vain unohtavat että mikäli kyseessä on 'oikea' sijoitusrahasto, niin aktiivinen toiminta rahastossa tuo turvaa sijoitetulle omaisuudelle aivan toisin kuin Indeksirahasto - joten voi olla että joillekin ihmisille tälläinen turvallisuuden tunne on tärkeä. Ihan samassa mittakaavassa kuin tunne siitä, että:

indeksirahastoon pitää sijoittaa, hölmöt,
koska se vain on kannattavampaa
kaikkien kirjoitusten perusteelle,
joita olen lukenut.
Tutkimukset tehdään aina rationaalisilta
pohjilta, idiootit,ja niiden
tulkinta on aina neutraalia
ja oikein osuuvaa.

Jos edellinen esimerkki ei avautunut, niin lähdetään miettimään tätä asiaa syvemmältä.

lue lisää …

Corus tammikuu 2019

/galleries/CorusTammikuu2019/SalkkuVsNasdaq.png

Perjantai päivä oli melko mielenkiintoinen päivä maailman pörssien suuntautuessa alaspäin. Ainakin hetkellisesti, tutkiessani Corus Entertaimentin taloudellista tilaa, havaitsin salkulleni toisinaan omituisen tyypillisen ilmiön, joka on kuvattuna sivun ensimmäisessä kuvassa. Coruksen tulosilmoituksen seurauksena salkkuni arvo rynni melkoista vauhtia ylöspäin. Siis aivan vastakkaiseen suuntaan. Kun Nasdaq kulki -0.5% niin oma salkkuni kulki +0.5%.

No, Corus ei ole salkkuni ainoa paperi, joten tuo ilmiö ei täysin ole yhden yhtiön varassa. Kaikki salkkuni USA:n yhtiöt kulkivat tänään ylöspäin. Kurssi heilahtelut eivät merkitse minulle paljoakaan, mutta toisinaan on kivaa tietää voittaneensa indeksin.

lue lisää …

Tammikuun 2019 Australialaiset

Salkun Dividend Yield 001122334455667720187.11300.2257.02018Salkun Dividend YieldDividend Yield

Olen muuttanut hieman sijoitus-strategiaani. Edellisvuoden tarkoitukseni oli kerätä sopivan kokoinen osinko kuukausitasolle. Osingon kasvatus etenee edelleen, mutta kerään mahdollisemman nopeasti noin kaksikymmentä yhtiötä salkkuuni lisää, siten että niiden osingon maksut ajoittuvat tasaisesti ympäri vuoden. Taktiikkani on ostaa myös osakkeita edellisvuotta pienemmissä määrissä sisään, vaikka tästä seuraakin suuremmat välitysmaksut. Lopullinen päämääräni on saada salkkuni tilaan, jossa ostan uusia yhtiöitä salkkuuni enää harvakseen lisää ja keskityn tasapainottamaan salkkuni tehokkaaseen osinkotuottoon.

Uuden taktikkani seurauksena valitsen viisi Australialaista yhtiötä, joita tulen ostamaan tämän kuun kuluessa. Käydäänpä nämä yhtiöt hieman tarkemmin läpi tässä.

lue lisää …

Osinkosijoittamisen teoriaa

Suomalaista kirjallisuutta osinkosijoittamisesta on hämmentävä vähän. Muistan lukeneeni yhden kirjan, jonka aiheena oli jollain tasolla osinkosijoittaminen, joitakin vuosia sitten. En pitänyt kirjaa kovin hyvänä, enkä ala muistelemaan tässä teoksen nimeä.

Osakkeen arvoon sijoitamisesta on tehty montakin kirjaa. Joissakin kirjoissa yritetään epätoivoisesti todistaa, että osinkosijoittaminen on merkityksetöntä, kun puhutaan osakeiden ostosta ja myynnistä. Kirjoittajat jaksavat yleensä vedota miten ETF -ja indeksisijoitaminen on järkevää nimenomaan verotusteknisistä syistä, mutta unohtavat täysin, että osingon verotus on matalampi kuin tuottavan myyntitapahtuman verotus. Eli osinkosijoittaminen on kannattavampaa kuin myyntiin perustava sijoittaminen, koska osingon verotus on pienempi. Sitä onko indeksiin sijoittaminen järkevämpää ei voi kieltää eikä myöntää, sillä indeksejä on monenlaisia, ja kukin indeksi pitää todellisuudessa käydä kokonaisuudessaan läpi ennen kuin voi sanoa sen olevan mielekäämpi sijoituskohde kuin osinko. Eli sääntö osta indeksirahastoa, koska se uudelleen sijoittaa osingot ja tuotta verottomuuden takia paremmin - ei ole validi väite kaikissa indeksirahastoissa tai ETF:ssä. Voi olla että rahasto joutuu oikeasti maksamaan veroa osingosta ja voi olla että varat on sijoitettu osakkeisiin, joilla ei juuri ole osingoa. Väitän että on hyvinkin todennäköistä, että omat osinkosijoitukset tuottavat paremmin kuin rahaston uudelleen sijoitustapahtuma.

Maailmalla on osinkosijoittamisesta huomattavasti enemmän kirjoituksia kuin Suomessa, joten päätin kirjoittaa osinkosijoittamisesta omiani sekä muiden mielipiteitä. Luodaan kysymykset miksi, milloin ja miten.

lue lisää …

Vuosi 2018

Vuosi 2018 on ollut joidenkin sijoittajien mielestä todella huono sijoitusvuosi - lähinnä heidän, jotka ovat kaivanneet koko ajan jonkinlaista voittoa takataskulleen. Omasta mielestäni kohta ohi mennyt vuosi on ollut sijoittajan kannalta varsin lupaava, ja tämän hetkinen aaltoileva tilanne toiveita antava.

Mutta kuulunkin pitkäaikaissijoittajien ryhmään, jotka ostavat osakkeita osinkotuoton vuoksi, en hintojen seuraamisen vuoksi - vaikka tunnustankin hintojen seuraamisen olevan hauskaa toisinaan, mutta toissijaista.

lue lisää …

salkun tilanne

Vuosi on vierähtänyt. Aloitin tämän blogin vuosi sitten, kun salkussani oli melkoisen erillainen painotus ja osakkeet kuin tänään. Vuosi sitten päätin tehostaa tuoton keräämistä osingojen avulla, ja valita osakkeita, joiden arvon lasku ei olisi kovin jäätävää, sillä hetkellä, kun tuleva laskukausi toisi varmasti kurssien laskun alaspäin. Toisaalta kurssien laskulla ei juuri ollut silloinkaan minulle merkitystä, koska päätin kohdistaa tavoitteeni tulevaisuuteen ja kertä nimenomaan osingoa.

Määritin itseni riskisijoittajaksi ostaessani BIG 5 SPORTING GOODS CORP ja CORUS ENTERTAIMENTIN kaltaisia osakkeita, joiden osingon maksun varmuudesta lyhyellä aikavälillä ei ollut varmutta. Myös näiden yritysten tulevaisuus tietyllä mitareilla oli epävarmaa. Tilanne ei ole siinä mielessä muuttunut, paitsi että vaikka Big 5 onkin yhä hyvin epävarma yritys, niin Corus Entertaimentin tulevaisuuteen uskon (siitä huolimatta, että yrityksen lainojen koko on melkoinen).

Olen yhä riskisijoittaja, vaikka Australian mantereelta etsinkin yrityksiä, joilla ei suoranaista konkurssin uhkaa olekaan, niin monet sijoituskohteeni ovat niin pieniä, että niiden toiminta voi

päättyä aivan muista syistä kuin kannattamattomuuteen.

Tulevana vuotena arvelen niin sanottujen laatuyritysten arvojen laskevan voimakkaasti, jolloin alan mahdollisesti keskittämään sijoitukseni enemmän indeksien listaamiin suuriin osinkoyrityksiin. Samoin ostan pieninä erinä lisää niitä yrityksiä, joiden osakkeiden hinnat ovat painuneet alaspäin.

Tarkoituksenani on löytää osakkeiden pohja-arvot, joiden jälkeen niiden arvo ei enää kulje alas vaan ylös. Eli laskevien kurssien taktiikka. Osta kun arvot laskevat, älä tee mitään, kun arvot nousevat. Pitäydy ostamaan osinko-osakkeita.

Alla listaus yrityksistä, joiden osakkeita omistan tietyllä painolla.

Salkku tilanne vuoden 2019 alkaessa.

Tunnus

Nimi

Painotus

1

AGNC

AGNC INVESTMENT CORP

2.683907

2

AX.UN

ARTIS REAL ESTATE INVESTMENT

2.144905

3

BESI

BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES

0.977575

4

BGFV

BIG 5 SPORTING GOODS CORP

1.474045

5

BKW

BRICKWORKS LIMITED

2.629107

6

BRE

BROOKFIELD REAL ESTATE SERVI

4.274329

7

CBA

COMMONWEALTH BANK OF AUSTRAL

2.481007

8

CJR.B

CORUS ENTERTAINMENT INC-B SH

7.294045

9

CNSL

CONSOLIDATED COMMUNICATIONS

5.041059

10

DGS

DIVIDEND GROWTH SPLIT CORP-A

1.248887

11

DR

MEDICAL FACILITIES CORP

9.683738

12

ETG

ENVITEC BIOGAS AG

1.169608

13

EXH9

ISHARES EUR 600 UTILITIES DE

6.765559

14

GNL

GLOBAL NET LEASE INC

2.25579

15

HIT

HITECH GROUP AUSTRALIA LIMITED

2.267066

16

INGA

ING GROEP NV

6.369984

17

IROB

L&G ROBO GLOBAL ROBOTICS&AUT

2.236978

18

KO

COCA-COLA CO/THE

3.159345

19

MNY

MONEY3 CORP LTD

2.066386

20

MUX

MUTARES AG

2.281028

21

MWB

MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND

0.689496

22

NCZ

ALLIANZGI CONV & INCOME II

2.686944

23

NLY

ANNALY CAPITAL MANAGEMENT IN

7.00024

24

PBB

DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG

1.887089

25

PRV.UN

PRO REAL ESTATE INVESTMENT T

2.272499

26

QCOM

QUALCOMM INC

4.725522

27

SO

SOUTHERN CO/THE

3.231613

28

SOT.UN

SLATE OFFICE REIT

2.15361

29

TUI1

TUI AG-DI

1.949659

30

XMLP

L&G US ENERGY INFRASTR MLP

2.515009

Kaikki salkkuni normaalit yritykset jakavat osingoa. Myös omistamani ETF:t jakavat osingoa yhtä poikkeusta lukuunottamatta, L&G ROBO GLOBAL ROBOTICS&AUT. Tuo ETF on salkussani, koska uskon robotiikan kehitykseen. Varmaa on, että ETF:n arvo tulee nousemaan vähintään inflaation voimasta. Tässä salkussa ei juuri ole arvon tuottohakuisuutta, mutta tämän yhden ETF:n kohdalla arvon hakuisuus on hyväksyttävissä.

Omistamani toisen salkun, arvosalkkuni koostumus toisenlainen, eikä tule koskaan sisältämään kovinkaan monta yritystä, toisin kuin tämä osingon metsästyssalkkuni. Tuon toisen salkun sisältöä en ainakaan toistaiseksi esittele.

Tiedon etsiminen

Kuten olen monta kertaa todennut, tiedon etsiminen on sijoittamisen yksi kulmakivistä. Tietenkin voi sijoittaa indeksiin tai rahastoihin tai indeksirahastoihin, jolloin ainakin näennäisesti ulkoistaa ajattelun muualle ja odottaa. Periaatteessa itsekin uskon enemmän laaja-alaiseen sijoittamiseen kuin tarkkoihin osakepoimintoihin, mutta mielestäni jokaisen sijoituksen kohdalla on ymmärrettävä, mitä on tekemässä.

Ymmärtäminen vaatii tietoa.

Edellisessä postauksessani etsin Australian pörssistä yhtiöitä, jotka jollain tavalla toteuttavat minunkaltaiseni kriteerini. Yritin miettiä, mitkä ovat kriteerini ja mielestäni sain ne lopulta avattua itselleni. Mutta kriteerini paperille kirjoitettuna ymmärsin, että niiden käyttäminen on enemmänkin yksinkertaista filteröintiä, joka tarvitsee tiedon keräämistä - eli palasin jälleen kysymykseen, miten tiedon voi kerätä nopeasti, ilman että tarvitsee selata suurta massaa yrityksiä.

lue lisää …

Algoritmin kehittelya

Tavoite

https://mutares.de/company/?lang=en#company Tämä kirjoitus on osa suunnittelmaani luoda koneellinen valinta osinko-osakkeiden valintaan. Tavoiteenani on luoda yksinkertaine algoritmi, jonka avulla voisi filteröidä ja etsiä omilla ehdoillani sopivat yhtiöt salkkuuni. Tavoitteenani ei ole löytää algoritmiä, jonka tuloksena pitäisi vuodesta toiseen voittaa pörssi-indeksejä, vaan ainoastaan löytää sellaiset yritykset, jotka eivät toivon mukaan ole menossa lähiaikoina konkurssiin, ja joilla tulee olemaan osinkotuottoa tulevaisuudessakin. Tavoitteenani on kuvata blogissa tämän algoritmin tai toiminta-tavan kehitystä.

Ensimmäinen tavoitteeni on ainoastaan hahmottaa, miten tällainen algoritmi yleensä olisi mahdollista tehdä, koska osakkeiden valintaan liittyy monia vaiheita, jotka vältämättä eivät ole niin matemaattisia. Onko yleensäkään mahdollista löytää lopullista sijoita näihin listaa lainkaan ohjelmistopohjaisesti niiden tietojen varassa, jotka netistä on saatavilla - vai onko niin että tekniikka jo nykyään suo tarpeeksi tarpeeksi suuret mahdollisuudet luoda lista, josta sitten ei matemaattisilla perusteilla valitsee osakkeet.

lue lisää …