Hyppää sisältöön

Kynttiläkaavio

Vaikka ei harrastisikaan treidaamista, niin kynttiläkaavioiden ymmärtäminen voi olla eduksi. Kyyntiläkaavion suunnittelivat aikoinaan japanilaiset riisikauppiaat 1700-luvulla. Sanotaan että kynttilöiden avulla voi ennustaa lyhyen ajan muutoksia kurssin liikkeessä. Yleisimmin käytössä olevat kynttiläkuviot on kuvattu alla olevassa kuvassa. Nousevaa kurssia kuvaa vihreä väri ja laskevaa punainen väri. Alunperin laskevaa kurssia kuvasi musta väri ja nousevaa kurssia kuvasi vain kehyksillä varustettu kynttilä.

/galleries/Svg/candles.svg

lue lisää …

Laskumarkkinat

Englanninkielessä on laskumarkkinoille oma sanansa Bear market. Nykytilannetta katsellessa on helppo vakuuttua, että ns. karhumarkkinat ovat vasta alussa. Korona kriisi tuskin tulee talttumaan niin nopeasti kuin optimistit toivovat. Toki kuulun itsekin niihin, jotka tahtovat uskoa tämän tilanteen menevän nopeasti ohi, mutta realistina en usko omiin toiveisiini.

Talouden vastaanottamat iskut yhteiskuntien järjestysten mentyä sekaisin voivat olla sitä verta raskaita, että elvytyksen käytetyt varat johtavat moniin seurauksiin ja ongelmiin, joilla on vaikutusta rahatalouteen. Europassa kysymys voi olla jopa EU:n ja Euron kohtalosta ja yhdysvalloissa ihmiset pääsevät maistamaan, millainen oli lamakausi satavuotta sitten.

Nämä uhkakuvat ovat luonnollisesti pessimistisiä arvioita tulevasta - joten ehkä nyt on aika pohtia, millaisia ovat olleet menneet pörssin laskumarkkinat.

lue lisää …

Laatuyhtiö-osinkostrategia vastaan Korkea-osingon strategia

Joskus on hyvä vertailla eri strategioita toisiinsa, varsinkin kun harrastaa osinkosijoittamista. Otsikko on siinä mielessä hieman hämäävä, että mainitut kaksi vertailtavaa strategiaa jakaantuvat edelleen lukuisiin erillaisiin alastrategioihin, joiden sijoittelu pääkategorioiden alle voi olla jopa vaikeaa. Jopa kysymys, mikä on korkea osingoista sijoittamista, saattaa olla hämärä alue osinkosijoittamisen alueella.

Laatuyhtiöihin sijoittaminen on ollut monelle osinkosijoittajalle tärkeä osa heidän strategiaansa pitkään. Williams ja Miller (2013) totesivat seuraavan faktan, joka kertoo suuntalinjoista, joita laatuosake-osinkosijoittajalla on:

Since 1926, dividends have contributed nearly a third of total
equity return while capital gains have contributed two-thirds. The S&P 500 Dividend Aristocrats index
captures sustainable dividend income and capital appreciation potential, which are both key factors
in investors’ total return expectations.

Eli yhdysvaltojen pörsseissä vuodesta 1926 kolmas osa-osa tuotetusta tuotosta on on tullut osinkotuotosta ja kaksikolmasosaa arvon muutoksesta. Tähän mitattuun tietoon perustuu laatusijoittajan tavoite. Ostaa laatuosaketta, jonka kurssikehitys on tasaista ja kerätä pitkällä aikavälillä sekä kurssin nousua että osinkotuottoa osakkeen avulla.

Oma päästrategiani eli KorkeanOsingon strategia taas pelaa ajatuksella, että osinko korvaa laatua. Yllä oleva fakta ei ole itsestään selvyys, vaan se perustuu mittaustavan valintaan ja myös siihen, miten haluaa tuottonsa ottaa ulos. Toisaalta Koronakriisin aikana on saattanut huomata, että on olemassa yhtiöitä, joiden arvo ei romahda kovassakaan tilanteessa. Eli jos mitataan yhtiön tuottoa sekä yhtiön osakkeen arvon kautta että tämän tuottaman osingon kauttaa, voi olla että korkean osinkoprosentin omaavat yritykset häviävät pelin matalan osingon niin sanotuille laatuyhtiöille. Ja toisaalta ylläolevassa lauseessa on toinenkin tosiseikka. Arvon nousu tuottaa 2/3 indeksin tuotosta. Jos arvon nousua ja laskua osaa hyödyntää oikein, niin osinkotuotto häviää yhtiön osakkeen arvon muutoksista saatavalle tuotolle. Edellytys voittoon tietenkin on se, että jaksaa koko ajan olla tietoinen, mitä markkinoilla tapahtuu.

lue lisää …

Osinkotuoton pudotus

On selvästi näkyvillä merkkejä, että tämän vuoden osinkotuotto tulee romahtamaan merkittävästi pohjois-Amerikan markkinoilla ja Euroopan markkinoilla. Pankkivalvonta on kehottanut pankkeja olemaan maksamatta osingojaan nyt keväällä. Käskyä ovat tottelemassa ainakin oman salkkuni kaikki eurooppalaiset pankit. Tämän lisäksi jopa jotkut pohjois-Amerikan REIT-yritykset, joilla on osingon maksu velvoite lain mukaan, ovat vetämässä osingon maksujaan pois keväältä ja kesältä.

Nyt voi kysyä onko sitten pelin henki joko ostaa yhtiöitä, jotka maksavat mahdollisesti osingoaan vasta tulevaisuudessa tai ostaa yhtiöitä, joiden arvo nousee ja myynnin kautta saa voittoa. En ole täysin vakuuttunut, että osingoa maksavia yrityksiä ei kannattaisi edelleen kerätä salkkuun. Mutta toisaalta voisi olla hyvä käyttää tilaisuutta hyväkseen ja harjoittaa nyt pienessä mittakaavassa trendisijoittamista niihin yhtiöihin, joiden toimintaa korona-hysteria on tehostanut ja joiden kurssi on vain parantunut muiden yhtiöiden osakkeiden hintojen laskiessa.

lue lisää …