Hyppää sisältöön

ostopaiva, torstai

Torstai on toivoa täynnä, on John Steinbeckin kirjan nimi. Kauan sitten minulla oli huonekaveri, joka luki John Steinbeckin kirjoja innolla. Ne olivat hänestä mahtavia teoksia. Itse tein tovin kauppaa viime torstaina. AGNC Investment Corp ( http://www.peilimaa.com/posts/ostokohde-agnc-investment-corp/ ) oli ostokohteena. Kuten kerroin tuossa postauksessani, tavoitteenani ostaa paperia oli 18,75. No tuo tavoite ei toteutunut. Huomasin selvästi, että kurssi oli laskun jälkeen torstaina tasaantumassa ja mahdollisesti nousemassa. Päättelin tästä, että paperin kevyt nousutrendi tulisi estämään paperin tippumista tavoitehintaani. Päätin ostaan paperia hintaan 18,84 - eli todellinen ostokurssi nousi 18,95 koska käytin normaalia vähemmän dollareita ostamiseen. Onneksi olin torstaina oikeassa ja paperin trendi oli todella ainakin toistaiseksi noususuhdanteessa.

lue lisää …

Kulut

Kaikkeen kaupankäyntiin liittyy kuluja. Osakekaupankäynti ei siis ole poikkeus. Puhtaasti osakkeilla kaupankäynnin kuluja ovat ainakin seuraavat: välittyspalkkio, verotus, valuuttakaupankäyntikulut, mahdolliset säilytyspalkkiot, mahdolliset välittäjälisäkulut, arvonosuustiliin tai vastavaan liittyvät kulut. En tiedä onko tuo lista vielä lähelläkään täydellistä, mutta nopealla ajattelulla tuossa saattoivat olla tärkeimmät kulut.

Välityspalkkio on keskeisessä roolissa oston ja myynnin kohdalla. Ostokulut liitetään usein mukaan ostokurssiin, jolloin ymmärtää, miten ostoon käytettävällä summalla on merkitystä. Itse hieman yli 600 dollarilla kerta ostoksia Nasdaqin pörssistä silloin tällöin. Sovitaan että ostoksen hinta kerralla on keskimäärin 610 dollaria. Kuluni ovat 3,5 dollaria. Kuluni ovat siis 0,57%. Tuon prosentin määrän mukaan jokaisen ostamani osakkeen lopullinen kurssi nousee salkussani. Jos otetaan vielä mukaan valuutan vaihtokulut. 3,5 + 2,4 = 5,9 dollaria. Kuluni ovat valuutan vaihdon kanssa 0,96%.

lue lisää …

Dollari

/galleries/dollari/Dollari.png

Dollari on yksi maailman talouden ikoneista. Verrattuna euroon dollarilla on merkittävä etu puolellaan. Dollari on kansallinen valuutta. Nyt dollarin vaihteeksi vahvistuessa euroon nähden voidaan miettiä, mitä vaikutuksia heikkevällä eurolla on. Luin juuri talouselämän artikkelin, jossa pohditiin vanhempien eron vaikutusta lasten elämään ja eroperheiden rahankäyttöön. Aikaa kaukaa haettu aihe, kun puhutaan dollarin merkityksestä ja aletaan pohtimaan perheiden taloustilannetta - mutta asiassa on juju.

lue lisää …

DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK

Osakemarkkinat ovat täynnä tarinoita. On suuria saavutuksia, on surkeita romahduksia, on ihmiskohtaloita ja reakoimisia maailman tapahtumiin. Osakemarkkinat eivät ole vain kuivaa finansitietoa, vaan toisinaan hyvinkin viihdyttävää draamaa.

Jokaiseen yhtiöön liittyy aina tarinoita, niin myös DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG:n nimiseen saksalaiseen pankkiin, joka on tämän kuun ostolistallani. Yhtiön kotisivut löytyvät täältä:

https://www.pfandbriefbank.com/

Kyllä, kotisivut ovat saksalaiset. Mutta menemällä kohtaan Sprache, voi kieltä vaihtaa. Nykyään yllättävän moni Saksalainen yritys tuottaa kotisivujaan myös muilla kielillä kuin Saksaksi.

lue lisää …

Normal Course Issuer Bid tai Buyback

/galleries/NCIB/NCIB.png

Yhteenvetoa

Pohjois-amerikan markkinoilla on monenlaisia käsitteitä, joita myös meidän kotoisessa pörssissämme voi tapahtua, mutta ne eivät herätä yhtä suurta huomiota. Kanadalaiset kutsuvat osakkeiden takaisin ostoa nimellä 'Normal Course Issuer Bid' eli NCIB. USA:n puolella nimitys on Buyback. Käsite yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että yritys ostaa liikkeellä olevista osakkeistaan osan takaisin itselleen. Suomessa tapahtumaa kutsutaan takaisinostoksi.

lue lisää …

Koska Se Suuri Korjausliike Tulee?

Maailma on jo pullollaan kirjoituksia ns. korjausliikkeestä osakemarkkinoilla, jota jotkut tuntuvat pelkäävän kuin nousevaa tulipaloa. Olin ajatellut, että keskittyisin ajankohtaisiin asioihin blogissani, enkä jaksaisi jauhaa populismilla, jollaisena pidän tätä korjausliike tarinaa. Mutta katsellessani tänään, miten Nasdaqissa tapahtui pieni heilahdus alaspäin viimeisemmän nousupyrähdyksen jälkeen, hellyin ajatukselle kirjoittaa lapsien iltasadusta, eli korjausliikkeestä.

Kerronpa teille siis sadun...

Olipa kerran...

lue lisää …

Big 5 ja minä

/galleries/Bi5JaMina/site-logo.png

Taustaa

Big 5 Sporting Goods on Yhdysvaltalainen urheiluliikeketju. Kun nettiarvioita tästä liikeestä lukee, törmää varoittavaan toteamukseen: Kuolevan alan liike. Tällä viitataan siihen, että joidenkin ns. analyytikoiden mukaan kivijalkaurheilukaupat eivät tule tulevaisuuden maailmassa pärjäämään, koska verkkokaupat varastavat kaikki niiden asiakkaat. Tässä väitteessä on pala totuutta, mutta ainakin toistaiseksi ihmiset vielä haluavat liikkua ulkosalla, ja mikä olisikaan anonyymille sosiaaliselle vuorovaikutukselle parempi tyynsija kuin kivijalkakauppa.

lue lisää …

Mikä on REIT?

Sana REIT on lyhennys ja tulee sanoista Real Estate Investment Trust, ja tässä kuvattu REIT toimii yhdysvaltojen markkinoilla. Lyhyesti kyseessä on yritys, joka sijoittaa kiinteistömarkkinoille. Mutta ihan näin yksinkertainen ei REITin idea ole.

On tiettyjä sääntöjä, joita kaikki REIT yritykset noudattavat.

lue lisää …

Ostokohde AGNC INVESTMENT CORP

/galleries/OstokohdeAGNINVESTMENTCORP/img_logo.png

Yritys

AGNC Investment Corp on yhdysvaltalainen REIT. AGNC jakaa osinkoa kerran kuukaudessa, joten sen tuottama osinko on oiva lisä korkeaa kuukausituottoa hakevan salkkuun. Tarkempia tietoja yrityksestä löytyy sen omilta sivuilta eli täältä: https://agnc.com/

Jos haluat tutustua yrityksen vuosikertomuksiin, niin ne löytyvät täältä http://ir.agnc.com/phoenix.zhtml?c=219916&p=irol-reportsannual

AGNC yritysidea näkyy yksinkertaisuudessaan heti etusivulla. Sijoituskohteena on vakuudettomat arvopaperit, joihin liittyy takaisinostosopimus. Tämä yritys ei siis ole itsessään kovinkaan riskitön sijoitus. Jokainen voi miettiä, miten AGNC tuotto muuttuu korkojen USA:ssa yhä kasvaessa.

Joka tapauksessa olen päättänyt ostaa tätä yritystä.

lue lisää …

Sijoitusstrategia

/galleries/QuestionMark.svg

Strategiani

Sijoitusblogit alkavat yleensä määrittelmällä sijoitustrategian. Strategia on usein melko moniosainen kertomus siitä, miten sijoittaja haluaa toimia. Se vaikutta usein sopimukselta, jonka ehdoista ei missään nimessä saa liueta.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että liian monimutkaiset säännöt pilaavat sijoittamisesta hauskuuden ja mahdollisuuden oppia. Jos aloittaa päättämällä, miten tulevaisuus rakentuu, ympäristössä, jossa kaikki voi muuttua nopeasti, niin liikkuu jo heikoilla vesillä. Joten katson paremmaksi määrittää itselleni yksinkertaisen strategian.

lue lisää …