Hyppää sisältöön

Testisalkku

Olen huomannut, että nettikirjoittelijoiden joukolla on vaikea hahmottaa, mitä tarkoittetaan kun haetaan tuottoa vain hinnan muutoksista ja sijoitetaan lyhyt aikaisesti eikä pitkä-aikaisesti. Näyttäisi siltä, että kaikki eivät hahmota millä tavalla strategisesti nämä kaksi sijoitussuuntaa eroavat toisistaan.

Hinnan muutoksesta saatava voitto määrä on hyvinkin suurempaa kuin varsinaisesti osingoista saatava, mutta siinä on taas suuremmat verokustannukset. Hinnanmuutos sijoittaminen sopii suuremmalla määrällä sijoittamiseen, joten siinä tavallaan on myös niin sanotusti enemmän riskiä menettää suurempi rahamäärä. Mutta jos on tottunut osinkosijoittaja, niin pitäisi ymmärtää, miltä tuntuu kurssin syöksyminen alaspäin.

lue lisää …

Beta-kertoimen merkitys

On yllättää miten monet uskovat tietävänsä sijoittamisesta kaiken. He keräävät tietoa ja kehuvat keksineensä uusia tapoja ja menetelmiä, miten varmasti voittaa markkinoilta paljon rahaa helpolla. Todellisuudessa kaikki, mikä näyttää helpolta vaatii paljon työtä. Pienissä yksinkertaisissa asioissa on oikeasti paljon enemmän tietoa sisällä kuin monimutkaisissa komplekseissa kaavoissa ja laskumenetelmissä. Yksi tälläinen pieni tärkeä yksityiskohta, joka on aliarvostettu on Beta.

Tämän johdatuksen jälkeen päästään yhteen mielenkiintoiseen kertoimeen, jonka merkitys sijoittamisessa on monelle melko avoin, nimittäin Beta-lukuun. Beta-luku auttaa sijoittajaa ymmärtämään, miten muut sijoittajat käyttäytyvät ostaessaan yhtiön osakkeita. Toki Beta-luku kertoo myös jotain yhtiöstä itsestään, sillä sijoittajat normaalisti reakoivat lukemaansa informaatioon yhtiöstä.

Tämä oli minun versioni Beta-luvusta. Virallinen versio kertoo luvun heijastavan sen ja indeksin välistä suhdetta.

lue lisää …

Stop-Loss

Luin vähän aikaa sitten erään blogin, jonka kirjoittaja soimasi joitakin aloittelijoille annettuja ohjeita ja mainitsi, että Stop-Loss:in käyttäminen osakkeiden kaupassa on typerää hänen mielestään. Blogia luettuani ymmärsin, että kyseinen bloggaaja ei oikeasti ymmärtänyt, mitä Stop-Loss tarkoittaa. Eikä hän myöskään näyttänyt ymmärtävän, että maailmassa on muitakin sijoitustapoja kuin omansa.

Olen sitä mieltä, että aloittelijalle Stop-Lossin käyttämisen neuvominen on järkevää.

Olen ehkä aikaisemminkin puhunut ohimennen kaupasta, jossa tätä 'myy heti ennen kuin tulee liikaa tappiota' menetelmää on kuvattu. Mutta tutustutaanpa siihen nyt sitten paremmin.

lue lisää …

Kriittinen rahamäärä

Mielenkiintoinen asia sijoittamisessa on ns. kriittinen rahamäärä, joka kertoo koska minimipalkkio menettää merkityksensä. Tuota lukua voi myös kutsua yhdeksi välittäjävertailuluvuksi. En juurikaan ota kantaa välittäjiin ja heidän vetämiin palkkoihin, koska kaikki on suhteellista. Joku välittäjä voi olla toisessa asiassa parempi ja halvempi kuin toinen. Yksistään osakekaupan palkkiprosentti ei siis ole oikea tapa vertailla välittäjiä.

Mutta tämä mielenkiintoinen kerroin on seuraavanlainen.

Kriitinen rahamäärä = 100 * minimipalkkio/palkkioprosentilla

Tämän rahasumman jälkeen minimi palkkiolla ei juurikaan ole merkitystä. Miten tämän tiedon haluaa tulkita? Kyseisen pisteen jälkeen ostaminen tulee suhteessa edullisemmaksi. Sitä nopeammin piste saavutetaan, sen parempi. Ainoa ratkaiseva tieto tässä kohdassa on, mikä olikaan minimikustannuksen määrä.

lue lisää …

Ostopaiva PRO REAL INVEST TRUST

Kanadalaiset osakkeet ovat kova sana salkussani tänä syksynä. Olen tietoinen, että Kanadan pääindeksit eivät ole tänä vuonna olleet yhtä vauhdikkaita kuin USA:n, joka saattaa osaaltaan johtua kauppasodasta maiden välillä. Mutta pääindeksin liike ei ole merkittävä sijoittajalle, jonka sijoitusstrategia keskittyy osinkotuoton voimistamiseen, ei osakkeiden arvon kehittämiseen. Kurssikehitys yleensä niittaa alleen korkeat osinkotuottoprosentit, joten harvemmin voimakkaasti kasvavat yritykset ovat ehdolla salkkuuni.

Ostokseni siis oli tällä kertaa Kanadalainen REIT

lue lisää …

Lähdevero Australiassa

Tutkin tällä viikolla ensimmäistä kertaa hieman tarkemmin Australian lähdeverojärjestelmää. Olin hieman jo aikaisemmin aavistellut, että Australia on todennäköisesti maa, jossa herkästi yliverotetaan ulkomaalaisia. Mutta aavistukseni olivat periaatteessa väärin.

Australiassa toteutetaan niin sanottua Franked verotusta, joka tarkoittaa sitä, että jos yritys on 'Fully Franked', niin osinko verotetaan kokonaissummasta etukäteen yrityksen puolella. Tämän jälkeen jäävä osa on täysin verovapaata Australialaisille sijoittajille. Eli lähdeveroa ei peritä, päin vastoin sijoittajille periaatteessa maksetaan takaisin yliverotettua osaa.

Mitä tämä tarkoittaa?

lue lisää …

viikko 34 2018

Tällä viikolla perehdyin hieman Australian lähdeverojärjestelmään, josta kirjoitin pienen postauksen.

Viikon ajatus, jota olen erillaisissa muodoissa ennenkin pyörittänyt, on seuraava:

Mikäli kaikki osaisivat hinnoitella osakkeiden arvoa oikein, niin hintaheiluntaa ei olisi, eikä volaliteettiä. Koko sijoittaminen siis perustuu puhtaasti siihen, että ihmiset eivät tiedä, mikä arvoinen jokin asia on. Toisaalta voi kysyä, mikä voisikaan olla sellaisen asia arvo, jolla oikeasti ei ole mitään sidosta mihinkään muuhun kuin ajatteluun. :)

Olen hieman ollut väsähtänyt viime aikoina, joka näkyy siinä, että en ole jaksanut rakentaa visuaalista puolta edes sen vähän edestä, jota olen toisinaan tehnyt. Tämän viikon katsaus jää näin ollen hieman mielikuvituksettomaksi.

lue lisää …

Ostopaiva HITECH GROUP AUSTRALIA LIMITED

Taas joka kuukautinen ostopäivä. Osto kohdistui Australialaiseen paperiin kuten edellinenkin ostoni. Edellisen oston jälkeen minulle on selvinnyt Australian osinkoverotuksesta yksityiskohtia, jotka eivät olleet ennen tiedossani. Tiesin, että verotus muistuttaa Australiassa Suomalaista verotusta, jossa yritys hoitaa osinkoverotuksen. Mutta en tiennyt, että ellei ole tiedossa, mistä ulkopuolisesta maasta osinkokauppa suoritetaan, niin osinkovero on automaattisesti 30%. Hienoa tässä on se, että vero voi kohtalaisen vaivatoman tuntuisesti hakea takaisin Australiasta. Negatiivista noin virallisesten paperien mukaan on, että vero maksetaan ulkomaille shekin kanssa. Tässä vaiheessa kannattaa tiedostaa, kuinka kallista voi shekin lunastus Suomessa olla.

Tutustun tähän puoleen asiasta hieman paremmin mahdollisesti tulevissa postauksissa. En kuitenkaan suoraan lupaa tehdä näin.

Kun tässä vaiheessa otetaan huomioon, että tämä on viimeinen kuukausi, kun Kanadalainen Corus Entairment maksaa korkeaa osingoaan, ja ensi kuussa runsaat osingot romahtavat - niin tällä hetkellä on paitsi epäilyttävää, että saavutan 8% vuotuisen tuottotavoitteeni, että suunnitelmani jatkaa Australiaan sijoittamista.

Joudun miettimään voinko hyväksyä esimerkiksi 5% vuotuisen tuotto tavoitteen. Tosin tänä vuonna saavutetut tuotot ovan jo sitä verta isoja, että voi olla siltikin mahdollista saavuttaa tavoitteeni. Katsotaan.

Mutta asiaan.

lue lisää …

Joukkovelkakirjojen maailma

Joukkovelkakirjojen tuotot ovat pian taas noususuhdanteessa, kun korkojen suunta on ylöspäin. Pohjois-Amerikissa korot ovat jo ylhäällä ja myös Australiassa. Tosin Australiankin korko on ollut vuosia laskussuhdanteessa ja on nyt noin 1.5%. Voi olla, että Australian korot ovat menossa alaspäin edelleen, joten JVK sijoittaminen Australialaisiin papereihin - jos se on mahdollista - voi olla vielä järkevää. JVK:n jälkimarkkinahinnat yleensä nousevat, korkojen laskiessa ja päin vastoin. Mutta tämä on vain spekulointia Australian tulevaisuudesta.

lue lisää …

Indeksilainan ongelmat

Strukturoiduissa papereissa, jotka rakentuvat joukkovelkakirjan ja option päälle, on tiettyjä piirteitä, joita niihin sijoittajan pitää hahmottaa etukäteen. Nämä paperit, vaikka niiden väitetään olevan pääomaturvattuja, eivät suinkaan ole riskittömiä. Nämä alla olevat asiat eivät poista sitä, että indeksilaina voi olla hyvin tehokas sijoitusmuoto, jos sitä osaa käyttää hyväkseen.

lue lisää …