Hyppää sisältöön

Ajatuksia

Sijoittamistapahtuma ei ole mitenkään erikoinen tapahtuma. Laittaa rahaa tiettyyn yhtiöön tietyllä hetkellä ja sitten seuraa sijoituksen kellumista ajan saatossa. Netti on täynnä artikeleita, jossa tehdään tästä pienestä operaatiosta tarun hohtoista - tai legendaarista. Ei se sitä ole. Se on vain menetelmä, jolla pyritään saamaan jonkinlaista pientä tuottoa itselleen - vaihtoehtoisia tyylejä käyttäen.

Sijoitustapahtumien välillä - ellei pelaa tiukkaa päiväkauppaa - voi sitten miettiä erilaisia strategioita, joita tulevaisuudessa olisi mukava käyttää. Itse mietin tällä hetkellä paljon tulevaa vuotta. Joulun tienoilla olen saanut salkkuni sijoitustilaan - eli saan kohtalaista tuottoa kuukausittain salkustani. Joulun jälkeinen strategiani on ollut välillä joukkovelkairjoihin keskittyvää, toisinaan indeksisijoittamista ja välillä ihan rahan pistämistä tilille. Viimeinen vaihtoehto on aivan vartenotettava suunnitelma.

Mutta jos haluan saada hyvää osinkotuloa tulevaisuudessa, salkussani voisi olla hyvä olla muutaman maailman suurimman indeksin osingoa tuottavia yrityksiä.

Mutta mitä ikinä joulun jälkeen teenkin periaatteeni on seuraava: Jos haluan pysäyttää sijoittamisen, salkkuni pitää jatkuvasti tuottaa käteistä rahaa, jota voin tarpeen tullen hyödyntää. Eli minun ei tarvitse myydä mitään salkusta, vaan ottaa vain tuotto vastaan.

lue lisää …

Muistiinpanoja, Stuart Olson INC

Kanadan tämän kuukauden ostos on edelleen auki. Uusi mahdollinen ehdokas olisi rakennusyhtiö nimeltä Stuart Olson. Rakennusyhtiöön sijoittaminen tuntuu henkilökohtaisesti oudolta ajatukselta, koska olen tottunut pitämään rakennusyhtiöitä hieman heikolla maaperällä olevina sijoituskohteina. Mutta toisaalta ne tekevät taloja - ja talot menevät pohjoisilla leveysasteilla aina kaupaksi, jos ne on hyvin tehty.

Eli en usko rakennusyhtiön osakkeiden ostaminen osingon kerryttämiseen olevan sen turvattomampaa tai turvallisempaa kuin vaikka rakennusosia tuottavan yhtiön osakkeen ostaminen.

lue lisää …

viikko 36 2018

Uusi viikko. Lehdistö on huomannut tällä viikolla pientä turbolenssia osakkeiden liikkeessä. Nasdaq meni alaspäin hieman, joka kirvoitti kirjoitteluun. Liikahdus oli kuitenkin osakemarkkinoiden mittakaavassa kovin olematon juttu. Ensiviikolla voi olla mahdollista, että vastaliike nostaa kurssit kahta korkeammalle.

lue lisää …

Muistiinpanoja Mcan Mortage Corp

Tämä yhtiö on mielenkiintoinen, vaikka yhtiön osingon jako ei sovikaan nykyiseen sijoitussuunnitelmaani. Kysymyksessä on asuntolainojen kanssa toimiva pieni Kanadalainen pankkiiriliike. Analysoin tämän paperin myöhempiä ostoja varten. Seuraavan kerran osingon jako on joulukuussa, joten jos kurssi ei nouse liian korkealle siinä ajassa, tämä yhtiö voi olla hyvä sijoituskohde.

lue lisää …

Muistinpanoja, CanWel, Building Materials Group

Kanadalainen CanWel building Materials Group Ltd on suunnitteilla uudeksi salkkuni yhtiöksi. Kyseessä on ainoastaan pohjois-Amerikan markkinoilla toimivaasta pienyrityksestä.

Aloitan analyysini yleensä lähtemällä tyhjältä pöydältä katsomalla trendikäyrää. Etsin vastausta kysymykseen, miten ihmiset ovat arvostaneet tätä yritystä menneisyydessä.

Trendikäyrän jälkeen tutkin yhtiön nettisivuja. Tutkin mitä yhtiöstä on kirjoitettu. Teen 'haarakonttorianalyysin' - eli pohdin, miten isosta yrityksestä ja vakaasta toiminnasta on kyse.

Tämän jälkeen katson ns. tunnuslukuja ja tasetta sekä balanssia.

Sitten pohdiskelen niitä näitä.

lue lisää …

Isot yritykset ja Toimistot

Maailmalla on ollut jonkin aikaa trendi menoillaan, jossa suuret pohjois-Amerikkalaiset yritykset, joille talouskasvu tuonut rahaa, ovat alkaneet avamaan toimistoja ympäri maailmaa. Toimistot yleensä pyritään asettamaan alueille, jotka ovat edullisia. Ison yritysjätin iso konttori halvalla alueella muuttaa alueen kuitenkin ei-niin halvaksi enää. Alueella asuvat ihmiset voivat yllättäen huomata, että asuminen ei olekaan enää saman hintaista kuin ennen. Ja paikoitellen jopa ihmisiä saatetaan siirtää entisiltä kotikulmiltaan pois, koska iso toimistokompleksi hienoine työntekijöineen ei sovi yhteen köyhien ihmisten kanssa.

Nämä ovat kuitenkin marginaali-ilmiöitä, mutta niilläkin on informaatista arvo, kun miettii yrityksen imagoa, ja sen mahdollisuuksia toimia maailmalla.

Yksi tapa analysoida yritystä on tutkia, miten paljon konttoreita sillä on ja minkä kokoisia nuo konttorit ovat ja miten ihmiset näyttävä viihtyvät työympäristöissään netin ihmeellisen maailman kautta. Pienilläkin firmoilla on tapana luoda minitoimistoja ympäri maailmaa, jotta on uusille markkinoille jokin jalansija että yritys näyttää isommalta. Konttorin koon tarkistaminen on siis tärkeä osa analyysia. Jos yritys pystyy pitämään isoa konttoria toisella puolella maailmaa ylhällää, niin sillä on sekä markkinat alueella, että rahaa palkkoihin.

Ja mainostamisen kannalta parasta on, jos konttorit selkeästi tulevat jo nettihaussa esiin, sillä taloudessa nykyään melkoisen moni ihminen käyttää hakukonetta ensimmäiseen kontaktiinsa yritykseen.

lue lisää …

Kasvua vai tuottoa?

Osinkosijoittana uskon käsitteeseen tuotto, eli osakkeisiin joilla on hyvä osinkotuotto pitkin vuotta. Suomalainen versio tästä on hyvä osinkotuotto vuodessa, koska Suomessa osingoa maksetaan vain kerran vuodessa.

Toiset taas voivat pitää kasvusta, joka tarkoittaa tässä, että yhtiö ei maksa osingoa, mutta jakaa voittoa esimerkiksi nousevalla osakkeen hinnalla. Osakkeen hinta ei tässä tapauksessa ole suoraan kiinni yhtiön kasvussa, vaan oletus on, että sijoittaja ostavat tällaisen yhtiön osakkeita yhä kasvavalla kursilla tulevaisuudessa, koska yhtiön tulos paranee paremmin ilman osingon jakoa. Uskon tämän olevan enemmän illuusiota kuin todellisuutta, mutta toiset piirit ovat eri mieltä. Fakta on, että jos ei maksa osingoa, niin tulos yhtiöllä on parempi kuin osingon kanssa. Näin ollen sana kasvu on tässä kyllä perusteltu.

lue lisää …

Kuukausikatsaus elokuu 2018

/galleries/elokuu2018/osingot.png

Koska kuukausi päättyi viikon päättymiseen jätän tältä viikolta viikkokatsauksen välistä. Alotin kuvitteellisen testisalkun pitämisen menneellä viikolla, mutta tajusin muutaman päivän jälkeen, että aikani ei yksinkertaisesti riitä haastavimman salkun ylläpitoon. Pienellä rahalla pelattava salkku vaatii paljon enemmän työtä kuin salkku, jossa olevalla rahamäärällä pääsee paremmin välittäjän palkkion aiheuttaman tappion yli.

Pienimuotoinen testisalkku pääsi muutaman kympin voitolle, joka osoittaa että ainoastaan trendien seuraamisella kykenee pienessäkin mittakaavassa pääsemään voitolle.

Pienellä määrällä trendiin sijoittaminen on vain aika työlästä. Paljon helpompaa on lukea hienoja yhtiön toimintakertomuksia ja sijoittaa pitkä aikaisesti sellaisiin papereihin, joiden numeraalinen sisältö mielyttää suurta joukkoa 'äänestäjiä' eli osakkeiden ostajia. Ja joiden historiaalinen kehitys ikään kuin lupaa, että kyllä tämä menee vain ylöspäin. Ikävä kyllä historiallinen kehitys ei ole minkäänlainen tae tulevaisuudesta. Vain lyhytaikanen kurssihistoria kertoo ihmisten tämän hetkisen mielipiteen. Kaksi vuotta sitten tapahtunut kurssin nousu on vain hieno näkymä trendipiirroksessa.

Pidän isomman rahamäärän testi salkkuni kuitenkin elossa. Vaikka periaatteessa ison määrän sijoittaminen kuvitteellisessa salkussa saa näyttämään saman tapaiselta kuin varsinainen sijoittaminen, niin selkeitä eroja todellisuuteen on.

Ensimmäinen ja tärkein kohta on, että kurssi viiveellä ei ole merkitystä kuvitteelisen salkun kohdalla. Todellisuudessa sillä on merkitystä.

Toinen tärkeä seikka on voluumin merkitsemättömyys. Todellisuudessa voi olla, että suurella määrällä tapahtuvassa myynnissä et saakaan myytyä kaikkea yhdellä myynnillä, jolloin joudut splittamaan erät. Riippuu hieman välittäjästä, mitä tämä rahastaa tämän kaltaisen tilanteen. Voluumilla on merkitystä.

Kolmas kohta on, että asiaan ei ehkä suhtaudu samalla vakaavuudella kuin oikeaan tilanteeseen. 'Tämä on kuitenkin vain harjoite'.

lue lisää …

Sijoitussäästötili

Nyt olemme saaneet vihdoin paljon puhutun sijoitussäästötilin speksit. Säästötilin rajaksi tulee 50000 ja sinne ei voi siirtää vanhoja osakesalkkujaan.

Seuraava mietelmä on kirjoitettu globaalin osakekaupan näkökannalta. Voi olla että Suomen markkinoille sijoittavalla on toisenlainen näkemys asiasta.

lue lisää …

Markkinasuuntauksia

Selailin osakemarkkinoita ja katselin, millaiset paperit olivat juuri nyt huudossa. Biologian puolelle näytti menevän. Kovia hetkellisiä nousijoita olivat lääkehuumeiden tekijät ja biokemialliset firmat. Tietenkin raaka-aineiden tuottajia nousi myös esiin. Joiden yritysten kannabisyritysten kurssit olivat nousseet yhdessä viikossa yli 50%.

Huumeet ovat kovasti ihmisten mieleen. Itse en periaattelisestikaan sijoita huumeisiin, kuten olen jo aikaisemmin maininnut. Raha ei ole peruste muuttaa mielipiteitään.

It-tyyliset yrityksetkin ovat vaihteeksi heilumassa ylöspäin. Adobella on viimeiset puoli vuotta ollut noususuhdanne päällä.

lue lisää …