Hyppää sisältöön

Neuroverkko ja sijoittaminen

Neuroverkot ovat itseasiassa jo melko vanha käsite ohjelmistotekniikan puolella. Itse tein töitä neuroverkkoja käyttävän systeemin kanssa 2000 luvun puolessa välissä, ja silloin ne olivat jo melko kehittyneitä.

Neuroverkon perusidea on yksinkertainen. On jokin syöte, joka annettaan prosessille. Prosessi käsittelee syötteen ja antaa ulos tulosteen. Prosessin käsittelyä voi treenata antamalla sille syötteitä, jotka sisältävät vastauksen niille syötteille, jotka ovat johtavat vastaukseen. Eli esimerkkinä: Jos tiedät että laskujen 2 * 4 , 2 * 8 ja 2 * 10 tuloksen, niin annat syötejoukon 4,8,10 ja vastaus joukon 8,16,20. Treenaat tällä joukolla verkkoa ja kun syötät sisään arvon 7 pitäisi vastaukseksi tulla 14. Ihan näin suoraviivaisesti asia ei tosin kulje, vaan verkkoa pitää kuljettaa kyllä tai ei tyyppisesti, mutta periaatte toivottavasti tuli selväksi.

Neuroverkon perusidea on siis yksinkertainen. Sinulla joukko arvoja, joiden oletetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla. Neuroverkko osaa tämän jälkeen ennustaa, miten muilla arvoilla tulisi vastauksia. Käytännössä siis verkolle pitää kertoa taustatietoa, ennen kuin se osaa tuottaa mitään ulos.

lue lisää …

Kurssitiedot

Osakekaupankäynnillä yritetään tehdä maksimaallisesti tuottoa. Viivästettyjenkin tietojen saaminen streamin kautta on melko hankalaa. Tiedosto-muotoisesti löytää kohtalaisesti kurssitietoja, mutta silti rajallisesti. mm. Yahoonin palvelu ei nykyään anna tiedostomuotoisesti esimerkiksi valuuttojen historiatietoja, vaikka yahoonilta kykenee hakemaan streamella kurssitietoja - tosin streamen hakemiseen liitty paljon pieniä hankalia yksityiskohtia.

Toistaiseksi en ole löytänyt palvelua, josta vaivattomasti voi hakea pitkäaikaisesti ajan tasalla olevaa ETF-dataa. Olen joutunut näiden tietojen osalta tyytymään tiedostomuotoiseen kurssitietoon.

Valuuttatietojen suhkot ajantasalla itsensä pitäminen vaatii oman kokemukseni mukaan tällä hetkellä tiedostomuotoista hakua, ellei sitten todella halua maksaa kurssitiedoista, jolloin monestakin lähteestä on saatavissa streamiä.

Itse en ole valmis ainakaan vielä maksamaan vanhasta kurssitiedosta, jota pystyn tarvittaessa hakemaan vaikka ohjelmallisesti nettisivuilta. Nettisivulta tiedon poiminen ohjelmallisesti on kuitenkin aina melkoista säätöä, enkä pidä siitä.

lue lisää …

osinko ja vero-resepti

Kyllä, kohta taas on pian aika tehdä veroilmoitus. Näin nasdaqin hidasta romahdusta seuratessa (tipahtanut tänään 0.7%, mutta parhaimmillan pudotus oli yli 2%), on hyvä unohtaa maailman murheet ja valmistautua osinkoverojen ilmoittamiseen Suomen verottajalle. Niille, jotka käyttävät Suomalaista välittäjää ulkomaan sijoituksissa, tämä koko kirjoitus on turhuutta, sillä toivottavasti välittäjä tekee heille kaikki työt. Heidän tarvitsee vain vilkaista esitäytettyä ilmoitusta, että kaikki on oikein.

Tämä voi olla myös hieman rankka niille sijoittajille, jotka eivät juuri ymmärrä muusta kuin excelin käytöstä, mutta yritän seuraavan kuvauksen mahdollisemman yksinkertaiseksi. Tosin en usko tämän silti olevan helppoa luettavaa.

Mutta asiaan.

Minun perusideologiani on pyrkiä käyttämään veroilmoitukseen mahdollisemman vähän aikaa. Nykyään veroilmoitus on tehtävä käsin verottajan nettisivulle, koska kuuluisa uusi lomake 16B, on suorastaan vitsi. jos ulkomaisia osingon maksuja on useita kymmeniä vuodessa, joutuisi tekemään melkoisen pinon noita lomakkeita. Jos yhdessä lomakkeessa olisi enemmän kuin yksi kohta osingon merkintää varten, niin tulostaisin lomakkeen ulos tulostimesta ja toimittaisin sen verottajalla. Mutta 16B lomake on suorastaan vitsi.

Mutta käsin tietojen kirjaamista varten tarvitsemme realistiset osinkotiedot, joihin on laskettu valmiiksi osinko euroissa, sekä laskettu osinko tarvittaessa niin että yli 15% ulkomaisen lähdeveron haamurajan kulkiessa näyttää verotetuksi määräksi tuon 15%.

Tässä on kuitenkin esimerkki, miten tehokkaasti voi tietoa käsitellä muilla tavoilla kuin excelissä makroja ja taulukoita pyöritellä.

lue lisää …

FIFO

Fifo tarkoittaa First In, First Out - eli ensin sisään tullut poistuu ensimmäisenä ulos. Tämä käsite on liitty moniin ihmisten päivittäisiin asioihin, joten ei ole mikään yllätys, että se on yksi osakekaupan käynnin tärkeimmistä käsitteistä. Kun osakkeita myydään, niin yleensä pyynti tapahtuu vanhemmista ostoeristä päin. On määritettävissä halutaanko myyminen tehdä toisin päin, mutta oletus on aina vanhimmasta nuorimpaan.

Miksi otan tämän aiheen esiin tässä blogikirjoituksessani. Kun tehdään laskelmia erillaisilla salkkuun liittyvillä asioilla haluaa mielellään yksinkertaistaa asioita ja kohdistaa myynnin vain keskiarvoiseen ostohintaan välittämättä ostoeristä.

Laiskuuttaa usein.

Keskiarvostaminen aiheuttaa kuitenkin aina ongelmaa pitkä aikavälillä, jos seuraa osakkeen kurssin kehitystä salkussa. Ongelma on suurempi kuin mahdolliset pyöristysvirheet kaupankäyntitapahtumia laskettaessa.

Paras tapa laskea salkun tilannetta on vain käydä myyntitapahtuman kohdalla ostoerät läpi ja käsitellä jokainen myyntierä tapahtumajärjestyksessä. Tämän voi tietenkin tehdä excelissä tai libreoffice calcissa käsin, mutta asian voi laskea myös vaivattomasti ohjelmallisesti.

lue lisää …

Net Asset Value - NAV

salkun markkina-arvon ja sijoitetun rahan suhde salkussani tällä hetkellä

-osinkosalkkuni graafi, jossa näkyy salkun markkina-arvon ja sijoitetun rahan suhde salkussani tällä hetkellä.

NAV yksinkertaisimmillaan on vain salkun kaikkien osakkeiden yhteen laskettu arvo. Kuulostaa yksinkertaiselta. No, sitä se onkin, mutta yksinkertaiseen asiaan voi kätkeä monenlaisia juttuja. Käytetään muutama sekuntti NAVin sielun maiseman ymmärtämiseen. Katsotaan niitä näkökulmia, jotka käsitteessä ovat olennaisia.

Osinkosijoittaja ja myrsky

/galleries/myrsky/omasalkku.png

Kuulin jossain vaiheessa kutsuttavan tätä voimistuvaa aaltoilua osakemerellä myrskyksi. Tavallaan metafoora on näppärä, sillä kovalla tuulella on paikkoja, joissa haluaa olla enemmän, ja paikkoja, joissa ehdottomasti haluaa olla vähemmän. Mutta missä osinkomerellä haluaisi olla vähemmän tai enemmän?

Indeksit ovat menossa nyt aika suurella rintamalla alaspäin. Jos on vuosia keskittynyt indeksisijoittamiseen, niin myrskymme on jytinää vesilasissa. Sillä ei juuri ole merkitystä. Ja vasta-alkaneilla indeksisijoittajilla tässä on hieno mahdollisuus päästä kiinni tulevaisuuden tuottoihin.

Osingot ovat vuosien mittaa liikkuneeta alas tai ylöspäin, mutta indeksien muutoksilla ei osinkosijoittajalle juuri ole merkitystä, sillä kurssi ei suoraan vaikuta jaettavan rahaan määrää. Paitsi että kurssien laskiessa, monien yhtiöiden osinkotuotot kasvavat, joten osinkosijoittaja hyppii tällä hetkellä tasajalkaa riemusta. Ehdottomasti haluan olla täällä.

Päiväkauppaa tekevälle - jolla on mahdollisuudet tehdä sorttimyyntiä - nyt on sorttauskohteita jaossa. En tiedä, onko nykytilanne huono vai heikko päiväkauppaajan kannalta. Jos osaa asiansa, niin eiköhän laskevat kurssit ole hyvä spekulointikohde.

Eli jos oikeasti tilannetta katsoo, niin voikin heittää kysymyksen, missä se myrsky on. Tämähän näyttää mukavalta alamäeltä, jonka tahdissa vain kiihdyttää vauhtia ja nopeutta kohti parempia ulapoita.

lue lisää …

Osinkosijoittajan maailma

/galleries/overtailua/tahtia.png

Näin kerran eräällä blogisivustolla kuvan, jossa yritettiin todistaa, miten paljon tehokkaampaa indeksirahastosijoittaminen on kuin osinkosijoittaminen. Katselin kuvaa ja minulla oli olo, että se oli huvittavin raapustus, jonka olen nähnyt. Kuvasta ei mitenkään käynyt ilmi, mihin faktaan se oikeasti voisi perustua.

Itse en ala todistelemaan oman suuntaukseni, eli osinkosijoittamisen paremmuuttaa indeksirahastosijoittamiseen verrattuna. Käytän mielummin hetken näiden kahden suuntauksen vertailuun. Jokainen voi päättää, mikä on se oma rakas suuntauksensa. Minulle ei ole tärkeätä käännyttää kaikki ihmiset uskomaan osingon keräämisen paremuuteen.

lue lisää …

Gurut

/galleries/gurut/gurut.png

Käsite guru on vanha sanskriitin sana, joka tarkoittaa opettajaa. Mitä tämä finanssimaailmassa tarkoittaa?

Guru ajatuksena.

Kun kirjoittaa hakukoneeseen sanat 'stock market gurus', saa melkoisen listan sivuista, joissa kerrotaan tarinoita oman pankkiiriliikkeen tai vastaavan voittamattomista tietäjistä. Nämä tietäjät ohjaavat sijoittajan voiton tietelle, jos hän vain antaa varansa liikkeen hoidettavaksi.

Mutta koska hakukoneen tulos ei pyri yksipuolisuuteen, niin löytyy myös sivuja, joissa mittaillaan ja vertaillaan USA:n sijoitusammattilaisia, että sivuja, joissa kerrotaan, mitä guruista voi oppia.

Hakusanat olivat englanniksi, joten pääpaino tuloksissa on ehdottomasti USA:n markkinoilla.

Jos tekee samanlaisen haun suomalaisilla hakusanoilla, niin huomataan välittömästi ero. Suomessa ei selkeästi ole guruja, mutta kylläkin mainoksia kirjoista, joissa kerrottaan yhdysvaltalaisista guruista. Myös blogit, jotka käsittelevät näitä ulkomaalaisia hahmoja, ovat tyypillisiä tämän tapaisessa hakukoneen tuloksessa.

lue lisää …

viikkokatsaus 37 2018

Tämän viikon katsaus on aika laiha. Pörssit Europassa näyttävät yhä olevan kevyessä laskusuuntauksessa, vaikka europan keskuspankki edelleen pitää nollakorkoja päällä. Nasdaq jatkaa edelleen matkaansa kohti taivaita. Australian dollari jatkaa laskusuhdannettaan, jonka takia Australia on suotuisa sijoitusmaa edelleen. USA dollari taas on vakiinnuttanut asemansa 1.16, joka oli muuten myös vuosi sitten dollarin arvo Euroon nähden. Punnan laskusuhdanne jatkuu, tosin viikolla Punta hienoisesti vahvistui.

USA jatkaa kauppasotaansa Kiinaa vastaan, ja maailman talous heiluu omaan tahtiinsa. Turkki nosti ohjauskorkoaan yli 20%. Sodat jatkuvat edelleen.

lue lisää …

Inflaatio ja osinkotuotto

Mikä on se tarkka syy, miksi haetaan osingon arvon nousua tietyissä osinkosijoituksen suuntauksissa? Tietenkin syyksi voi mieltää, että saa parempia tuloja tulevaisuudessa. Mutta todellinen syy on tietenkin inflaatio. Jos osinkotuotto on niin pieni kuin 3% osakkeen arvosta ostohetkellä ja vuosien mittaan osakken kurssi heiluu miinuksen ja plussan välillä, niin jotta osinkotuotto todella tuottaa voittoa, niin pitää noin 3% inflaatio voittaa - ja mikäli osinkotuotto on alunperin 3%, niin osinkotuoton pitää todella nousta, että osinkosta on mitään hyötyä. Eli osinkotuoton kasvun pitää olla suurempi kuin inflaatio. No onneksi inflaatio aika usein toimivassa yhteiskunnassa on 2% luokka - jolloin 3% osakkeen osinkotuotosta voi saada voitto ehkä 1%, mikäli ei oteta veroja huomioon.

Jos oikeasti hakee osinkotuottoa pienillä dividend yieldillä, niin jokainen tämän suuntauksen edustaja tarkistaa ensimmäisenä, miten osinkotuotto on vuosien mittaa kasvanut ja veikkaa niitä osakkeita, joissa kasvu on riittävää. Mikäli kasvu ei ole riittäävää, kannattaa osake myydä pois. Passivinen tuotto voi olla väärin rakennetulla osakesalkulla kymmenien vuosien mitassa tappiollista, kun tarkastelee tuoton määrää inflaation kasvuun.

lue lisää …