Hyppää sisältöön

Kirjailijat

Olen viime aikoina lukenut ajan kulukseni läpi uudelleen joitakin alan kirjaklassikkoja. Itse asiassa päätin kirjoittaa tätä blogitekstiä, koska löysin pöytälaatikon periltä vanhan OMX Nasdaqin myöntämän todisteen, että olen käynyt joskus 90-luvun loppupuolella johdannaisia käsittelevän kurssin ja saanut siitä hyvästä paperin ja vanhan tekeleen läpyskästä nimeltä 'Opi Optiot'. Klassiset ajat voivat heittää ajatukset vanhoihin kirjoihin.

Mutta mitä kirjailijat sanoisivat tavastani sijoittaa? On hyvin vaikea löytää yhteistä linjaa kaikille lukemilleni kirjoittajille. Monilla kuitenkin on neuvo, että hajauta - tai hajauta ainakin jos olet vielä aloitteleva sijoittaja. Eli tässä kohdassa voin sanoa toteuttavani suuren joukon kirjailijoiden ohjeita. Mutta sitten alkavat erot.

Lähimpänä sydäntäni on kirja nimeltä 'Huonosti käyttäytyvät osakkeet', jossa Benoit Mandelbrot lataa täysillä tehokkaiden markkinoiden teoriaa vastaan. Hänen mielestään osakkeiden ostotapahtumassa aikaisemmilla ostotapahtumilla on vaikutussuhde tapahtuvaan ostoon. Näin ollen osakkeiden hinnat eivät ole satunnaistapahtumia sillä tavalla miten tehokkaiden markkinoiden teoria asiaa kuvaa. Hänen voisi kuvata suorastaan nauravan kirjassa 'Sattuman kauppaa Wall Streetillä' (Malkiel) kuvatulle vertauksella osakekaupan ja kolikon heiton yhtäläisyydestä. Olen aika varma että Benoit Mandelbrot matemaatikkona tuntee satunnaisuuden paremmin Burton Malkiel.

Silti olen itse joissakin asioissa samaa mieltä kuin Burton Malkiel, tosin toisista syistä.

lue lisää …

ANNALY CAPITAL MANAGEMENT

Joku kirjoitti varoituksia mm. tästä yrityksestä ja yleensä ns m.REIT tyyppisistä yrityksistä. Eräässä osinkosijoittamiseen liittyvässä kirjassa oli kirjan pääjuonena unohtaa kaikki REIT ja vähintään kaikki m.REIT yritykset sijoitettavien osinkoyritysten listalta. No kyseisen kirjan kirjoittaja olikin enemmän arvosijoittaja, joka kehoitti pysymään alle 3% osinkotuottoa tuottavissa 'turvallisissa' yrityksissä, ja ottamaan voiton sekä osinkosta että arvosta - ja todellisuudessa enemmän arvosta - ja todellisuudessa käyttämällä hänen yrityksensä palveluja arvosijoittamisen tukena.

ANNALY CAPITAL MANAGEMENT on siis mortage REIT. Huomasin tätä kirjoittaessani saaneeni viestin, jossa kerrottiin institutiomaalisten sijoittajien ostoja ja myyntejä eri yrityksiin lähiaikoina. Enimmäkseen instituutiot olivat myyneet viestissä lueteltujen yhtiöiden sijoituksiaan pois, mutta Annalyn tapauksessa myyminen ja ostaminen olivat tasapainossa.

Jos sana Mortage REIT on vieras, niin se tarkoittaa yhtiötä, jonka salkku koostuu kiinteistösijoitusten sijasta kiinteistö- ja asuntolainasijoituksiin. Vuokratulojen sijasta tällainen yritys siis kerää korkotuloja.

Annalyn nettisivut löytyvät täältä:

https://www.annaly.com

Mortage REITit mieletään riskipitoisiksi, mikäli korot ovat alhaalla ja myös mikäli korot ovat nousemassa. Näiden kahden faktan perustella Annaly Capital Management sijoituskohteena olisi äärimmäisen riskipitoinen juuri nyt. Tämä kannattaa muistaa, kun lukee tätä sepustusta.

Miksi itse sijoitan tähän paperiin ja vielä keskimääräistä korkeammalla painotuksella. Koska mitään voittoa ei saa ilman riskiä, ja koska todellisen riskin toteutuminen on hidas prosessi, jonka osinkosalkussa hallitsee hajauttamalla. Tosin oma salkkuni ei ole riittävän hajautettu, joten oma riskin ottoni perustuu siihen faktaan, että riski oikeasti toteutuu hitaasti ja ajan kanssa voiton saavuttamisen todennäköisyys on usein korkeampi. Varsinkin niissä tapauksissa, kun joku analysoija sanoo, että kannattaa myydä pois ja hakea voittoa jostain muualta. Miksi sitä pitää aina hakea jostain muualta, kuin pitkällä aika välillä sen voi saavuttaa myös sillä kun ei myy pois.

lue lisää …

Inhmillisyys

Erikoinen otsikko sijoitusblokille, jota kirjoitan.

Inhimmillisyys.

Otsikko sai alkunsa luettuani joitakin talousjuttuja ja aloin syystä tai toisesta miettimään, miten me ihmiset käyttydymme toisiamme kohtaan.

Sijoittamisessa on kysymys hyödyn etsimisestä. Ihmiset etsivät mahdollisuuksia hyödyntää muiden ominaisuuksia ilman että antavat mitään itse. No, ei tämä aivan suoraan ole sama asia kuin sijoittaminen, sillä sijoittaja antaa rahaa siitä hyvästä, että voi olla mukana toiminnassa. Mutta ajatuksena rahan luovuttaminen mahdollisuudesta saada hyötyä toisen työstä on silti periaatteessa sama kuin toisen hyödyntämistä mahdollisemman pienellä vastapalveluksella mahdollisemman tehokkaasti.

Toisaalta yhtiöt, joihin sijoitettaan hakevat nimeomaan rahaa mahdollisemman pienillä lupauksilla mahdollisemman paljon, joten hyödyntäminen on kaksi suuntaista - onko se silloin inhimmillistä?

Filosofiaa, mutta tässä mietiskelyssä on pointti, joka liittyy siihen, miten ihmiset toimivat toisiaan kohtaan. Me kaikki kaipaamme ystävyyttä tai tulla tunnustetuksi jollain tavalla. Mitä ikinä tunnustetuksi tässä kohtaa merkitseekään. Joskus maailman toreilla tapaa ihmisiä, joita haluaa kutsua ystäviksi, mutta oikeasti nämä ihmiset eivät edes huomaa sitä ystävyyttä kaipaava hahmoa. Ihmisillä on taipumus käyttää muita hyödykseen kuluttaakseen aikaa omaan tylsyytensä murtamiseen tai leikkihalusta tai muusta hetkellisestä syystä, jonka tarkoitus ei ole yrittääkään oikeasti tutustua ihmiseen juuri lainkaan. On inhmillistä, että toiset ihmiset loukkaantuvat, kun heidät yllättäen hylätään kuin nukke.

lue lisää …

Kuukaudenvaihde tammikuu 2019

Salkun Dividend Yield 12 kk 00112233445566772019-22019-16.31155.87307692307692284.804825273179742019-27.11444.5269230769231257.02019-1Salkun Dividend Yield 12 kkDividend Yield

Salkun yllättävä arvon nousu muutti osinkotuoton määrää suhteessa markkinahintaan. Edellisvuoden osinkotuotto tammi-helmikuussa oli vielä aika laihaa, mutta tulevina kuukausina tuoton määrä nousi, joten ellei salkun kokonaisarvo voimakkaasti kasva edelleen, niin uskoisin dividend yieldin pysyvän vähintäin 6% tasolla. Verojen jälkeen tuotto on siinä 5%. Koska tuotto on uudelleen sijoitettu niin koron koron vaikutus on jo kohtalainen. Huomioitava on, että koron korkoa on tullut pitkin vuotta, eikä vasta vuoden lopussa, sillä olen sijoittanut osinkotuoton edelleen osakkeisiin.

lue lisää …

Medical facilities tammikuu 2019

En muista olenko juurikaan aikaisemmin kirjoittanut salkussani olevasta Medical Facilities Corporationista mitään. On siis aika tutustua tähän Kanadalaiseen yhtiöön.

Medical Facilities on Kanadalainen Sairaaloihin panostava yritys. Se omistaa sekä sairaaloita että terveyskeskuksia. Yrityksen nettisivut löytyvät täältä:

https://www.medicalfacilitiescorp.ca/Default.aspx

josta jokainen voi tarkistaa, mitä puuta heinää on tekstini mukaan ajautunut.

Ostin aikonaan Medical Facilitiesia samoihin aikoihin kuin Corus Entertaimentia. Eroa näillä kahdella yrityksellä on että tällä hetkellä Medical Facilities tuottaa sekä parempaa osingoa että on arvoltaan parempi kuin Corus. Sairaalabusiness on rahakasta hommaa pohjois-Amerikan mantereella, vaikka viime kesänä Medical varoittelikin, että voi olla, että osingoa pitää laskea. No osinko ei ole laskenut.

Mutta katsotaanpa tätä yhtiötä tiivistetysti..

lue lisää …

Protektionismi

Protektionismi-sanan käytetään usein mediassa ja poliittisessa keskustelussa osoittamaan, miten huono joku muu valtio on omaan maahan verrattuna. Tämä on hämmentävän yleistä nykyään. Protektionismi kytketään todella mielellään sanaan Populismi.

Todellisuudessa protektionismi on todella yleinen Europpalainen ja länsimaalainen menetelmä, jota käytetään säätelemään sekä omien kansalaisten mahdollisuuksia, että parantamaan Europpalaista kauppaa. Suomella on aina ollut protektionistisia menetelmiä käytössään, joita vain ei ole kutsuttu protektionismiksi.

Finanssialalta löytyy hyvin muistettava protektionisnistinen sääntö, joka liittyy ETF:ien ostoon. Käytännössä yksityiset ihmiset eivät pysty ostamaan ETF:iä Euroopan ulkopuolisilta markkinoilta. Tämän omien ETF:ien markkinoita turvaava laki nojautuu ns. ihmisten suojeluun. Jos ETF:llä ei ole avaintietoa Europpalaisten normien mukaan, kaikki vieraan maan ETF:t ovat pahoja. Henkilökohtaisesti en ole koskaan lukenut ETF:n avaintieto-osuutta, koska parempaa tietoa ETF:istä saa muista lähteistä. Eli kysymyksessä on täystin protektionistinen säädös, joka näyttäisi turvaavan enemmän Euroopan ETF markkinoita kuin suojaavan ihmisiä.

Tämä oli vain yksi esimerkki protektionismista. Tietenkin kaikki tuet ovat merkittävä osa valtioiden protektionismia, jotka yleensä mieletään mediassa ja kansallisessa keskustelussa hyviksi asioiksi omassa maassa, mutta sietämättömänä protektionismina muissa maissa.

Sinänsä protektinismi ei välttämättä ole paha asia, mutta on outoa, että sanaa käytetään muiden arvosteluun, mutta pysytään vaiti jos omat käyttävät samoja menetelmiä. Kukaan ei sano: Otetaanpa käyttöön tällainen mukava Protektionistinen säädös ETF:ien suojaamiseksi, vaan sanotaan: otetaanpa monikielisessä yhteiskunnassa käyttöön tällainen ihmisiä suojaava säädös, jotta kaikki voisivat lukea omalla kielellään muutaman rivin informaatiota, jonka laadun ja merkityksen ovat määrittäneet niin iloiset virkamiehet, jotka haluavat vain auttaa ihmisiä saamaan tietoa itselleen, koska kukaan ei osaa etsiä tietoa itse, ja menevät typeryyksissään ostamaan niin vaikeaa instrumenttia kuin ETF.

Sinänsä on totta, että kaikki eivät osaa etsiä tietoa - mutta viimeinen lause oli karrikoitu esimerkki asiasta.

Kukaan ei koskaan pohdi, kumpi on vaarallisempi Osake vai ETF intrumenttina? On varmaan taloudellisesti kaaottinen ajatus kieltää yksityisiltä ihmisiltä pääsyn pörssiin ostamaan ETF:iä yhdessä osakkeiden kanssa, vaikka osakkeilla ei ole avaintietoläpyskää liimattuna kylkeen. Osakkeista pitää käytännössä tiedot käydä itse hakemassa jostain - välittäjästä riippuen. Merkittävää on, että Optioissa ei todellakaan ole kyljessä lappua ja optioita voi ostaa kuka vain vastattuaan ensin pariin kysymykseen. Miksi ETF optiota paljon riskittömämpänä instrumenttina saa aivan toisenlaisen kohtelun?

lue lisää …

Vaikuttaminen

Ihminen on sosiaalinen olento. Me vaikutamme koko ajan toisiimme tavalla tai toisella. Koulussa pyritään vaikuttamaan maailmankatsomukseen. Yhteiskunta yrittää saada meistä omia normejaan kunnioittavaa. Ystävät yrittävät muokata meistä ryhmään sopivaa.

Olemme jatkuvasti erillaisen vaikuttamisen ja manipuloinnin kohteena.

On siis aika selvää, että osakemarkkinoilla on jatkuvaa vaikuttamista. Osakemarkkinoiden manipulointi on ainakin yleisesti eri valtioissa laitonta. Periaatteessa keinotekoisesti ei saa yrittää pumpata hintoja ylös. Lisäksi suoranaisten valheiden levittäminen osakemarkkinoilla on kielettyä.

Mutta osakemarkkinoihin vaikuttamisen estäminen laajamittaisesti on täysin mahdotonta, sillä markkinat ovat osa ihmiselämää ja ihmiselämään kuuluu vaikuttaminen ja vaikutusten vastaanottaminen.

Itse haluan pitää neutraalia linjaa. En halua suoranaisesti ottaa kantaa, mihin ihmisten pitäisi sijoittaa, vaikka olenkin osinkosijoittaja. Jokaisen ihmisen pitää sijoittaa tavalla, mikä on hänelle sopivaa. Jokaisen itsensä pitää etsiä tiensä itse.

Jos haluaa tulla vaikutetuksi eli mennä ns. sijoitusneuvojan puheille, on itse tiedostettava riski teolleen. Jos ei ẗiedosta riskiä, kun hyppää vieraan ihmisen ohjattavaksi, niin ehkä ei pidä hypätä osakemarkkinoillekaan.

lue lisää …

Tammikuu 2019 Deutsche Pfandbriefbank

Kirjoitin viime vuoden puolella Deutsche Pfandbriefbankista, jota olin ostamassa salkkuuni. Miten yhtiö on pärjännyt tuon vuoden aikana. Tämä on kurkistus joihinkin yhtiön tilanteesseen tänään. Tämän pankin kohtalaisen huonot nettisivut löytyvät täältä

https://www.pfandbriefbank.com/

Sivujen luonteesta voisi sanoa muutamakin sanaa, mutta jätän ne välistä. Tavoitteeni ei ole arvostella pankkia eikä myöskään kehua, vaan katsella neutraalisti pankin nykyistä tilaa salkussani. Katsontakantani on osinkosijoittajan näkemys. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että omistan tätä osaketta. Mutta jokainen tekee itse päätelmänsä. Itse katson olevan riski omistaa tätä pankkia, mutta hajauttamalla selviän riskistä. En siis tässä tee mitään suositusta mihinkään suuntaan tämän pankin osakkeiden suhteen.

Kun ostin paperia, niin melkoisia myyntioperaatioita oli käynnissä. Yhtiön osakkeiden hinta on laskenut, mutta kuluneen vuoden aikana on monen muunkin yrityksen osakkeiden hinta tipahtanut. Ainakaan toistaiseksi en ole pettynyt sijoitukseeni, mutta kevään tulessa eteen voi tietenkin nähdä maksaako pankki mukavaa osinkoa vai ei.

Mutta katsellaan tämän vaikea selkoisen saksalaisen REITeihin ja julkistalouden projekteihin sijoittavaa pankin mennyttä vuotta hieman tarkemin. Koska REIT-paperit ovat lähellä sydäntäni, niin aihe on aivan hyvä viimeisen postaukseni jälkikirjoitukseksi.

Joudun arvioinissa käyttämään hieman erilaisia tunnuslukuja, koska pankki antaa omalla tavallaan tietoa talousluvuistaan.

lue lisää …

Osinko + REIT

REIT. yhtiöt ovat yksi tapa sijoittaa kiinteistöihin ilman että itse suoranaisesti ottaa lainaa ja alkaa ostamaan taloja. Tietenkin, kun ostaa REIT-yrityksen papereita, on päivän selvää, että osakkeeseen on sidottu melkoisesti velkaa. Mutta yhtiö hoitaa lainaongelmat puolestasi, ja sinä voit nauttia osinkovirrasta salkkuusi.

Tästä aiheesta on vaikka kuinka monta kirjoitusta, mutta heitetäänpä oma kirjoitukseni sekaan. Minullakin taitaa olla jo yksi vanhempi kirjoitus aiheesta. Tosin melko tiivis ja hieman hankala ymmärettävä.

REITejä on kahdenlaisia. On puhtaasti kiinteistöihin sijoittavia tai sitten asuntolainojen korkotuottoihin sijoittavia. Edellisiä kutsutaan nimellä eREIT ja jälkinmäisiä nimellä mREIT. Tietenkin on olemassa yhtiöitä, jotka ovat näitä molempia samanaikaisesti, eli eräänlaisia hybriidejä.

eREIT ja mREIT käyttävät erillaisia strategioita, mutta perusidea on sama. Tuotto saadaan sijoituksesta tulevasta rahavirrasta, joka on joko vuokraa tai kiinteistöjen myyntiä; asuntolainapapereiden kautta saatavaa korkoa tai lainojen edelleen myynnistä. Pohjois-Amerikan markkinoilla lainan antajan on mahdollista myydä lainoja edelleen toisin kuin esimerkiksi Suomessa.

REIT-yhtiöillä on oma kansainvälinen sivustonsakin:

https://www.reit.com

jossa voi lukea REIT maailman ihmeistä, mutta käydäänpä niitä myös tässä läpi.

lue lisää …

ING GROEP NV Tammikuu 2019

Pankkiosakkeet heiluvat melkoisesti vuonna 2018. Koska olen osinkosijoittaja, pankkiosakkeet merkitsevät kohtalaisen hyvää osinkotuottoa - niitä voi pitää keskimäärin turvallisempina sijoituskohteina kuin muita kuolevaisia vähemmän säädeltyjä yhtiöitä. Valvonta pankkialalla on niin kovaa, että yllätyksiä ei kannata odottaa, sillä jos sellainen tulee, niin silloin yllätys on todella paha. Pahoja yllätykset kannattaa vain kohdata masentuneena yllättyneenä.

Ing Group on monikansallinen Hollantilainen pankki,jolla on oma jalansijansa Australiassa asti. Pankin pääkonttori on hollannissa ja sitä vartio kiltin näköinen leijona. Leijona on pankin logo. Nettisivut löytyvät täältä:

https://www.ing.com/Home.htm

Inga groupin osinko ei ole yhtä korkea kuin salkkuni yhtiöiden osinkotuotto on. Ostin tätä pankkia niinä aikoina, kun vielä erehdyin uskomaan, että välittäjän tilastoihin kannattaa usko. Tilastot osoittivat pankin osingon lähtelevän kahdeksaa. Näin ei kuitenkaan ole, joten tämä hollantilainen pankki on lähinnä salkussani, koska on kaksi kertaa vuodessa kiva saada kerralla suuren osingon, kun muuten salkkussani on monien yhtiöiden pieniä osinkotuottoja paljon kuukausittain.

Tällä hetkellä yhtiön osakkeet ovat omasta mielestäni melkoisessa alennusmyynnissä. Näin osingosijoittajan kannalta näyttäisi houkuttelevalta ostaa osakkeita lisää, mutta vaikka osinkosalkussa ratkaisee osakkeiden määrä, niin myös toisinaan osingon taso. Ostamalla lisää pankin osakkeita laskisin osinkotuottoani alemmas, joten toistaiseksi en ing groep ei kuulu lisäostokohteisiini.

Niin, Ing groupin osakkeita voi ostaa sekä euroopan pörsseistä että new yorkista. Minun osakkeeni ovat ostettu Xetran järjestelmästä, joten ne ovat euro pohjaisia papereita.

lue lisää …