Hyppää sisältöön

GNL, GLOBAL NET LEASE INC

REITit ovat yksi osa salkkuani. GNL on siinä mielessä mielenkiintoinen REIT, että sen yksi sijoituskohde on Suomi. Kiinteistösijoituslistalta löytyy ainakin Finnair. Joskus aikaisemmin listalla oli myös Tokmannin toimistorakennus, mutta viimeisemmässä top 10 listassa tuota rakennusta ei enää näkynyt, mikä ei tosin merkitse ettei siihen olisi edelleen sijoitettu. En tarkastanut asiaa. Jokainen voi itse tutustua tähän REITiin osoitteessa:

http://globalnetlease.com/

Tämän REITin tuloihin ei oikeasti kauppasodalla pitäisi olla mitään tekemistä, mutta siitä huolimatta osakkeen hinta laskee tätä kirjoittaessa samaan tapaan kuin pääindeksien kurssit laskevat. Positiivista laskussa on se, että osingon tuotto siis lisäoston jälkeen nousee. Mutta tämä seikka on vain kuriorisiteetti - yhtiön osake on oikeasti kohtalaisen hyvin arvonsa pitävä.

lue lisää …

Ajatuksia sijoittamisesta

Luin muiden tekemiä kirjoituksia sijoittamisesta. Ne olivat kauniita kirjoituksia siitä, miten on löydetty ajatus sijoittamisesta ja miten kannattaa kirjoittajan mielestä sijoittaa. Kullakin kirjoittajalla oli oma näkemyksensä sijoittamisen maailmasta.

Monet kirjoittavat blogeissaan sijoittamisen käsitteistä. Minäkin olen tehnyt niin, koska on mukavaa terästää omaa muistiaan laittamalla käsitteitä ylös. Ja käsitteiden avulla saa tekstiä aikaan, jos muuten ei ole mitään sanomista.

Sijoittamisesta kirjoittaminen on vaikeaa, sillä jos ei tee päiväkauppaa, niin tapahtumat 'kentällä' ovat varsin hitaita. Päiväkauppaa tekevät taas harvemmin kirjoittavat pitkä jänteisiä blogeja sijoittamisesta - johtuuko se siitä, että pörssiruudun katselu väsyttää ? Tai onko nyt vain sattunut niin, että päiväkauppaa tekevien joukossa ei ole kovin paljon niitä, jotka haluaisivat kirjoitella blogeissaan päivän tapahtumista. Jos itse tekisin päiväkauppaa, niin ehkä en kirjoittaisi sijoittamisesta vaan ihan muusta. Harrasteista on kiva kirjoitella, mutta töistä on aina vaikea kirjoittaa.

Naiset ja sijoittaminen.

Viime aikoina on valtavasti ollut kirjoituksia, miten naisten pitää sijoittaa - painottaen sanaa Naisten. Itse kuulun siihen joukkoon, joiden mielestä kuka vaan, sukupuolesta riippumatta voi olla sijoittaja, enkä haluaa painottaa että sijoittaminen nimenomaan kuuluu jollekin sukupuolelle. Jotenkin koko tämä painottava kirjoittamistapa näyttää enemmän identtiteetin etsimiseltä. Onko yhteiskuntamme muuttumassa niin paljon, että olemme joutuneet hämillemme etsiessämme omaa paikkaamme?

Ihmisillä on sukupuoli, siitä ei valitettavasti pääse mitenkään eroon. Sukupuolet eivät ole samanlaisia. Onko niin että laajat teknologiset ja yhteiskunnalliset muutokset maailmassa ovat alkaneet muokkaamaan sukupuolien rooleja niin paljon, että olemme hämillämme. On ihmisiä, joiden mukaan sukupuoliroolit ovat tiukoissa karsinoissaan, ja ihmisiä, joiden mukaan roolien rajat ovat hämärät.

Lapset kaipaavat rajoja, sanotaan kun lapsia kasvatetaan. Mutta eivätkö ihmisetkin kaipaa sääntöjä ympärilleen, jotta voivat jäsentää maailmaamme paremmin. Etsimmekö parhaillaan muuttuvassa maailmassa sääntöjä ja uusia normeja?

Elämä on jatkuvaa muutosta. Muutokset on hyväksyttävä, koska stabiilista maailmaa ei oikeasti ole olemassa. Mutta samalla kannattaa muistaa että tasa-arvoa ei ole se, että on tasa-arvoisempi kuin joku toinen.

lue lisää …

Paniikkia Pörssissä 2019

Veikkaisin että lähipäivinä tulee sellaisia otsikoita:"Mitä minä sanoin!", "Tämä oli niin odotettavaa!" tai "Miten osasin ennustaa tämän kaiken." Kyllä koko viikon maailman pörssit ovat heiluneet alaspäin Kiinan ja USA:n kauppasodan takia. Näin viikon lopuksi Kiina on vilauttanut valttikorttiaan, eli erinäisten mineraalien myyntikieltoa USAhan. Tämä valttikortti todennäköisesti sai kurssit yskähtämään komeasti.

Osinkosijoittajana en juuri pistä oksaa ristiin kurssien laskun suhteen. Mikä tahansa on tämän viimeisen oravan pyörän lopputulema, niin joka tapauksessa kurssit lopulta nousevat, kun tilanne muuttuu.

Mitä kiinnostavaa tänään oli maailmalla.

lue lisää …

MONEY3 CORP LTD

Näin kauppasotien ja kylmän sodan aattopäivän jälkeen on mukava vilkaista jotain positiivista asiaa Australian osakemarkkinoilla. Vaikka kaksi isoa valtiota on päättänyt uppiniskaisesti olla välittämättä toistensa näkökulmista, niin maailmassa on paljon pieniä yrityksiä, joihin ihmisten riitelyt eivät samalla tavalla vaikuta.

Yksi tällainen meren aallokossa uiva pieni yhtiö on Money3 Corp, jota katsastelin jo helmikuussa. Katsotaanpa miten yhtiö on sen jälkeen pärjännyt.

Ongelmana MNY kanssa on se, että Australiassa ei todellakaan tarvitse julkaista kvartaalitietoja yhtiöstä. Eli koska vuosi MNY:llä vaihtuu vasta kesäkuussa, niin ei tähän tekstiin ei ole mitään syytä kerätä samoja taloustietoja, jotka jo laitoin ylös edellisen postauksen kohdalla. Taloustietoformaattini on hieman muuttunut, mutta kesäkuun jälkeen kirjoittelen uuden tekstin tästä yhtiöstä.

Mutta viimeisen kirjoitukseni jälkeen MNY sivuilta on ollut löydettävissä puolivuosikatsaus 2019, joka käytännössä kertoo loppuvuoden 2018 arvoja.

https://investors.money3.com.au/new/asx/25-02-2019-MNY-Results-Presentation-1902589.pdf

lue lisää …

Osinkotuotto Bondeihin

Joukkovelkakirjat tai Bondit on yksi tapa sijoittaa, jos haluaa saada tasaista tuloa, johon osakemarkkinoiden kurssien heilahtelut eivät vaikuta. JVK/BOND maailmassa ei ole samallaisia tuottoja kuin osakemarkkinoilla suoraan. Hyvin harva yhtiö maksaa näinä aikoina osingon verran korkoja, mutta toisaalta lyhyellä tähtäimellä myöskään saatavan rahan arvo ei vaihtele - jos odottaa jvk erääntymispäivään asti.

Olen tullut siihen tulokseen, että voisin alkaa sijoittamaan saamiani osinkotuottoja joukkovelkakirjoihin, joita ostan jälkimarkkinoilta. Tosiasiahan on että hyvä välittäjä välittää myös joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilla. Tarkastelin tämän hetkisiä korkoja yhtiöiden liikkellelaskemiin joukkovelkakirjoihin ja 2 % korolla löytyi ihan mukavasti tällä hetkellä turvallisia jvk-papereita.

Vaikka periaatteessa uudelleen sijoittamalla osinkotuottoni osakkeisiin saisin parempaa osinkotuottoa, niin tällä hetkellä olevan maailman tilanteen perusteella voi olla järkevämpää uudelleen sijoittaa osinkotuotot JVK:hen. Miksi? Kauppasodan vahvistuminen laskee yhtiöiden tuottoja ja voi laskea myös osingojen maksu määrää. Vaikka taktiikkani onkin hajauttaa laajalti osakkeita, niin tietty riski osinkomäärän laskuun jää. Lisäksi tällä hetkellä tulevien osinkotuottojen määrä on pienempi kuin jatkuvasti sijoitettava rahamäärä, joten todellisuudessa uudelleen sijoituksesta tuleva korkoa korolle ilmiö ei tule kovin suureksi. Sijoitan vuokramarkkinoilta tulevaa rahaa edelleen osakkeisiin, joten minulla on jo voimakas korkoa korolle ilmiö päällä, ja uudelleen sijoitus JVK-papereihin on kolmas taso korkoa korolle ilmiössä. Uskon sijoitustavan pienen muutoksen parantavan salkkuni stabilisuutta - ja vaikka verotuskasvaa - korkoa verotettaan kokonaisuudessaa 30% - niin saadut tuotot ovat vastapaino epästabiilille osakesalkulle ja pienentävät salkkuni tulevaisuuden riskiä. Lisäksi pystyn selkeästi näkemään miten paljon osinkotuottoa salkkuni on historiallisesti tuottanut.

lue lisää …

Äänestämisen helppous

Kevään aikana olen äänestänyt useaman pohjois-Amerikkalaisen yhtiön yhtiökokouksessa. Jostain syystä minulla on tunne, että pohjois-Amerikassa yhtiöt suorastaan toivovat ihmisten osallistuvan ainakin jollain tavalla yhtiökokoukseen. Tämä on aivan toisella tavalla Euroopassa. Omistan muutamaa Suomen pörssin yhtiötä ja yksikään yhtiö ei ole suoraan kutsunut minua koskaan Yhtiökokoukseen tai ehdottanut vähintään jollain tasolla osallistumaan johonkin äänestysprosessiin. Sama ongelma pätee myös monen keski-Europpalaisten yrityksen kohdalla.

Luin menneinä vuosina jonkun sijoittajan valittavan, ettei esimerkiksi CocaCola lähettänyt hänelle talouskatsausta toiminnastaan. Näin jälkikäteen olen miettinyt, saatuani useampikin talouskatsauksia pyytämättä CocaColalta, että taikasana on todennäköisesti omistaminen. Osakkeiden omistaja saa saman tien näkyvyyttä yhtiön sisäiseen toimintaan - vaikka ei olisikaan mikään suuromistaja.

Tietenkin suuri raha tuo enemmän näköalaa yhtiöön, mutta omistaminen joka tapauksessa parantaa aina suhdetoimintaa.

Omasta näkökulmastani pohjois-Amerikka on varsin sekopäinen maailma, mutta sekopäisyydestään huolimatta usein paljon avoimempi kuin omamme. Mutta toisaalta paljon ailahtelevampikin. Kaikilla asioilla on puolensa. Itse olen ehkä enemmän Kanada-fani, sillä kulttuuri on siellä paljon tupumpaa kuin USA:n puolella.

lue lisää …

Sijoittaminen on riskihommaa

Päivän yllättävä uutinen oli, että Shawn Communication INC päätti myydä kaikki omistamansa Corus Entertaimentin B-osakkeet sijoitusyhtiölle TD Securities - Hintana oli 6,80 CADia per osake, mikä luonnollisesti romahdutti Corus Entertaimentin tämän hetkisen hinnan alas kuin nuijalla. Kauppa toteutuu kokonaisuudessaan 30. toukokuuta, eli onneksi varsin pian.

Eli salkkuni arvo tipahti kunnolla kerralla alaspäin. Mutta tällaista tapahtuu sijoittajan elämässä. Positiiivista tässä tapahtumassa on se, että jos nyt ostaisi osakkeita, saisi todennäköisesti hyvän voiton, sillä hinta oli selvästi alahintainen yhtiön todelliseen tulevaisuuteen nähden.

Sijoitustoiminta on täynnä yllätyksiä, joita saattaa tapahtua koska vain. Jos päättää valita puhtaan osakesijoittajan tien ja varsinkin osinkosijoittajan tien, niin pitää olla valmis kohtaamaan kaikenlaisia yllättäviä kaupallisia toimenpiteitä. Jotkut toimenpiteet ovat hyviä ja toiset taas voivat olla sijoittajan kannalta hieman negatiivisia. Näiden lisäksi on paljon tapahtumia, joiden luonteesta on vaikea sanoa hyvää tai huonoa. Uskoisin, että tämä myynti tapahtuma, joka tipautti kurssit alas, on kuitenkin 'hyvä' tapahtuma.

lue lisää …

Kauppakilpailua

Kun markkitalouteen nojaava maa lähtee enemmän tai vähemmän hakemaan protektinismista tukea kaupalleen, niin tekoa puolustellaan sisäisen kaupan ja oman teollisuuden toiminnan paranemisella sisämarkkinoilla. Protektionismia on ollut maailman taloudessa koko ajan, joten sinänsä ilmiö ei ole mikään uusi, mutta Kauppasota USA:n ja Kiinan välillä hieman nostaa kisan tasoa. Mutta todellisuudessa ei-protektinistista aikaa on ollut melko lyhyen ajan historiamme aikana eikä tuokaan aika ole ollut kovin protektionistonta.

Viimeisimmän kauppasodan sanotaan aiheuttavan inflaatiota ja johtavan yhtiöiden tulosten romahdukseen. Periaatteessa nousevaa inflaatiota vastaan soditaan nousevilla koroilla, jotka puolestaan hillitsevät inflaatiota. Mutta kun puhumme valtiosta nimeltä USA, niin kannattaa ottaa huomioon, miten laajalle Yhdysvaltojen dollari on levinnyt. Kyseinen raha on yksi kansainvälisen kaupan tärkeimmistä valuutoista. Valuutan laajamittainen käyttö luo automaattisesti USA:n taloudelle inflaatiosuojaa, sillä mikäli kauppasota todella alkaisi horjuttaa yhdysvaltojen taloutta, vaikuttaisi tilanne nimenomaan dollarin kautta maailman talouteen.

On äärimmäisen epätodennäköistä, että kauppasota aiheuttaisi suuria ongelmia USA:lle, vaikka paikallisella tasolla kuluttajahintojen nousun kautta inflaatiopiikki on varmasti nähtävissä. Eli kysymys on: köyhät maksavat ja rikkaat katselevat haukotellen ikkunoiden takaa.

On kuitenkin myös melko naivia väittää, ettei maailmantalous yskähtäisi kauppasodasta. Kiinaan vaikutus on kovempi, mutta Kiinan tapainen kansantalous ei välttämättä kärsi mitenkään kauppasodasta - se sopeutuu. Eli kokonaisuudessaan voidaan todeta joko kauppasodan todella jättävän kovat arvet maailman talouteen tai sitten olevan ohimenevä tuulahdus. Vain tulevaisuus näyttää, kuinka paljon kauppasota vaikuttaa maailmatalouteen.

lue lisää …

Välikommenti 10.04

Melkoista liikettä on ollut kevään aikana pörssimarkkinoilla. Ensin melkoista kohoamista kohti taivaita, ja sen jälkeen syöksyä alaspäin. Salkussani on tällä hetkellä mielettömän hyviä ostotilaisuuksia paljon. On sääli, että olen tarkoin rajannut sijoitusmäärät kuukausittain, jonka takia joka kuukausi ostan vain kahden yhtiön osakkeita. Jos olisin todella rikas, niin ostaisin useamman salkkussani makailevan yrityksen osakkeita. Tai jos olisin todella rikas, niin saattaisin lopettaa kokonaan sijoittamiseen ja keskittyä vaikka mielenkiintoisten asioiden rakentamiseen.

Odotan mielenkiinnolla Donald Trumpin uutta presidenttikautta. En siksi, että minusta se olisi upea juttu, vaan siksi, että niin tulee käymään. On tilastollisesti todennäköistä, että Trump jatkaa presidenttinä. Republikaanit ovat olleet menneinä vuosina suositumpia kuin Demokraatit. Yhdysvallat on oikeasti melkoisen vanhollinen maa. Mutta mielenkiintoisin kohta Trumpin uudessa kaudessa on syntyykö Muuri! Ja millainen muuri syntyy. Ollaan Trumpista mitä mieltä tahansa, niin hän todellisuudessa kovin paljon eroa muista Republikaanipresidenteistä muilta osin kuin, että osaa käyttää Twitteriä. Tavallisen ihmisen kannalta Trump on kiehtova mediaihminen. Vain ulkomailla Trump on rikka silmässä, kuten niin moni samanlainen johtajatyyppi.

lue lisää …

Big 5 toukokuussa 2019

Nyt Big 5 Sporting Goods yhtiökokouksen aattona on mukava hieman ymmärtää tätä yhtiötä. Viime aikoina on aika monella USA:n ja Kanadan yrityksellä ollut osingon suuntaus alaspäin. En usko BGFV_n lopettavan osingon maksuaan, koska osingoa on jo pienennetty jonkin verran, mutta mielenkiinnolla seuraan miten käy.

Big 5 Sporting Goodsin osakkeita on ollut salkussani pitkän tovin. Yhtiön osake on liikkunut ylös ja alas ajan saatossa ja on nyt saavuttanut monien vuosien ehdottoman pohjanoterauksen. Tällaisessa kohdassa Osinkosijoittaja pohtii oikeasti, mitä pitää tehdä, varsinkin kun yhtiön osinkotuotto on noussut kurssin laskun myötä takaisin ostolukemiin - huolimatta siitä, että osingon määrää leikattiin huomattavasti edellisenä vuotena.

Vaikka itse Bgfv:n sivuille on nykyään hieman vaikeata päästä euroopasta käsin, niin olen tutkinut yhtiötä kiertoteitse. BGFV on pieni amerikkalainen urheiluvälineketju, joka on pyörittänyt liiketoimintaa vuodesta 1955 asti. Noista ajoista on markkinaympäristössä tapahtunut suuria muutoksia. Jos käy BGFV myymälässä, niin huomaa, että se muistuttaa hyvin paljon Suomalaisia urheilutavarakauppoja. Siellä on vaatteita, kengiä, aseita (näitä harvemmin on Suomessa) ja kaikenlaisia urheiluvälineitä. Tällaiset liikkeet menestyvät suuria verkokauppoja vastaan vain onnistuneella paikallisuudella. Myymälöitä pitää olla paljon, niiden pitää olla lähellä ja ne ovat halpoja pyörittää.

En aivan ole vakuuttunut, että BGVN:n myymälät ovat halpoja pyörittää, mutta näkemykseni mukaan, ne ovat varsin paikallisia myymälöitä. Lisäksi selkeästi BGFV on panostanut somemainontaan kunnolla - USA:n somejärjestelmiin pääseminen ei ole vielä onneksi muuttunut maksulliseksi tai estetyksi.

En suoraan usko BGFV:n mahdolliseen konkurssiin, mutta yrityksellä on kivinen tie todella rajulla alalla, josta kilpailijat karsiintuvat konkurssien kautta pois. Harkitsen vahvasti silti jopa BGFV:n osakkeiden lisäostoa ainakin hetkellisesti, sillä yhtiön osakkeen kurssi heilahtelee niin rajusti, että aina on mahdollista saada ainakin toistaiseksi rahansa takaisin jos on vain varovainen ja ymmärtää riskin. Urheilu on kuitenkin In-asia. En kuitenkaan missään nimessä suosittele tämän yhtiön osakkeiden ostamista kenellekään. Ehdoton riski paperi. Eli viisas sijoittaja pysyy kaukana tästä paperista.

lue lisää …