Hyppää sisältöön

Minun Tunnuslukuni

Osakemarkkinoiden tunnusluvut ovat muotia monissa blogikirjoituksissa. Hienoja termejä vilahtelee EBITDA, EPS, P/E, PEG, Short Ration, Current ration ja paljon muuta. Näistä osa on ihan hyödyllisiä. Jotkut ovat tarkoitettu enemmän hauskaksi ajankuluksi kuin oikeasti kertomaan syitä ja seurauksia. Tässä kohtaa tilastotieteilijä nostaa käden ylös ja huomauttaa, että tunnusluvut on tarkoitettu kertomaan tietoa yhdessä eikä erikseen. Yksittäinen tunnusluku ei kerro totuutta esiin.

Kieltämättä totta. Mutta haluanko paneutua tunnuslukujen maailmaan tosissani, koska tunnusluvut kertovat pienen siivun nykyisyydestä, mutta niillä yritetään ennustaa tulevaisuutta - arvailemalla. Tunnusluvut toki vaikuttavat sijoittajien sijoituspäätöksiin, joten usein ne kertovat enemmän sijoittajista, kuin itse yrityksestä.

/galleries/tunnuslukuja/tunnusluvut.png

lue lisää …

Osinkosijoittajan kohtalo

Luin parempien sijoittajien blogeja. Ne olivat niitä, joille rahaa tulee joka nurkasta sisään. Kirjoittajat ehdottomasti tiesivät, miten ja missä pitää sijoittaa. Jos itse olisin miljonääri, niin epäilen, että en pitäisi tätä blogia. Minulla ei tule rahaa ovista ja ikkunista. Minulla on vuokratuloja ja saan palkkaa - eli rahani lähteet ovat aivan muualla kuin osakkeissa.

/galleries/osinkosijoittaja/op.png

lue lisää …

valuutta-aalto

Valuuttojen liikahdukset ovat joskus varsin hämmentäviä. Kirjoitin joku päivä sitten blokin aiheella dollari, mutta silloin en vielä arvannut, miten paljon ja ennen muuta miten nopeasti dollari vahvistuu. Salkkuni yhdysvaltalaiset paperit ovat kulkenee vähän vastakkaiseen suuntaan pääindeksin alasmenevien aaltojen kanssa - eli ne ovat käytännössä kulkeneet jonkin aikaa ylävetoon - trendi on nouseva. Mutta nousutrendi ei ole suuri. Europpalaiset paperit ovat lähinnä pysyneet jonkun euron miinuksella. Kanadalaiset ovat omassa maailmassaan. Vaikka paperien kurssikehitys on ollut vähän plussan suuntainen, niin salkkuni arvo on noussut siitä huolimatta prosenttikaupalla. Eilen nasdaqin suunnatessa alaspäin salkkuni arvo kulki todella vahvasti ylöspäin.

lue lisää …

Eliotin aaltoteoria

Ralph Nelson Elliott niminen herra innostui 1930 luvulla tutkimaan systemaattisesti osakemarkkinadataa. Jotkut lähteet kertovat, että Eliot tutki ihmisten käyttäytymistä, mutta hänen tutkimuksensa alunperin keskittyi nimenomaan osakemarkkinoille. Myöhemmin teoria yritti selittää myös ihmisten käyttäymistä noin yleensä. Mutta alunperin Eliot kehitti teoriansa nimenonaan markkinoiden käyttäytymisen ennustamiseen, ns. sääennustusta varten.

Eliotin teoria muistuttaa paljon Dow-teoriaa, mutta se pyrkii ymmärtämään ja ennustamaan asioita.

Perusidea teoriassa on, että on kahdenlaisia aaltoja. On niin kutsuttuja impulssiaaltoja, jotka muodostavat kokonaisuudessaan trendin. Näitä impulssiaaltoja vastaan on korjausaaltoja, joiden suunta on vastakkainen impulssiaallon kanssa. Kuvassa impulssiaallto ovat punaisia ja tekstillä kuvattuja. Korjausaallot ovat mustia ja kulkevat toiseen suuntaan kuin impulssiaallot.

/galleries/eliot/aallot.png

Impulssiaallot voivat olla nousevia tai laskevia. Kuvassa ne ovat nousevia.

lue lisää …

Charles Dow

Dow nimi on tärkeä käsite monessa osakemarkkioihin liittyvässä asiassa. Kirjoitin tämän artikkelin, koska halusin ymmärtää taustoja tuolle nimelle. Tämä on siis tavallaan kunnianosoitus yhdelle henkilölle, jolla on ollut oma kengänsä ojassa osakemarkkinoiden käsitteiden syntytarinassa.

Charles H. Dow oli The Wall Street Journalin toimittaja 1800 luvulla (1851 - 1902). Hän loi aikanaan varhaisia osakemarkkoita seuratessaan linjauksia, joista on tullut nykyaisen teknisen analyysin kulma kiviä. Dow-teorian nimellä kulkevalla teorialla on kuusi perus teesiä. Tämä teoria syntyi vasta Dowin kuoltua, sillä elinaikanaan hän ei halunnut kutsua teoriaa omalla nimellään. Teoria syntyi Dowin kirjoittamien artikkelien perusteella, joista miehen kolleegat koostivat kokonaisuuden.

/galleries/dow/dowteoria.png

lue lisää …

USA/KIINA sopimus

Uhkaileminen on muuttunut politiikaksi arkipäiväiseksi touhuksi sen jälkeen, kun Donald Trump tuli presidentiksi. Mutta se ei ole uutta, sillä yksinkertaisten ja narsististen johtajien vallan käyttötapoja on aina ollut uhkaileminen ja nyrkien heiluttelu. Kun heille antaa lisää valtaa, he ovat Stalinin tai Hitlerin kaltaisia hahmoja. Mutta mitä tämän kaltaiset ihmiset vaikuttavat pörssin toimintaan? Heillä voi olla vaikutusta, mutta rahalla on ollut aina tapana tietää, milloin henkilö on todellisuudessa paperikuorta ja liimaa, eikä hänen sanoillaan oikeasti ole merkitystä. Onhan pörssi paikka, missä pelataan jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä, missä pitää vain nähdä, koska jokin asia on relevantti ja milloin se ei ole.

/galleries/USAKIINA/TrumpinSopimus.png

lue lisää …

Mikä on se oikea ETF

Kuten jo jossain postauksessa mainitsin niin tässä kuussa otan salkkuuni yhtä euroopassa myytävää tuottopohjaista ETF:ää. Valintakohteita on kaksi. ETFS US ENERGY INFRASTRUCTUR (DE000A1XE2Q3), XMLP ja SOURCE MORNINGSTAR US ENERGY (DE000A119M42), SMLD. Molemmat ovat synteettisiä arvopapereita.

Tarkempia tietoja näistä papereista löytyy näppärän justetf-sivuston kautta. Tietenkin morningstar voi myös kertoa tarinaa, mutta itse olen justetf-fani

XMLP https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=DE000A1XE2Q3&groupField=index&from=search&isin=DE000A1XE2Q3

SMLD https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=DE000A119M42&groupField=index&from=search&isin=DE000A119M42

lue lisää …

FIBONACCI NUMBERS

Osakemarkkinoilla on erillaisia teorioita. Eräät teoriat liittyvät kiinteästi kuuluisiin Fibonaccin numeroihin. Fibonaccin numerot syntyvät laskemalla kaksi edellistä numeroa yhteen ja laittamalla summan kolmanneksi, eli numerot 0 ja 1 aloittavat luonnolliset luvut. Kolmas fibonaccin luku on 1, neljäs 2, viides 3, kuudes 5 eli

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 ....

Mutta miten nämä numerot liittyvä osakekauppaan. Jo aikoja sitten huomattiin,että kahden peräkkäisen luvun suhde lähestyy lukujen määrän kasvaessa kultaisen leikkauksen suhdetta. Kultainen leikkaus taas oli muinaisen kreikan suurimpia keksintöjä. Jos et tiedä, mikä kultainen leikkaus on, niin kannattaa käydä wikipedian puolella. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_leikkaus

lue lisää …

Irtoamispäiväilmio

Jokainen osinkosijoittaja tietää, mikä on irtoamispäivä. Irtoamispäiväilmiöön keskittyvät teoriat pyrkivät ottamaan kantaa, millä tavalla irtoamispäivää voi hyödyntää osakekaupassa. On muistettava, että osinkon irtoamisen jälkeen paperin voi rauhassa myydä ja silti saada myöhemmin osinkotulon myyntitulon päälle. Suomen pörssissä jotkut sijoittajat kutsuvat mahdollisuuttaa saada rahaa irtoamispäivällä 'dipiksi'.

Valtateorian mukaan osakkeen hinta laskee osingon irtoamisen seurauksena, joka on ristiriidassa yleisesti hyväksytyn säännön kanssa, että seuraavan päivän kurssia ei pysty etukäteen ennustamaan. Se onko tämä yleisesti hyväksytty sääntö oikeasti totta, on aivan toinen asia.

lue lisää …

MLP osakkeet

Master limited partnership (MLP) on Yhdysvalloissa käytössä oleva yritystyyppi, jonka verotuskäytäntö myös ulkomaalaisen ostajan kannalta on erilainen. MLP yritykset ovat kiinnostavia siinä mielessä, että ne toimivat yhdysvaltojen tuottavalla energiasektorilla, ja ne jakavat melkoisesti tuloa osakkailleen.

Mutta millainen on tämä yritystyyppi.

MLP yhtiö on yhtiömuodoltaan kommandiittiyhtiö (LP). Tässä kohtaa kannattaa mainita, että kommandiittiyhtiömuotoja on useampia yhdysvalloissa, eivätkä ne täysin vastaa suomalaista kommandiittiyhtiömuotoa, joten suora rinnastaminen ei ole mahdollista. Yhdysvalloissa kommandiittiyhtiöitä ei veroteta yritystasolla, joka luonnollisesti laskee yritysten pääoman kuluja. Netin tietoviisaat sivustot tietävät kertoa, että tällä menetelmällä vältytään esimerkiksi osinkojen kaksoisverotukselta. Mutta koska LP-tyyppiset yritykset maksavat tuottoaan suoraan osakkailleen niin yrityksen verotus siirtyy tavallaan osakkaiden maksettavaksi. LP yritysten tuottama niin sanottu osinko ei teknisesti siis ole osinkoa vaan suoraa tuotonjakoa eli yritystuloa. Vaikka tästä on osakkaille etua, niin yhdysvaltalainen verotuskäytäntö voi tässä kohdassa olla myös vaikea, mikäli satut olemaan esimerkiksi Suomalainen sijoittaja, jolla on aivan erilainen verotuskäytäntö.

lue lisää …