Hyppää sisältöön

Osinkostrategioita

Luin blogeja maailmalta. Erillaisia osinkosijoittajien kirjoituksia. Ja vertailin omaa strategiaani muiden strategioihin. Ehkäpä osinkostrategioista on hyvä kirjoittaa yleisesti ja ehkä kerrata vähän jo kirjoittamiani seikkoja.

lue lisää …

Aaltoliikettä

Eilen tapahtui melkoinen aaltoliike salkusssani pitkiin aikoihin. Seurasin sitä mielenkiinnolla. Aaltoliikkeitä on tapahtunu kevään aikana useampi, mutta tämä liike oli melkoinen alaspäin sukellus, ottaen huomioon, että edellisinä päivinä kurssit olivat kulkeneet ylöspäin ainakin vastaan verran. Ja tänään taas ylöspäin kulku jatkui omassa salkussani. Toisinaan on kuin katsoisi aaltoliikettä merellä. Kuten olen jo blogissani maininnut niin tällä hetkellä dollarin vahvistuminen on nostanut USA-osakkeiden arvoa euroon nähden. Piiloarvonnousua, joka näkyy vain osakkeiden euromääräisessä markkinahinnassa.

Salkkuni Kanadalaiset osakkeet eivät juuri olleet mukana tässä aaltoliikkeessä, vaan niillä oli aivan oma vakaan näköinen tahtinsa.

Aaltoliikkeiden keskellä salkkuni arvo ei juuri muuttunut. Hetkellisesti se laski, ja alenevien hintojen innostamat ostajat kävivät kiinni juuri pudonneihin hintoihin ja hinnat hypähtivä ylöspäin yhtä paljon kuin menivät alas. Down Jones teollisuus indeksi näyttää viime päiviltä tältä.

/galleries/aalto/DowJones.png

lue lisää …

Sijoistusprosessini

Jos avaan hieman hyvin yksinkertaista sijoitusprosessiani. Prosessini jakaantuu kahteen osaan.

  • Pohjois-Amerikka, helppo prosessi.

  • Eurooppa, vaikea prosessi.

  • ETF - hyvin vaikea prosessi.

Prosessini vaikein kohta on luonnollisesti korkea osingoillisten osakkeiden löytäminen.

Pohjois-Amerikan kohdalla näiden löytäminen on lapsellisen helppoa.

Nasdaqin pörssin sivuilta saa suoraan csv-tiedoston, jossa riittävän uusi tilanne kaikista pörssin osinko-osakkeista. Katsoo vain osinkotuottoprosenit ja valitsee. Listan voi ladata täältä https://www.nasdaq.com/dividend-stocks/

Toronton pörssi, thx antaa hienon sivun, jonka kauttaa voi selailla osinkotuottoja. Valitettavasti tiedosto ei pysty latamaan kuten Nasdaqissa. Osoite paikkaan on tässä https://tsx.exdividend.ca/

lue lisää …

Osakekurssi on psykologiaa

Tällaisina päivinä kun media toitottaa, miten kurssit ovat alavireiset, on hyvä muistuttaa, että osakekurssien liike on puhdasta psykologiaa. Todelliset gurut yrittävät osoittaa matemaattisin laskelmien, koska osakkeen kurssi on aliarvostettu tai yliarvostettu. Arvostus lasketaan yhtiön taloudellisten tietojen perusteella. Oikeasti osakkeen kurssi voisi olla koko yrityksen elämänkaaren täsmälleen sama kuin ensimmäisenä liikkeellelaskupäivänä. Kurssilla ja yrityksen tuloksella ei ole muuta korrelaatiota kuin ihmisen pään sisällä tapahtuva toiminta. Ainoa osakkeisiin liittyvä rahallinen asia, jolla on oikeasti korrelaatiota yrityksen taloudellisen tilanteen kanssa, on osinko.

Henkilökohtaisesti heitän vesilintuja kaiken maailman analyysitoimistojen arvioille siitä, mikä olisi se oikea 'Target Price' kullekin osakkeelle. Usein osakkeelle on todella monta tavoitehintaa, josta Reutersin tai Bloombergin kaltaiset finanssiuutisia jakavat talot sitten laskevat keskiarvoa ja julkistavat keskiarvon tavoitehintana.

lue lisää …

Sijoittaminen ulkomaille

Miksi keskityin ulkomaisiin arvopapereihin, enkä pyöri Suomen pörssissä? Syyn voi tiivistää yhteen ainoaan sanaan. Pieni valikoima. Mietin pitkään tätä asiaa. Pyörittelin päässäni ajatusta, että syyni voisi olla kalliit välittäjät. Tai vaikka se, että Suomen laki tavallaan petaa markkinoita vaikeiksi ja kalliiksi. Mutta mietinnän jälkeen tulin siihen tulokseen, että ainoa syy on pieni valikoima,

Suomalaiset tai pohjoismaalaiset välittäjät ovat kalliita. Mutta jos Suomen pörssissä olisi suurempi tarjonta, niin määrä todennäköisesti avittaisi sietämään kalliita hintoja.

lue lisää …

USAn energia infrastruktuuri

Olen ensi kuun alussa sijoittamassa yhdysvaltain energia infrastruktuuriin välillisesti. Tarkka kohteeni ovat energian kanssa toimivat MLP yritykset.

Mielestäni on hyvä ymmärtää, millainen on se valtava energia infrastuktuuri, jonne mitättömän vähän olen laittamassa rahaani. Tietenkin sivujuonteena on hyväksyttävä, että sijoitus on synteettinen, eikä se todellisuudessa ole mitenkään kytekytynyt nimenomaisesti MPLyrityksiin.

Mutta itse asiaan.

USA, energia kartalla

Yhdysvallat on suuri maa, joka vaatii melkoisesti energiaa pitääkseen kaikkia toimintojaan yllä. Energian lähteitä löytyy melkoisesti. On kaikenlaisista öljypohjaisista voimaloista, biomassavoimaloihin ja aurinkovoimaloihin. Löytyy ydinvoimaa ja kaasua. Yksityiset energian tuottajat tekevät suuria voittoja ainakin mielikuvituksessa yhdysvalloissa.

Jos haluaa tutustua millainen kokonaisuus on kyseessä, niin voi tutustumisretkellä lähteä tutkimalla joko energilähteitä tai rakenteita täältä

https://www.americangeosciences.org/critical-issues/maps/us-energy-mapping-system

tai suoraan loikata rakenteisiin täällä:

https://www.eia.gov/state/maps.php

lue lisää …

Valinnan hetki

Suuri valintahetki. Tutkin ensi kuun ostomahdollisuuksia. Osakepuolella ehdokkaina ovat saksalaiset ENVITEC BIOGAS AG ja MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND. Kumpikin paperi edustaa osingonjaon raskas-sarjalaisia, joilla kummallakin on kurssi lähtenyt nousuun. Envitecin kurssi nousu saattaa liittyä kasvaneeseen osinkoon. Mutta ei hypätä liian nopeasti uimaan, vaan tutustutaan myös muihin ehdokkaisiin, jotka ovat ETF rahastoja. ISHARE ASIA PAC SELDIV 30 DE on osingon irtoaminen kesäkuun 15 päivä, joka on myös maksupäivä. Tietenkin INVESCO MORNINGSTAR US ENERGY on myös pelissä mukana.

Yksi näistä papereista ostetaan kesäkuussa. Heinäkuussa ostovuorossa on todennäköisesti uusi erä CORUS ENTERTAINMENT INC-B SH, mutta tähän palataan myöhemmin. Olen päättänyt toistaiseksi skipata USA:n osakkeet ja keskittyä Europpalaisiin ja Kanadalaisiin osakkeisiin.

Mutta mennään ensin näihin kahteen osakkeeseen, ENVITEC BIOGAS AG (ETG) ja MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND (MWP). Ensimmäisenä millaiset trendikäyrät näillä on.

/galleries/valinta/MWB2Year.png

MWP

/galleries/valinta/ETG2Year.png

ETG

lue lisää …

Perjantai oli ostopäivä

Ostin perjantaina paperia, joka oli seuraavana ostolistallani. Tein siitä postauksen tuossa aikaisemmin, eli kyseessä oli DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG. Ajoitus ei mennyt oston suhteen ihan kohdalleen, mutta pelaan tällä kertaa olettamuksella, että pitkän ajan trendi on ratkaiseva. Typerä olettamus, sillä tällä hetkellä on maailman mittaisesti trendikäyrissä tapahtumassa jonkin tasoinen helaihdus. Mutta pitääkö osinkosijoittajan välittää tästä. Ei pidä.

Alla olevat kuvat näyttävä tilanteen paperin kohdalta. On helppo huomata, että ajoitukseni meni hieman mönkään. Olisin saanut paremman suhteen osinkotuottoon noin viikkoa aikaisemmin. Perustelen asiaa, että ostorahoitusaikatauluni ei antanut myöden oikealle ajoitukselle.

/galleries/toos/PBB1Year.png/galleries/toos/PBB5year.png

PBB 6 kk ja 5 vuotta.

lue lisää …

Kauppasota

Olen muutamissa postauksissa heittänyt ajatuksia kauppasodasta. Lauantai-päivän iltahetkinä käytin tovin asian miettimiseen. Ymmärsin, miten lähellä toisiaan ovat käsite Nationalismi ja käsite Kauppasota ja käsite Vallanhalu.

Nationalismi on ihmisryhmiä yhdistävä tunne. Ihmiset haluavat kuulua johonkin ryhmään ja olla ylpeitä tyhmästään. Ihmiset haluavat kuulua osaksi tiettyä valtiota ja olla ylpeitä valtiostaan. Ihminen on ryhmäeläin, joten Nationalismi on ja pysyy osana meitä. Samoin ilmiö nimeltä Populismi on ja pysyy osana yhteiskuntaamme, koska on olemassa käsite politiikka. Todellisuudessa populismi ja politiikka ovat sama asia. Kunkin ajattelusuuntauksen mukaan populismi vain muuttaa muotoaan. Samoin tekee Nationalismi.

Ihmisryhmä haluavat kilvoitella keskenään ja tuntea olevansa muita ryhmiä parempia. Kilvoittelu luo tarpeita omistaa menetelmiä, jolla vasta puoli nujerretaan. Rajuin kaupallinen menetelmä on ns. Kauppasaarto, joka on todellisuudessa eräs muoto kauppasodasta. Kauppasaarolla yritetään toinen osapuoli nujertaa tekemällä kaupan mahdottomaksi. Nujertamisessahan on kysymys enemmän tai vähemmän sodankäynnistä. Nujertaminen on vallanhalua. "Minä olen oikeassa ja minulla on tähän oikeus!".

lue lisää …

Likviditeetti ja voluumi.

Osakkeita kutsutaan hyvin likviideiksi sijoitustuotteiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeen voi muuttaa vaivattomasti rahaksi tarvittaessa. Väite on tavallaan totta, sillä osakkeen voi aina myydä häviöllä pois. Myyminen onnistuu aina pörssissä, jos laskee hintaa tarpeeksi.

Likviidillä ei siis tarkoiteta sitä, että voisi saada koska vain takaisin saman rahamäärän, jonka olet sijoittanut. Ja myynnin nopeuskin voi vaihdella, sillä on papereita, joiden kysyntä on niin vähäistä, että ne eivät kiinnosta heti ketään. ETF rahastoilla voi olla likviiditeetti ongelmia nimenonmaan omien paperiensa suhteen. Asiakas haluaa myydä rahastoa takaisin tietyllä päivän hinnalla, ja periaatteessa voisi tulla ongelma, että rahasto on sijoittanut papereita pienyrityksiin, joiden kurssi on suurta, mutta voluumi hyvin pientä. Ellei tällaisella ETF-rahastolla ole jatkuvasti puhdasta rahaa käytettävissä, voisi suuresta rahaston paperien takaisin myynnistä tulla ongelma. Ja joka tapauksessa, jos rahaston papereita myydään takaisin mittavasti, rahasto voi olla pienyritysten kohdalla helisemässä.

Likviditeetti ja voluumi eivät siis ole turhia asioita miettiä.

Tietenkään todellisuus ei välttämättä ole näin pessimistinen, miten kuvaan asiaa...

lue lisää …