Hyppää sisältöön

Hyva kesåkuu

Tämä on nähtävästi - ehkä - kesäkuun parhaita päiviä tähän mennessä. Yllättäen keskellä iltaa Big 5 Sporting good päätti loikkaista 8% ylöspäin. Ensimmäisen kerran pitkään aikaan huomasin miettiväni vakavasti Big 5 ja Seagaten osakkeiden täydellistä pois myymistä ja saatavien rahojen sijoittamista vastaavalla osinkotasolla oleviin papereihin. Tosin big 5 osinkotaso salkussani on 9% ja Seagaten hieman vajaa 8%. Mutta jos sijoittaisin nyt niissä olevan rahamäärän uusiin 8% papereihin, niin kuukausi tuoton määrä kasvaisi merkittävästi. Lisäksi salkkuni yhtiöiden määrä kasvaisi noin neljällä ellei viidellä.

Salkkuni arvo nousi tänään 1% verran, joka on ihan mukava määrä rahaa.

lue lisää …

Laske Sharpen ratio

Sharpen ration laskenta on aika kiero tapahtuma, mutta periaattelisesti kertoimen laskenta on äärimmäisen helppo. Salkun kohdalla ongelma on laskea salkun keskihajonta. Salkun keskihajonta nimittäin ei ole sama asia kuin yksittäisen osakkeen keskihajonta.

lue lisää …

Salkun riskit

/galleries/Riskimittarit/Riskimittarit.png

On ollut Strategipohdintaa ja kuukausi arviota. Salkkua on hyvä miettiä myös riskin kannalta. Salkun riskin mittaamiseen on lukuisa joukko eri tapoja. Vaikka henkilökohtaisesti pidän itseäni riskisijoittajana, niin todellisuudessa riskini on tällä hetkellä suhteelisen pieni. Tiedän paperieni hintahaarukan olevan melkoisen laaja - enkä omista kovin suosittuja papereita. Joistakin omistamistani yhtiöstä sanotaan jopa, että ne ovat kuolevan alan yhtiötä. Mutta tarkastellaan asioita faktojen kannalta.

Seuraavaksi joitakin seikkoja, joilla mittaan omaa riskiäni ja salkun tilannetta. Ensimmäisenä kysymys, jonka olen muutaman kerran tehnyt itselleni luettuani muiden tekstejä netin syövereissä.

lue lisää …

Kuukausikatsaus toukokuu

Tulin siihen tulokseen, että aina välillä on hyvä tarkistaa ja laittaa ylös muistiin, miten hyvin tai huonosti on kuukauden aikanta mennyt. Tällä kertaa kyseessä on hieman venytetty katsaus, sillä viime kuun lisäksi heitän tähän mukaan tämän kuun alun tulokset. Kaiken kaikkiaan nyt dollarin arvon noustua, olen melko tyytyväinen salkun tilanteeseen. Tavoitteeni on saavuttaa tasainen kahdeksan prosentin tuotto salkulle vuosi tasolla, sekä että aina ostettavan osakkeen osingon maksupäivä on seuraavan kuun puolella. Nämä kaksi ehtoa tuovat haastetta osakevalintoihin. Mutta olen varsin hämmentynyt, että oikeasti pystyn ostamaan europpalaisia osakkeita niinkin pitkälle kuin syyskuuhun asti, jos noudatan tätä strategiaa.

Olen kuitenkin ihan hyvin aikataulussa. Laskelmieni mukaan tällä hetkellä tuleva vuosiosinkotuotto on hieman yli 8%. Viime kuussa nostin ostomäärän kaksinkertaiseksi normaalista, jonka seurauksena kuukauden osinkotuotto oli 14% ostomäärästä. Eli minulla oli 14% alennus ostamiini osakkeisiin.

Salkun kuukausikehitys.

/galleries/toukokuu2018/Toukokuu2018.png

lue lisää …

Strategia pohdintaa

Kolmen viikon kuluttua on taas ostohetki. Minulla oli jonkin aikaa tapana ostaa salkkuuni niitä papereita lisää, jotka ovat tappiolla. Eli niiden markkinahinta on tippunut ostooni verrattuna miinukselle. Menetelmä ei ollut huono, sillä salkun osinkopotti tietenkin kasvoi, kun ostin papereita alennuksella. Tietenkin ostin uusiakin, sillä minulla oli raja kuinka paljon paperin markkinahinnan piti tippua ennen kuin ostin sitä.

Tulin siihen tulokseen, että tällä strategialla en saa riittävästi hajontaa salkkuuni. Ostot keskittyivät liikaa jo salkussa oleviin. Päätin vähentää osinkomäärän laskun riskiä ja ostaa uusi papereita. Suurella hajonnalla minun ei tarvitse pelätä, että joku suurista salkkuni osingon tuottajista lopettaisi osingon maksun. Päätös on mielestäni viisas, sillä maailma on täysin ennakoimaton paikka. Näin pidän yllä tehokasta joka kuukautista osinkotuottoani. Kun saavutan sopivan määrän osakkeita, jokun yli 70 kappaletta, niin alan ehkä taas ostamaan oman salkkuni alennusmyynnissä olevia papereita. Paitsi jos on päivän selvää, että salkkuni jotain paperia pitää ostaa lisää.

lue lisää …

Välittäjät

Sijoittamisessa oleellinen asia on osakevälittäjä. Nykyään internetin kulta-aikana osakevälittäjän löytäminen on yksinkertaista ja toimeksiantojen tekeminen yksinkertaista ja helppoa. Joskus kaukaisina aikoina kun olemassa oli vielä Postipankki, itse jouduin kulkemaan rahoineni tekemään pankkiin toimeksiantoja, ja sain reissun jälkeen itselleni osakepaperin, jonka saatoin viedä kotiin. Osakkeessa oli osinkokuponki, jonka avulla sitten sai itselleen osinkoa.

Postipankki oli kallis välittäjä.

lue lisää …

Sijoittaminen ja Ohjelmisto

Aina silloin tällöin tätä blogia kirjoittaessani - ja muulloinkin - mietin, että pitäisikö kirjoittaa aiheesta, miten luodaan näppärä pieni ohjelma, joka ohjeistaa sijoituspäätöksissä.

Tällaisen neuvojaohjelman tekeminen ei ole vaikeata. Netti pursuaa ohjenuoria ohjelman valmistamisesta vaikka kuinka paljon. Palaset pitää vain osata kuroa kokoon, ja ehkä pitää jopa tietää mitä etsiä.

/galleries/QuestionMark.svg

lue lisää …

Sähkoautot

Luin pikaisesti mediatarinan, jossa kerrottiin sähköautojen olevan katastrofi polttomoottoreita tekeville yrityksille. Epäilen tarinan olevan hieman liioiteltu, sillä sähköautojen tärkein energialähde akku ei ole vielä muuttunut niin, että akkuja voisi valmistaa koko maapallon mittaisen kysynnän verran. Mutta jos sähköautoteollisuus saa jostain harppausmaisen hypyn eteenpäin, on melko varma, että eräälle teollisuuden alalle kannattaa sijoittaa.

Puolijohdevalmistajiin.

Olen sitä mieltä että tulevaisuus on puolijohteiden kävi akkujen valmistuksessa miten vain. Jos sähköautoille keksitään parempi energian lähde kuin nykyinen akku, vaikka kunnon polttokenno, niin puolijohdevalmistajat hyötyvät. Jos polttomoottorit jäävät pinnalle, niin joka tapauksessa autojen sähköistäminen jatkuu nykyisestä. Puolijohdevalmistajat ovat taas voitolla.

Taistelussa sähköautot vastaan polttomoottorit voittaja on aina puolijohdeteollisuus.

Nyt voidaankin vilkaista mitä puolijohdeindeksi näyttää.

/galleries/puolijohteet/semiindex.png

Suunta on ollut sama kuin pörssissä noin muutenkin muutama mennyttä vuotta.

lue lisää …

CANADIAN BANC CORP

/galleries/CEF1/BC.png

Tämä paperi on Closed-End-Fund eli lyhyesti sanottuna CEF. Paperi on pyörinyt Kanadan pörssissä yli 10 vuotta. Kyseessä on siis Quadravest Capital Management Inc. yhtiön pörssiin listaama paperi. CEF:t eroavat ETF:stä siinä, että niiden kurssi on vapaasti markkinavoimien ohjaama. Ne ovat siis käytännössä osakkeita, joiden takana rahastorakenne. Tätä paperia ymmärtää vilkaisemalla tämän sivun sisältöä: https://www.quadravest.com/bk-fund-features

lue lisää …

Japanin pörssi

Olen alkanut tutkimaan haluaisinko harrastaa sijoittamista maailman kolmanneksi suurimmassa pörssissä eli Japanin pörssissä. Kaupankäynti noin periaatteessa ei kovin paljon eroa tässä pörssissä verrattuna muihin. Mutta tiettyjä eroja löytyy. Nuo erot saattavat olla jonkun mielestä jopa häiritsevää tasoa.

Ensimmäinen asia, joka tulee eteen on tietenkin pieni kielimuuri. Mutta japanilaiset ovat onneksi olleet ystävällisiä ja luoneet englanninkielisiä palveluita.

Toinen seikka on pörssin aukioloaika näin Suomalaisen kannalta. Pörssi aukeaa kolmelta aamyöllä ja suljetaan yhdeksältä aamulla. Ja huomattavaa on että tässä välissä on tauko, joka alkaa puoli kuudelta ja päättyy puoli seitsämältä meidän aikaamme. Kaiken kaikkiaan kaupankäyntiaika on lyhin niistä kaikista pörsseistä, joissa olen kauppaa käynyt.

lue lisää …