Hyppää sisältöön

Ostopäivä 26.6.2018

Tein tänään taas joka kuukautisen ostotoimeksiannon. Oston kohteena oli kaksi osaketta, joihin käytiin kumpaankin rahaa puolikkaan oston verran. Eli paperit maksoivat yhden ostokerran verran yhteensä. Koska paperit ovat europpalaisia, niin osinko tulee kerralla ensi kuussa.

Olen kertonut jo aikaisemmin näistä kahdesta paperista jotain, mutta tässä tarkempi uusinta.

lue lisää …

Inflaatio

Edellisessä postauksessa kirjoitin verotuksen olevan salkun suurin kustannuserä. Seuraavaksi merkittävin kustannuseräksi voisi äänestää inflaatiota. Mutta onko inflaation uhka sijoittajan salkulle? Vaikka inflaatio laskee rahan arvoa, niin suoraan ei voi sanoa, että se laskee välittömästi myös salkun arvoa. Jos pidät rahaa pankkitilillä, niin pankkitilillä varojesi arvo eittämättä laskee, mutta tapahtuuko näin salkussasi?

Inflaatio on salakalava asia, jota sijoittajan on melko vaikea hahmottaa. Inflaatio nostaa hintoja ja laskee näin itse rahanarvoa. Toisaalta rahanarvon laskiessa osakkeiden arvot laskevat, jolloin niitä voi ostaa lisää. Eli voi olla, että osakesalkku automaattisesti korjaa inflaatio vaikutuksen pidemmällä aikavälillä.

lue lisää …

Verotus ja osingot

Osinkosalkun suurin kuluerä on verotus. Koska sijoitan ulkomaille, maksan ensin lähdeveron - 15% - ja sitten noin 10% vuoden päästä valtion kirstunhaltijalle. Tavoitteeni on ollut, että osinkotuloa noin 8% verran lähdeveron maksamisen jälkeen. Tavoitteet ovat tavotteita ja niiden onnistuminen on toinen juttu. En tässä postauksessa ala analysoimaan onnistumistani.

Sijoitajilla on ollut monia tapoja kiertää verotus ja saada paremman tuloksen. Todellisuudessa, ainakin minun mielestäni, verotus on vain hyväksyttävä asia. On ymmärrettävä, että verojen avulla valtiot toimivat. Rahastot ovat kuitenkin olleet aina se mainostettu tapa kiertää veroja osinkotulojen kohdalla. Epäilen että rahasto pyrkivät mainostamaan itseään oikotienä onneen reittinä saadakseen enemmän asiakkaita, joten mietitäänpä hetki rahastoja ja verotusta.

lue lisää …

Viikko 25

Viikko 25 jatkaa edelleen samaa positiivista pörssilinjaa kaikkien maailman sekasortojen keskellä. Suomalaisen sijoitusviikon viimeinen päivä oli hieman alavireinen omassa salkussani ja Saksan ja Hollannin pörsseissä.

/galleries/viikko25/viikko25.png

Oma salkkuni menossa alaspäin.

lue lisää …

Megatrendit

/galleries/Mega/bitmap.png

Megatrendit ovat maailmanmittakaavaassa lähes joka nurkkaan työntyneitä ilmiöitä, jotka ovat niin sanotusti IN.

Jotkut ajattelevat, että megatrendien avulla voi pörssissä tehdä runsaasti rahaa, kun löytää ne toimialat, jotka saavat tulonsa näistä trendeistä. Jokainen tunnistaa tällaisen trendin helpolla. Tunnetuimpia ovat ns. tekoäly ja yllättävän monesta nurkasta pursuava muovipusseja vastaan kamppania. Näitä trendejä on lukuisia. Tietotekniikka on ollut vuosia jo eteenpäin puskenut trendi, joka alkaa oikeasti saada elämästämme vasta nykyään kunnon jalansijaa.

lue lisää …

Pelottelua

Jotenkin ihmettelee kun lukee Suomalaisia tekstejä sijoittamisesta - lähinnä valtamedioiden tuottamaa. Aina ja joka paikassa muistetaan todeta, että pian tapahtuu se kamala romahdus. Jos olet lukenut blogiani, niin tiedät, mitä mieltä itse olen tuosta suuresta romahduksesta. Se on maailman positiivisin juttu, eikä sitä tarvitsisi toitottaa pelottelu aseena. Pitäisi sanoa, että parasta pörssissä on säännöllisin aikavälein tapahtuvat alennusmyynnit. Asiaa pitäisi mainostaa hyvänä asiana eikä aina vetää se viimeiseksi sanomiseksi, kun haluaa sanoa 'kuinka pelottava paikka pörssi onkaan'.

Onkohan asialla jotain tekemistä vanhojen Suomalaisten asenteiden kanssa? Muistan elämäni läpi, kuinka vanhemmat ihmiset aina sanoivat, että pörssissä vain herrat tekevät bisnestä, ei tavallinen tallaaja pörssiin pääse. Asenne voi syntyä siitä. että todella ennen netin aikakautta pörssiin meneminen kulujen takia saattoi olla liikaa rahaa vaativaa hommaa.

Ja Ihmiset osaavat olla kateellisia. Jos itsellä ei ollut rahaa ja kaverilla oli ja kaveri teki 'huonoja sijoituksia' saattoi käyttää itsereflektiota nauramalla toiselle, että mitäs menit rahojasi sinne laittamaan. Nyt näet miten kävi. Ja päälle todeta että, onneksi en itse mennyt sinne. Kaikki ne, joilla pörssissä ei käynyt huonosti jäivät unholaan vaivattomasti, ja vain pahat kokemukset muistettiin.

lue lisää …

Maailmamme

Katsoin viikonloppuna jonkun aikaa elokuvaa nimeltä "Human", joka kertoo ihmisistä eri puolella tätä planettaa. Elokuvassa oli vahvaa kantaaottavuus. Se toi esiin, miten erillainen tämä planettamme on monilla silmillä katsottuna. On selvää, että paikoin elokuvan hyvinkin raadolliset elämänsä kurjuutta kuvaavat toteamukset olivat osittain liioiteltuja. Mutta myös on selvää, että elämme hyvin epätasa-arvoisessa maailmassa.

Talous ja raha ovat tärkein syy epätasa-arvoon tällä planetalla. Kun sanoin tärkein minäkin liioittelen. Tiivistäen voisi sanoa että vallanhimo ja ahneus ovat oikeat syyt epätasa-arvoon. Ihmiset vain haluavat olla parempia kuin naapurinsa. Eikä tästä ominaisuudesta oikeastaan voi syyttää meitä ihmisiä, sillä ominaisuus on valtaa tekevä voima luonnon kehityksessä. Luonto ympärillämme on jatkuvassa kilpailussa itsensä kanssa. Koska me olemme osa luontoa, niin mekin kilpailemme paitsi luonnon kanssa niin myös muiden kanssa.

lue lisää …

Australian pörssi

/galleries/AU/AUporssi.png

Mennyt viikko oli todella myrskyinen loppua kohden. Kauppasota on saanut vihdoin kaivatun alkunsa ja heittää mielenkiintoisia tilaisuuksia osinkosijoittamiseen.

Sekamelskan avajaispäivänä itse norkoilin Austraalian pörssin sivuilla tutkimassa mahdollisia osinko-ostokohteita.

https://www.asx.com.au/

Jos monien pörssien nettisivuja vertailee, niin tämä nettisivu on keskikastia. Se on käytettävä, mutta tiedon haun suhteen se häviää selvästi Nasdaqille tai stutgartin pörssille. Lisäksi sivut antavat sen kuvan, että niiden suunnittelu on jäänyt hieman puolitiehen, mutta saman kuvan antavat niin monen muunkin pörssin nettisivut.

lue lisää …

Viikko 24

Viikko 24 päättyy mielenkiintoiseen alaspäin liikkeeseen salkussa. Pari päivää matka on kulkenut ylös ja nyt taas alas. Viikkoa on myös koristanut dollarin melkoinen vahvistumisliike, joka nosti salkkuni arvoa huomattavasti. Viikon päätteeksi dollari päätti heiketä, joka johti yhdessä pörssien notkahduksen kanssa myös salkussani alavireisyyttä.

Alla olevassa kuvassa näkeekin hyvin, mitä eurolle tapahtui viime viikolla, kun mm. Euroopan keskuspankki alkoi pelottelemaan sijoittajia.

/galleries/viikko24/euroheikkenee.png

lue lisää …

Valeuutisia

Tänään osuin vahinkossa todella mielenkiintoisesti tehtyyn valeuutiseen netin syövereissä. Tämä oli tarina siitä, että Elon Musk jättää kaiken entisen toimintansa ja keskittyy luomaan tasa-arvoa maailmalle pörssikauppaa hyödyntävän algoritmin avulla.

Teksti oli melko hyvin Suomeksi kirjoitettu, joten pienen hetken istuin varsin hämilläni tietokoneen äärellä. Algoritmia kuvatiin nerokkaaksi. Se perustui kryptovaluuttakaupassa käytettävään algoritmiin. Hieman silmäni alkoivat pyöriä tätä väitettä lukiessani.

Elon Musk halusi auttaa köyhiä algoritmillä, joka toimii paremmin kuin suurten pörssien pörssivälittäjät ja alkaa näin jakamaan luomaan tasa-arvoa maapallolle. Rikkain osa ihmisistä menettää rahaa ja köyhät saavat enemmän rahaa.

Miten tämä noin käytännössä pitäisi tapahtua, sitä ei oikeasti selitetty. Tämän jälkeen keskittyttiin mainostamaan algoritmia ja yritystä, jonka kautta osakekauppoja saattoi tehdä

lue lisää …