Hyppää sisältöön

Kanabis

Heti alkuun totean, että olen Kanabiksen ja kaikkien muiden huumeiden ja itse asiassa myös alkoholin vastustaja. Se ei tarkoita, että en hyväksyisi toisten käyttöä - Ihan vapaasti vain - mutta itse pysyn etäällä näistä myrkyistä.

Kanabis-teollisuuteen sijoittaminen on tullut viime aikoina muotiin. Ihmisillä on tapana haistaa hyöty, mikä syntyy kun muut joutuvat huumeiden koukkuun. Tästä on hyvä pumpata rahaa.

Olen tutustunut jonkin verran nykyhetken Kannabisteollisuuteen ja toistaiseksi en ole havainnut mitään kovin kiinnostavaa, paitsi että kurssit ovat liikkuneet kiitettävällä tavalla. Hyviä osingon tuottajia tällä toimialueella en ole löytänyt yhtään - mikä on silmälle pistävää, jos vertaa sairaalabisnekseen, josta hyviä osingon lähteitä löytyy.

Mutta tässä kohtaa tunnustan, että en ole paneutunut enemmän tai vähemmän moraalisista syistä alan yrityksiin. En usko, että haluaisin sijoittaa toisten tulevaan kärsimykseen rahaa.

Niin ehkä viimeinen lause oli turha tuomitseva. Kannabis on myös lääke, joka auttaa ihmisiä tuskan keskellä. Lääkekannabikseen voisin olla valmis sijoittamaan, jos osakkeen tuottoarvo osuvat oikeisiin arvoihin.

lue lisää …

Muovi

Taistelu muovia vastaan on alkanut. Tai ainakin kertakäyttömuovia vastaan. Kun tekee kierroksen netin maailmassa löytää tämän uuden megatrendin jäljet nopeasti. Miten tämä eroaa muista ympäristönsuojelun megatrendeistä? Kun asiaa miettii tarkasti, niin tajuaa, että tämä on vain yksi monista ihmisen jätöksillään aiheuttamista ongelmista.

Mutta pohditaan tovi tätä kyseistä ongelmaa.

Pitkäikäinen muovisilppu on yksi meriympäristön monista uhkaajista. Vielä ei ainakaan ole ilmestynyt muovia syövää superbakteeria, joka louskuttaisi kaiken muovin merestä tyytyväisenä.

Hyviä toivomuksia voi esittää, kun katselee kuviaa epätoivoisista mereneläimistä, jotka ovat jääneet ihmisten roskien muodostamiin ansoihin. Olisi kuitenkin asioiden vähättelyä, jos sanoisi maailman ongelman olevan ainoastaan muovisilpun. Todellinen ongelmahan on, miten me ihmiset suhtaudumme ympäristöön ja miten me käyttäydymme.

On siis hyvä asia, että megatrendi taistelua muovia vastaan on alkanut.

Paitsi että tämä megatrendi on saanut isoja valtioita puuttumaan muovikassien käyttöön, niin se on luonut orastavaa teollisuuden alaa. Joillekin pakkausten kanssa jo toimiville yrityksille tämä tulee olemaan haaste - tai mahdollisuus. Esimerkiksi Suomalainen Huhtamäki tuottaa sekä muovipakkaustarpeita että paperipakkaustarpeita. Mielenkiinnolla seuraan, miten muovin käytön tulevaisuuden linjaukset vaikuttavat Huhtamäen toimintaan.

lue lisää …

Sijoittamisen psykologia

Sijoittaminen on psykologinen tapahtuma. Tämä on fakta. Hinnat ja kaikki arvostukset ovat ainoastaan ja vain psykologisia tapahtumia. Jokainen ihminen arvostaa tiettyä tuotetta omalla tavallaan ja äänestyksessä hinnasta voittaa se, jolla on isoimmat panokset. Arvotuksissa ja kursseissa ei siis ole kysymys matematiikasta tai puhtaista mittavista luvuista.

On kysymys vain mentaalisesta tapahtumasta ihmisen aivojen sisällä.

On kysymys ainoastaan talouden vanhimmasta tekijästä, eli kysynnän ja tarjonnan lain takana olevista psykologisista seikoista. Eli ikivanhasta kysymyksestä: "Miten paljon olen valmis maksamaan tästä?" Tai "Millä hinnalla olen valmis myymään tämän."

Tässä postauksessa on kysymys: Miksi jotkut haluavat tehdä psykologisia neuvoja aloitteleville sijoittajille ja sekoittaa vain heidän päätänsä enemmän? Koska haluavat esittää olevansa suuria guruja? He voisivat yhtä hyvin pitäytyä selittämään nämä vanhat totuudet, jotka kirjoitan tämän alle - ja näytellä vähemmän gurua. Seuraavat faktat on luettavissa miljoonasta näitä juttuja käsittelevästä blogista.

lue lisää …

Viikko 27

/galleries/viikko27/viikko27.png/galleries/viikko27/betas.png

Viikkolla oli melkoista kuohuntaa. Maailmanpoliitiikan pelilaudalla tapahtui kaikenlaista, mikä näytti vaikuttavan ja ei vaikuttavan pieniin sijoittajiin. Tai näin ainakin valtamedia analysoi asioita katsellessaan, miten pörssikurssit liikkuivat ja sitten huhuilessaan ikkunasta ulos, mitä pihalla tapahtuu. Tämän jälkeen taas leivottiin tapahtumia yhteen oikeastaan tietämättä, onko niiden välillä minkäänlaista korrelaatiota. Onneksi kukaan ei väittänyt, että Thaimaalaisten lasten pelastusoperaatiolla olisi jotain tekemistä pörssikurssien kanssa.

Tsemppiä lapset siellä jossain kaukana. Jos pystyisin rakentamaan ison muoviputken vetisiin käytäviin, jota pitkin olisi turvallista liikkua, niin tekisin sen teille.

Se että Thaimaan lapset saataisiin pelastettua olisi luonnollisesti paras uutinen vähään aikaan. Jos luet tätä paljon myöhemmin, etkä enää havannoin, mitä lapsia tarkoitan, niin Thaimaassa on pieni lasten jalkapallojoukkuen loukussa maanalaisessa luolassa, jonka sisäänkäynnit on tulvavesi peittänyt. Viimeisen tiedon mukaan luolasta on happikin vähissä, vaikka jonkun aikaa sitten vielä spekuloitiin, että onko luolaan olemassa muita käytäviä maanpinnalta.

Mutta maailman tapahtumiin.

lue lisää …

Brexit

Koska Ison Britanian 'rintamalla' ei tapahdu mitään uutta, on Trump vienyt kaiken kansainvälisen huomion hulluudellaan itselleen. Mutta ei kannata unohtaa, että taloudellisesti jotain merkittävää tapahtuu ihan lähelläkin. Kansansallismielisyys on voima, joka monella tavalla on muovannut sitä maailmaa, jota kutsutaan Europaksi. Kansallismielisisyys on myös ollut talouden moottori, mutta myös aiheuttanut suurta epätoivoa ja kauhua mantereellamme. Olemme kilpailleet paitsi talouden alueella, myös vallan aluella tavoilla, jotka ovat olleet erityisen julmia.

Isolla Britanialla on menneisyys ja historia. Englantialaiset ovat ylpeitä itsestään ja näkevät mielellänsä olevansa jotain suurempaa ja parempaa kuin muut. Ainakin tällaisen vaikutelman saa.

Kirjataanpa nyt muutamia tällä hetkellä mielessä olevia asioita Brexitistä.

lue lisää …

Kirjoitustavastani

Netissä on aina välillä blogeja, joissa otetaan vahvasti kantaan, miten blogia kirjoitetaan. Ominaista näille blogeille on, että niissä nimenomaan painotetaan, millaisella kirjoitustyylillä saa sivulleen seuraajia, ja miten sitten lukijoilla voi tehdä rahaa.

Tyylini kirjoittaa rikkoisi monia noiden kirjoitusohjausbloggien sääntöjä. Kirjoitan nopeasti ja teen paljon virheitä. Jälkeenpäin käyn tekstiäni itse läpi ja korjailen ja saatan jopa lisätä asioita kirjoittamaani. Mutta en pidä tekemiäni virheitä maailmaa kaatavina seikkoina. Tosin silloin tällöin olen antanut omien ajatusten mennä nopeampaa kuin kirjoittaminen, jolloin tekstistä on tullut hauskaa ja mahdollisella lukijalla on varmasti ollut ongelmia ymmärtää.

lue lisää …

Ostopäivä 02.07.2018

Sairastuin flunssaan, joka laittoi minut laittoi minut vähäksi ajaksi vuodelepoon. Taudistani huolimatta jaksoin toteuttaa osinkosijoitussuunnitelmaani.

lue lisää …

Viikko 26

/galleries/viikko26/viikko26.png/galleries/viikko26/salkku.png

Viikko 26 oli laskusuhdanneviikko. Viikon uutistapahtuma oli että Donald "aku ankka" Trump saapuu Suomeen tapamaan itseään nerokkaampaa eli Putinia. Uskoisin että ohjeiden jaosta on kysymys. "Kuule Donald Duck, Sinun pitäisi nyt tehdä näin..."

Pieni vitsikkyys on paikoillaan, kun katselee samalla viikon romahduksia. Suurin romahtaja salkussani oli Kanadalainen osinkoaristokraatti Corus Entertaiment. Joudun pidättelemään mielihaluani ostaa paperia lisää, kun katson osinkotuottoarvoa tällä hetkellä (22%). Periaatteeni on saada lisää hajautusta salkkuun, ja väistän mielihaluni ostaa Corusta lisää, vaikka tiedän ostoksen olevan tulevaisuudessa tuottoisa. Tai niin uskon. Tavoitteeni on kuitenkin tehdä rahaa osingolla eikä arvolla, joten siirrän Coruksen ostamista hamaan tulevaisuuteen.

lue lisää …

Hajoita ja Hallitse

Luen useinkin miten sijoittamisesta paljon enemmän tietävät kirjoittavat blogeissaan tai nettiteksteissään tai kirjoissaan joitakin ns. faktoja, joita kannattaa noudattaa sijoittamisessa. Yksi tällainen fakta on, että salkun osakkeiden kokonaismääräksi riittää ihan noin 20 osaketta, jotka ovat sijoitettu Hyviin osakkeisiin. Tai Arvo-osakkeisiin.

Kysyykö kukaan muu, miksi 20 osaketta riittää ja mitä oikeasti ovat ns. hyvät Arvo-Osakkeet.

Mietitäänpä tässä bloggauksessa näitä kahta asiaa vähän syvemmältä. Tietenkin on kiva aloittaa samalla tavalla kuin aina kirjoittajat, joiden mielestä se Oma ideologia on oikea. Minä en ole sitä mieltä, että ideologiani on oikea. Haluan vain pohtia tuota käsitettä ja määrää. Onko niissä mitään järkeä?

lue lisää …