Hyppää sisältöön

Ostopäivä 23.07.2018

Myin Seagaten osakkeeni pois. Tulevaisuus näyttää nouseeko paperin arvostus vielä paljon saavutetuista lukemista mahdollisten uusien tallenustuotteiden avulla. Mutta saamani voitto oli 90% luokkaa ja kykenin sijoittamaan aikoinaan yhteen osakkeeseen sijoittamani varat kahteen osakkeeseen. Seagate tuotti minulle 7,5% osinkotuottoa ostomäärään verrattuna, mutta nämä uudet tuottavat minulle noin 40% parempaa tulosta. Uskoisin saavani tulevaisuudessa enemmän tuottoa osinkojen kautta, kuin pohtimalla nouseeko Seagaten kurssi vielä vai ei.

Ostamani osakkeet olivat CEF paperi ALLIANZGI CONV & INCOME II ja Reit paperi GLOBAL NET LEASE INC. Ei ole uskottavaa, että kumpikaan paperi olisi merkittävä arvotuoton antaja. Jos osinkotuotto on näillä keskimäärin 11% niin arvotuoton voi odottaa menevän jonkin verran pakkasen puolelle pitkällä aikavälillä.

Mutta riskialtiina osinkosijoittajana pidän salkkuni sijoituten rahamäärän ja salkussa olevan sijoitetun rahamäärän suhdetta tärkeämpänä kuin hetkellistä tietoa, mikä salkkuni osakkeiden sen hetkinen arvo on verrattuna niiden ostoarvoon. Koska uudelleen sijoitan saadut rahat salkkuuni salkkuni todellinen arvo on usein ihan toinen kuin suoraan oston ja nykyarvon välinen suhde.

Yleensä noin sijoitusteorioiden mukaan korkea Osinko tarkoittaa matalia tuottoja hintapuolella.

lue lisää …

Termiinikäyra

Termiinikäyrä sana tulee esiin joskus televisiouutisten yhteydestä, kun puhutaan öljystä. Spottihinnat taas tulevat esiin kun puhutaan sähköstä. Miten nämä kaksi liittyvät yhteen, ja miten termiinikäyrä liittyy sijoittamiseen?

Koska kirjoitan nyt postauksia Strukturaalisista sijoitustuotteista tai ennemmin Indeksilainasta, niin Termiinikäyrän ymmärtäminen on tärkeä osa Option ymmärtämistä. Spottihinta on hetkellistä hintaa juuri kyseisellä hetkellä - eli toisin sanoen nykykurssi. Spottihintojen tai kurssikäyrän avulla voisi noin esimerkiksi käyttäen trendin kulmakertoimen mittausta arvella, mikä voisi olla tulevaisuuden kurssi.

Johdannaismarkkinoilla Termiinikäyrät ja Termiinikurssit näyttelevät tärkeää osaa.

lue lisää …

Viikko 29 2018

Viikko 29. Lämmin kesä vain jatkuu. Niin maailman politiikka vaikuttaa yhtä indekseihin vähän. Näyttää siltä, että euroopan indeksit kulkevat alaspäin, mutta pohjois-Amerikan indeksit näyttävät yhä purskuttavan kohtalaisen hyvin.

Viikon uutisia oli luonnolisesti Putinin Ja Trumpin tapaaminen, jonka jälkilöyly oli USA:ssa melkoista presidentin haukkumista, joka ei vaikuttanut odotetusti mitenkään indeksien liikkeisiin.

Libya totesi, ettei sitä vähemmän voi kiinnostaa EU:n ideat vastaanottokeskusten luontiin Libyan puolelle. Kaiken kaikkiian koko EU:n älykäs idea vastaanottokeskuksista afrikasta todennäköisesti kaatuu polittisiin ja taloudellisiin esteihin. Mutta onhan se hyvä, että politikot heittävät päätöksiä ilmaan - vaikka niitä ei voitaisikaan mitenkään toteuttaa.

lue lisää …

Pääomaturvattusijoittaminen 2 - Joukkovelkakirja-osa

Indeksilainan kaltaisilla tuotteilla, joita kutsutaan pääomaturvatuiksi, pääomaa turvaavana tuotteena on tavallinen/tavallisia joukkovelkakirjalaina/oja. Tai voi olla että joukkovelkakirjalainoissa on valmiina turva yhtiön konkurssia varten, joten ne eivät välttämättä ole perusmuotoisia lainoja.

Mutta jotta ymmärtää indeksilainaa, niin pitää ymmärtää joukkovelkakirjoja sijoitusmuotona. Onhan itse indeksilainakin tavallaan eräänlainen joukkovelkakirjalaina.

lue lisää …

Luottoluokitus

Luottoluokitus on tapa mitata yrityksien kykyä suoriutua maksuvelvotteistaan. Luottoluokitus mielelletään helposti liittyvän enemmän joukkovelkakirjohin liittyvään sijoittamiseen, kuten jkv kauppaan tai vaikka strukturaalisiin arvopapereihin, esim Indeksilainoihin. Mutta luottoluokitusta voi myös käyttää osakesijoittamisen mittarina. Luottoluokituksen arvo kertoo todellisempaa tietoa yrityksen tilasta kuin vaikka PBB arvo tai ESP arvon vaihtelut.

lue lisää …

Pääomaturva sijoittamisessa 1.

Mietin miten paljon bloggaajat kirjoittavat oman mukavuusalueensa mukaisista aiheista ja päätin alkaa kirjoittelemaan aiheista, jotka eivät niin kovasti kiinnosta minua - ja kirjoittaa nimenomaan positiiviselta kannalta, eli miten mukava juttu. Tämän postauksen aiheena on niin vaikea juttu kuin pääomasuojattu sijoittaminen eli käytännössä struktruidut tuotteet, jotka oikeasti eivät ole niin huonoja, mitä jotkut netin kirjoittelijat julistavat. Teen vielä niin, että kirjoittelen tästä aiheesta useamman postauksen tulevaisuudessa.

Eli tervetuloa ensimmäiseen Johdannaisia ja Joukkovelkakirjoja käsittelevään postaukseen.

Pieni määritelmä kuitenkin alkuun. Mikä on Stukturaalinen sijoitustuote. Tällaisella sijoitustuotteilla tarkoitetaan arvopapereita tai talletuksia, jotka muodostuvat korkosidonnaisesta komponentista ja riskillisestä johdannaiskomponentista tai pelkästään johdannaiskomponentista. Yritän kuitenkin käsitellä näitä tuotteita esimerkin kauttaa, jossa todellakin on käytetty Optioita ja Joukkovelkakirjoja. Käytän miellelläni sanaa Indeksilaina, kuten tulette tekstistä jatkossa huomaamaan.

Aloitetaan ensin kysymyksellä, miksi nämä ovat olemassa.

Syyt joiden takia pääomaturvattu sijoittaminen voi olla hyvä vaihto-ehto.

Strukturoidut tuotteet kuten indeksilainat pyrkivät tarjoamaan pienempi riskistä vaihtoehtoa niille, jotka haluavat sijoitusrahasumman perustan vähintään alkuhetken arvossaan. Heti tässä on huomautettava että tämäkin sijoitusmuoto on riskillinen, mutta riski on vähäisempää ja sen määrää voi luonnollisesti lisärahalla edelleen pienentää.

Mutta periaatteessa tämä tuote on niille, jotka haluavat saada esim osakemarkkinoilta tuottoa, mutta joilla ei ole mitään näkemystä miten pitäisi sijoittaa tai halua tietää, miten pitäisi sijoittaa - eivätkä halua menettää rahojaan. Kuten kaikki osakemarkkinoille sijoittavat tietävät, niin osakemarkkinoilla ei ole itsestään selvää, että sijoitetun rahan määrä kasvaa. On hyvin todennäköistä, että se ei kasva, vaan menee miinukselle melko nopeasti. Kaikille tämä vain ei sovi.

Tässä ensimmäisessä postauksessani käyn kevyesti läpi indeksilainaan liittyviä kohtia.

lue lisää …

Ehdottomasti fakta

Usein sijoitusblogeja lukiessa huomaa, miten kirjoittajat sortuvat kerta toisensa jälkeen siihen että eivät oikeasti ymmärrä muita ihmisiä. Tai sanotaan blogin kirjoittaja leikkii profeettaa, joka tietää kaiken ja varmasti voi neuvoa tyhmille ihmisille, miten sijoitetaan ja miksi juuri kirjoittajan tapa on ainoa oikea tapa. Jos näille ihmisille laittaa kommenttia, jossa puhuu jostain vaihtoehtoisesta tavasta, niin heillä on tapana heti vetää esiin tutkimuksia, jotka osoittavat juuri heidän tapansa olevan se oikea.

Ihmisiä on monenlaisia, ja elämän tilanteita on ääretömän määrä. Erilaisissa elämäntilanteissa voi olla tarpeen käyttää erilaisia vaihtoehtoja - erillaiset ihmiset sijoittavat erillä tavalla. Blogien kirjoittajien on aina välillä käydä tutkimassa muiden kirjoituksia ja erityisesti niiden, jotka eivät kuulu samaan kuppikuntaan kuin itse.

Se avaa ehkä silmiä, jos on valmis siihen.

Seuraavaksi TOP kolme omasta mielestäni pahimmista virheistä, joita sijoitusblogin kirjoittaja voi tehdä. Eli olla tyhmä eikä ymmärtää muita ihmisiä. Käytännössä olla lammas, joka vaeltaa tyytyväisenä laumassa ruohoa syöden, mutta täysin sokeana.

lue lisää …

Ostopäivä 16.07.2018

/galleries/ostopaiva16072018/DGS.png

Tänään suoritin osinkojen uudelleen sijoittamista. Sijoituskohteeni oli Kanadalainen CEF nimeltä DIVIDEND GROWTH SPLIT CORP-A. Tämän Close-End-Fundin ostamishetki ei ollut parhaita, sillä paperin NAV arvo matalampi kuin ostohinta. Eli ostin paperia preemion puolella. Mikäli NAV arvo ei nouse, niin todennäköistä on, että häviän ostossa. Tosin itse veikkaan NAV arvon kevyttä nousemista lähitulevaisuudessa - ja jos niin ei käy, niin tämä paperi on siinä mielessä hyvä, että ainakaan suoraan konkurssiin en usko tämän rahaston kulkevan.

lue lisää …

Viikko 28

Kulunut viikko on sisältänyt paljon uutistapahtumia. Luolassa loukkussa olleet lapset thaimaassa pelastettiin muutaman päivän sulkellusoperaation avulla. Trump kävi heilumassa Naton kokouksessa ja epävirallisten kannanottojen mukaan sai selkäänsä. Sen jälkeen Trump kävi puhumassa potaskaa englannin pääministerin kanssa ja matkusti skotlannin kautta Suomeen.

Japanissa kuoli satoja ihmisiä tulvissa ja sota jatkui edelleen syyriassa.

Talouspuolella ei tapahtunut kovin paljon.

lue lisää …

Dronet

Dronet ovat muuttuneet sitä verta maanvaivaksi, että on jo olemassa yrityksiä, jotka tarjoavat järjestelmiä Drone-laitteiden eliminointiin. Kysyntää tällaisilla järjestelmillä on niin yksityisellä ja valtiollisilla järjestöillä.

Toisin päin tätä ajatellen, Dronet ovat muuttuneet todella suosituiksi laitteiksi. Niitä käytetään moniin asioihin ja niille suunnitellaan koko ajan enemmän käyttötarkoituksia. Drone voi olla vakoilija, postinkuljettaja, liikenteen analysoija, leikkiväline, ase ja monia muita asioita, joita tähän nyt ei luetella.

Millainen idea olisi alkaa sijoittamaan drone-markkinoille?

lue lisää …