Hyppää sisältöön

Optioiden hinta

Optioiden hinnan arviointi on optiokaupan tärkein asia tuntea. Jos et ymmärrä, miten optioiden hinta syntyy, niin ei kannata sijoittaa optioihin. Toisaalta nykyään ei ole mahdollista aloittaa optiokauppaa, ellei ymmärrä sen perusteita ensin. Optiot sisältävät merkittävän riskin koko sijoituksen menetyksestä, joten niiden kanssa pitää olla todellakin varovainen.

Mutta johdannaisista juuri optio on ostajalle mielyttävin. Optio ei sido ostajaa tekemään mitään eräpäivän tullessa vastaan. Option voi vapaasti heittää roskiin ilman seuraamuksia. Mutta vain ostajan tapauksessa. Myyjällä on koko joukko velvotteita, joten jos haluaa kirjoittaa option, niin kannattaa miettiä tovin todennäköisyyksiä ja mahdollisuuksia. Ja harrastaa laskutoimituksia paperilla.

lue lisää …

Viikkokatsaus 31 2018

/galleries/viikko312018/muutos.png

Olen viikottain pyrkinyt seuraamaan hieman maailman pörssien liikettä juuri sillä viikolla. Liike on toistaiseksi ollut viikosta toiseen aika yllätyksetön, eli pientä kulkua ylöspäin. Myös viikottainen kiinnostava finassitarjonta on eri maiden välillä ollut melko keskittynyttä maailman laajuisiin asioihin.

Eli kerran kuukaudessa vilkaistava kuukauden kurssi liikkeet kertoo oikeastaan enemmän kuin viikottainen kurssien seuraaminen.

Eli lähdetään liikkeelle tällä viikolla toisella tavalla.

lue lisää …

Kärsivällisyys

Puutarhan hoito on hieno harraste. Osakesijoittaminen ei kovin paljon poikkea puutarhanhoidosta - ainakaan, jos on pitkäaikaissijoittaja. Päiväkauppaa tekevälle puutarhan rinnastaminen sijoittamiseen ei ehkä ole yhtä onnistunut idea.

Puutarhan hoidossa on oltava kärsivällinen. Liikaa ei saa kastella, eikä kiirehtiä turhaan. Samoin on sijoittamisessa. Omaa salkkua pitää hoitaa jatkuvasti suunnitelmallisesti. Kasvit ovat yhtä arvaamattomia kuin osakemarkkinat. On siis nähtävä todennäköisyyksiä ennakolta. Kasvit harvoin lähtevät kasvamaan nopeaan tahtiin eivätkä osakkeetkaan niin tee. Eli on oltava kärsivällinen.

On hetkiä, kun kannattaa toimia. Kun tutun paperin kurssi pyöriin todella alhaalla, niin voi olla järkevää kerätä tulevaisuuden hinnan noususta kertyvät voitot sijoittamalla paperiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monen kasvin viljeleminen on turvallisempaa kuin yhden. Pitkä aikaistuotto hajautetulla salkulla on parempi.

Itse kerään itselleni omaa indeksiä neljältä alueelta: Euroopasta, USAsta, Kandasta ja Australiasta. Indeksi rakentaminen on vielä kesken - ilman esimerkiksi tätä blogia, pelkästään sijoittaminen on todella tylsä operaatio. On suunnitelma jota toteuttaa, mutta omaisuus ei kuitenkaan ole niin valtava, että toteutus onnistuisi käden käänteessä. Indeksin rakentaminen osake kerrallaan on toisinaan tuskaisen hidasta.

lue lisää …

Miksi osakesijoittajan kannattaa ymmärtää optioita

Markkinoilla on monenlaisia ennustajia. Tulevaisuuden ennustaminen kuuluu alan sääntöihin. Jos joku sattuu heittämään kolikkoa oikein ja onnistuu ennustuksessaan, niin hän saa melkoista kuuluisuutta.

Jos osakemarkkinoilla haluaa katsoa, millä tavalla ihmiset uskovat tulevaisuuden olevan, niin kannattaa analyytikkojen sijaan vilkaista termiinikäyriä - eli osakemarkkinoiden tapauksessa optiokäyriä. Optiokäyrät eivät kerro tulevaisuutta, mutta ne kertovat, minkä eteen ihmiset ovat valmiit lyömään vetoa.

Optioiden hintaväkkyrät ovat kuin soittaisi kaverille ja kysyisi, mitä hän tänään veikkaa. Näiden käyrien kanssa voi ennustella, miten arvopaperin kurssikehitys muiden mielestä liikkuu. Sanotaan, että optiomarkkinat ovat todellisuutta pessimistisempiä, mutta suuntaa antavia. Pitkällä aikavälillä ihmiset osaavat kohtalaisen hyvin arvella mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu.

Eli termiinikäyrä osaa antaa viitteitä, kun vain muistaa, että se on usein pessimistisempi kuin tulevaisuus oikeasti on. Tai muistaa, että se voi lyödä myös vetoa ihan päin honkia.

lue lisää …

Kuukausikatsaus Heinakuu 2018

/galleries/heinakuu2018/heinakuu2018.png

Heinäkuun jokainen tulee muistamaan jatkuvasta helteestä. Ei tarvinnut lähteä matkustelemaan ulkomaille, jotta pääsi nauttimaan kolmestakymmenestä asteesta.

Heinäkuussa laskin saamieni osingojen lähdeveroprosentteja ja huomasin saksalaisten firmojen laskuttaneet täydet 26%, joka tarkoittaa, että kun Suomi laittaa 15 päälle, niin joudun maksamaan osingoa 40%. Tämän takia päätin, että oli ollut viisasta olla kokeilematta Saksalaista pääomaa. Jatkossa sijoitukseni Saksaan ovat vain arvon haku sijoituksia, eli alan laskemaan todennäköisyyksiä paperin ostossa.

Tietenkin Saksasta on helppo saada rahat takaisin yhdellä lomakkeella, kun on liittää lomakkeeseen todistus verojen maksusta. Välittäjäni on päättänyt tehdä tällä todistuksella kauppaa. Mutta tutkinnan alla on vielä, voisiko verotodistuksen ohittaa esimerkiksi näyttämällä välittäjän tekemän raportin asiasta.

lue lisää …

Ostopaiva 1.1.2018 - COMMONWEALTH BANK OF AUSTRALIA

Niin Australian pörssi. Kiehtova paikka, jossa on paljon melkoisen alhaisella volumilla myytäviä osakkeita, hieman kuin Suomen pörssi - papereita on vain enemmän ja mikä tärkeintä tarvittaessa löytyy myös CEF-papereita.

COMMONWEALTH BANK on Australian suurimpia pankkeja. Se on kansainvälinen ja toimii eri puolilla Aasia sekä yhdysvalloissa. Kansainvälisyytensä vuoksi pankin kurssi onkin suhteellisen korkea verrattuna muihin pörssin papereihin.

lue lisää …

Viikko 30

/galleries/viikko30-2018/netasset.png

Viikko 30, oli pohjolassamme melkoisen tulenkipinäinen viikko, sananmukaisesti. Metsäpaloja sammuteltiin. Kuumat säät tuntuvat vain jatkuvan. Maailman politiikassa kauppasodan varjo näytti väistyvän, mutta tuntien politiikan nykyiset juonteen, niin ennustettavissa on, että muutaman viikon kuluttua kauppasodan seuraava vieläkin rajumpi vaihe euroopan kannalta alkaa.

Mutta vilkaistaanpa, miten pörssit ovat kulkeneet ja miten oma salkkuni on liikkunut suurten liikkeiden keskellä.

lue lisää …

Optio ja Volaliteetti

Optiolla ja volaliteetilla on kiinteä suhde. Option on paperi, jonka kanssa lyödään vetoa tulevaisuudesta ja volaliteetin avulla voidaan tietyissä rajoissa ennustaa kohde-etuuden tai osakkeen hinnan vaihteluita. Mitä pienempi hinnan vaihtelu, sitä edullisempi option on liikkeelle laskijalle ja sitä halvempi. Jos hinnan keskihajonta eli vaihtelu on suurempaa, niin option on välittömästi kalliimpi.

Volaliteetti on kohde-etuuden hinnan vaihtelun keskihajontaa. Volaliteetista on tärkeä ymmärtää, että se ei kerro mihin suuntaan hinnat ovat liikkuneet, vain ainoastaan millainen keskihajonta niillä on ollut. Volaliteetin perusteella ei siis voi arvella hinnan kehityssuuntaa.

lue lisää …

Ostopaiva Inga Group

/galleries/ostopaiva-27072018/inga.png

Tänään lisäsin salkkuuni pankkia nimeltä Inga Group. Tiedän kyllä, että pankin osakkeen osinkotuotto on niin matala kuin 5% tällä hetkellä. Ostin ensimmäisen erän tätä yhtiötä joskus viime vuoden syksyllä. Siihen aikaan oli tärkeätä, että voi ostaa Europpalaista yhtiötä, jolla maaliskuussa osingon maksupäivä. Nyt ostan osaketta, koska sen arvo on mukavasti laskenut ja tulevaisuudessa arvo nousee - sekä pian on taas osingon maksupäivä. Eli tämä osake tulee tuottamaan arvo voittoa osingotuoton lisäksi. Inga Group on varmaan tavallaan arvo-osake minulle, tyypille, joka ei juuri arvo-osake ajattelusta välitä.

Välillä sitä löytää itsestään omituisia piirteitä.

lue lisää …

Pääomaturvattu sijoittaminen 3 - optio.

Indeksilainassa tuoton lainalle tuovat optiot. Käydään lyhyesti läpi, mikä on option merkitys Indeksilainassa ja osto-option perusteita. Ja ehkä optio käsitteenä olisi hyvä ymmärtää. Optiopaperi ei yksinkertaisesta luonteestaan huolimatta ole välttämättä niin yksinkertainen kuin voisi luulla.

Tässä postauksessa puhutaan standardityyppisestä optiosta, joka on vielä päälle Europpalainen optio, eli toteutuksen voi tehdä vasta eräpäivänä. Amerikkalaisessa optiossa toteutuksen voi tehdä koska haluaa. Standardilla tarkoitan, että option ehdot on hyväksytetty pörssissä ja optiolla on tarkat ennalta määritellyt standardit ehdot.

lue lisää …