Hyppää sisältöön

Oman kaltainen blogi

Olen huomannut, että blogistani on tullut paikka, minne kerään itselleni muistipanoja; kirjoittelen aiheista, joista pidän; ja joka tuottaa minulle muutaman rennon hetken silloin tällöin, kun naputtelen mieleeni juolahtavia teksejä.

Päätin kirjoittaa tämän luettuani muiden blogeja ja ajatuksia. Itse pyörin mielelläni asiapuolella, vaikka alunperin ajattelin tämän olevan paikka, minne rustaan kaikenlaisia turhautumia, joita hitaasti käyvän sijoittamisen ympärille kertyy.

Ei tämä on enemmänkin pieni muotoisia tutkimusmatkoja täynnä. Ajattelin taas kohta jatkaa struktoroitujen tuotteiden parissa. Ehkä kirjoitan jotain ETC- papereista, tai sertifikaateista. Tai sitten kerään ylös indeksilainan heikkouksia, vaikka taisin kerran jo tehdä sen. Strukturoidut tuoteet eivät kiehdo minua, mutta minusta on mukava tuntea perinpohjin myös sellaiset asiat, joista en juuri ole kiinnostunut. Toisaalta aion ehkä keväällä aloittaa sijoittamaan jvk papereihin eli bondeihin USAssa, kun korot ovat ehkä nousseet siellä tarpeeksi - tai no nousevatko ne tarpeeksi ja mikä on tarpeeksi? Kyllä nyt jo löytyy 8% bond papereita. Mutta kiinnostukseni strukturoituihin tulee nimenomaan kiinnostuksesta jvk-papereihin.

Olen hieman seuraillut sivulla vierailujen määrää. Se ei ole kovin korkea, vaikka käytänkin seuraamiseen niinkin surkeaa laitetta kuin Google Analytics. Osaisin tehdä itse paljon paremman seuraajan, mutta olen laiska ja raporttien kyhääminen itse on työpäivän jälkeen tylsää. Jätän koodaamishommat mielummin työpäivään, kun raahaan niitä myös tälle sivustolle. Vaikka google analytics havaitseekin nykyään varmasti vain cromella sivulle tulevat, niin siitä saa osviittaa. Blogini on todella epäsuosittu :)

Olen ihan tyytyväinen tilanteeseen, sillä blogini tarkoitus ei olekaan - kuten olen ennenkin maininnut - kerätä rahaa mainoksilla tai hakea mainetta ja kunniaa.

Kirjoitin joskus tästä asiasta postauksessa, jossa huokailin kaikkia niitä ohjeita, joissa kerrotaan, millainen sen oikean blogin pitää olla - ja oikean blogin pitää tuoda tuloja kirjoittajalleen.

Miksi ihmeessä pitäisi aina tulla tuloja kaikesta? Eikö jotain voisi vain tehdä, koska se on hauskaa! Oma blogini tulee minulle kalliiksi, ja kuten sanoin blogini on epäsuosittu. Se siis on täydellinen blogin juuri minulle.

Cape

Cyclically adjusted price-to-earnings ratio eli Cape tai P/E 10 on eräs tapa yrittää ennustaa tulevaisuutta tai arvioida, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Itse en kovasti usko P/E lukuun, mutta Capen avulla ymmärtää, miksi P/E luvulla on myös paikkansa osakemaailman ymmärtämisen kannalta.

P/E luku kertoo, miten ihmiset arvostavat jotain yhtiötä. Mitä suurempi P/E luku on, sitä suurempi ero on osakkeen kurssilla verrattuna yrityksen tuottoon. Näin ollen voisi päätellä yrityksen olevan mahdollisesti yliarvostettu - eli mikäli uskoo siihen, että kurssin ja tuloksen pitäisi olla synkronoitu toisiinsa.

lue lisää …

Viikko 33 2018

/galleries/viikko33-2018/viikko33.png

Viikko oli taas periaatteessa aivan hyvä. Kun katsoo tilanteita viikko kerrallaan, niin kokonaisuus joskus hämääntyy. Kyllä voitin tällä viikolla kirkkaasti vertailuindeksini, joka on Nasdaq 100 ja DAX 30 yhdiste. Voitin jopa Nasdaq 100, jota voi kutsua viikon saavutukseksi. Sinänsä olenko voitolla kyseisiin indekseihin isolla näkövinkkelillä on toinen juttu. Vastaus on: En ole.

Mitä ajoin edellä takaa oli, että indeksin voittaminen riippuu aivan tarkastelunäkökulmasta. Pitkällä aikavälillä kukaan ei voita oikeasti indeksiä. Paras tapa sijoittaa on pysyä indeksissä mahdollisemman hyvin, mielummin omistamalla koko indeksin. Viimeinen tarkoitti sitä, että jos omistaa vain ETF:ää, niin ei pääse samaan voittoon kuin omistamalla itse indeksin osakkeet.

Toki ETF:n omistamisessa voi olla muita puolia, kuten verottajan väistely, mitä itse en harrasta eettisistä syistä ja koska haluan saada raha likvideiksi nopeammin kuin vain odottelemalla 30 vuotta ja toivomalla että ETF oikeasti osaa uudelleen sijoittaa hyvin rahojani siellä varjoissa. Kannattaa muistaa että ETF on useinmiten passiivinen rahasto, joka ei käytä paljon aikaa uudelleen sijoittamisien arviointiin.

lue lisää …

Futuurit

Kun hypätään optioista muihin johdannaisiin, niin vastaan tulevat paperit, joiden kanssa ostajakin joutuu ehdottomuuden eteen. Eli ostaminen tarkoittaa, että sopimuksen ehdon toteutus koskee sekä ostajaa että kirjoittajaa. Option tapauksessa ostaja saattoi päättää haluaako hän toteuttaa sopimuksen, kun sopivat ehdot täyttyvä. Tämän postauksen aiheena ovat futuurit.

lue lisää …

Oikeussubjekteja

Tämä on sijoitusblogi, kyllä. Miksi sitten alan kirjoittamaan kesken blogia oikeudellisista perusjutuista? Suomessa on olemassa sijoitusalan tutkinto, jonka yhtenä osana on oikeudelliset asiat. Itse en ole koskaan perehtynyt tähän puoleen, joka kuitenkin on osa yhteiskuntaamme ja myös sijoittamista. Otankin tähän keskelle kaikkea juttua pörssin maailmasta aina välillä katsauksia oikeudelliseen maailman perusteisiin. Lyhyitä katsauksia, joilla verestän omaa ymmärrystäni näistä asioita.

Tämä on pieni tutkimusretki Suomalaiseen oikeusjärjestelmään vaikeasti kirjoitetun tekstin kautta. Mietitään ensinmäisenä asiaa nimeltä Oikeussubjekti.

lue lisää …

Dax 2018 elokuu

/galleries/dax2018elokuu/dax.png

Daxin mennyt vuosi. Nyt voisi sanoa, että euroopassa on alkanut kurssien alaspäin meno - daxin pudotusta huippuun on nyt tullut yli 8%. Joskus tällaista vaihetta kutsutaan laskusuhdanteeksi, mutta varsinaisen talouden kannalta merkittävää laskusuhdannetta ei ole vielä näkyvillä. Mutta pörssi on ottanut selkeästi menneen vuoden aikana kantaa euroopan tilanteeseen.

lue lisää …

Optioiden auvoisuudesta

Netti on täynnä artikkeleja, jotka kehuvat optioita. Optioilla kun voi tehdä kauppaa niin nousevaan kurssiin, laskevaan kurssiin ja liikkumattomaan kurssiin. Optiot ovat näiden artikkelien mukaan todella halpoja.

Onko näin oikeasti?

lue lisää …

Viikko 32 2018

/galleries/viikko32-2018/viikko32.png

Kuluneella viikolla jotkut yritykset julkaisivat neljäsvuositulokset. Salkussani tapahtui muutaman sadan alas loikkaisu samalla kuin toinen yhtiö veti ylöspäin muutama sataa dollaria. Silti viikko oli hieman alaspäin suuntautuva, mutta optimistinen.

Elon Musk sai itsensä pulaan toteamalla vetävänsä Teslan pois pörssistä ja saaneensa rahat kerättyä kyseiseen tarkoitukseen. USA:n finanssivalvonta otti saman tien Muskin hampaidensa alle, sillä kyseinen toteamus oli vastoin USA:n lakia, ellei se todella myös ollut totta ja toteutettava asia. On siis kohtalaisen todennäköistä, että Tesla tullaan vetämään pois pörssistä - vähintääkin jos Musk on vaarassa joutua linnaan toteamuksensa takia.

Australiassa meni 25 miljoonan väestömäärä rikki menneellä viikolla. Maapallon väestömäärä ottaa ja kasvaa.

Turkin liira on romahtamassa kaikkia valuuttoja vastaan. Mitä tämän takia tapahtuu, sen näemme lähi kuukausina.

Kiina keskushallinto ilmoitti, että se saa pysymään yanin kurssin vakaana huolimatta USAn kanssa käytävästä kauppasodasta.

Ja intiaan rakennetaan maailman suurin ydinvoimala. Tajusin viime viikolla, että itsekin olen sijoittanut viime aikoina ydinvoiman rakentamiseen yhdysvalloissa. Ydinvoimaa siis rakennetaan yhä maailmalla, vaikka kovasti tietyt tahot väittävät, että näin ei olisi.

Minua mietityttäneet uutiset

/galleries/viikko32-2018/EUROUSD.png

Dollarin vahvistuminen oli viikon mielenkiintoisin kohta.

lue lisää …

MACD

Tekninen analyysi kertoo lähitulevaisuudesta paljon enemmän kuin yhtiön taloudellinen tieto. Yksin näppäristä teknisen analyysin välineistä on MACD, jonka tuottaman luvun perusteella voi havaita onko paperi laskutrendissä vai nousutrendissä ja onko trendi muuttumassa. Pitkäaikaisessa osinkosijoittamisessa tämä luku ei ole kovin tärkeä, mutta jos haluaa sijoitella lyhytaikaisesti ja kerätä voittoa kurssin aaltoilulla, niin silloin MACD auttaa lyhytaikaisen tulevaisuuden arvaamisessa. MACD ja pitkä aikaistrendin liikettä katsellessa voi hieman saada osviittaa, miten kanssa sijoittajat arvostavat yhtiötä ja millaisissa kohdissa kannattaa laittaa lyödä vetoa nousevan kurssin puolesta.

MACD siis on yksi kurssikaupan vedonlyöntiä auttavista suureista - pitkä aikaisessa sijoittamisessa sillä korkeintaan voi katsella hienoa pistettä sijoituksen aloittamiseen - muuten se on täysin hyödytön.

/galleries/macd/macd.png

lue lisää …

Vauhtia

Finanssimaailmasta ei vauhtia puutu. Enemmän tai vähemmän narsistiset johtaja ovat tänä vuonna päässeet esille talousmaailman kehillä. Eikä mielestäni Trump oikeasti ole tässä suhteessa pahimmasta päästä. Hänen ongelmakseen voi sanoa vain tyhmyys ja halu tuoda esiin asia typerillä twiiteillään.

Turkin meno ollut paljon mielenkiintoisempaa. Pian varmaan EU alkaa pohtimaan, miten auttaa talouskurimukseen joutunutta valtiota, jonka johtajalla ei minkäänlaista näkemystä talouden monimutkaisuudesta. Europörssit ovat oikeasti olleet alavireiset jo jonkin aikaa, joten nyt on odotettavissa lisää alavirettä. Pankkiosakkeiden todelliset alennusmyynnit saattavat alkaa pian.

lue lisää …