Hyppää sisältöön

Australiasta

Australian pörssi on ollut lempparipörsejäni jo tovin. Syy ei ole osingon jaossa eikä siinä, että Australian pörssin yleisimmät indeksit olisivat noususuhdanteessa. Kummatkin näistä kahdesta kohdasta ovat hieman heikot - Osingon jakoon iskee 30% vero jo kättelyssä - periaatteessa veron saa takaisin, jos täyttää oikeat lomakkeet, jotka saa netistä, mutta en ole jaksanut tehdä tätä - ja pörssin indeksiarvojen liike on suunnattoman hidasta.

Miksi sitten olen kiinnostunut tästä pörssistä. Syynä on yksittäisten yhtiöiden kurssien liikkeiden ennustettavuus. Jotenkin mielestäni juuri ASX:ssä on suuri määrä yhtiöitä, joiden liikkeitä on suhteellisen helppo ennustaa ja ostaminen ja myyminen on PITKÄLLÄ aikavälillä tuottavaa puuhaa.

Mutta pureututaanpa Australian pörssiin hieman syvemmin. Olen ennenkin kirjoittanut tästä aiheesta, mutta tehdäänpä tässä pieni päivitys ennen kirjoittamiini asioihin.

ASX pörssin heikkoudet.

Mietitään ensin, mitä heikkouksia tässä pörssissä on. No ensimmäisenä pitää mainita, että mikäli tekee Suomesta kauppa, niin kannattaa valita välittäjä huolella ja keskittyä ulkomaisiin välittäjiin. Suomalaiset välittäjät pitävät tämän pörssin välityspalkkioita käsittämättömän korkealla.

Toinen negatiivinen seikka on Australian verotus. Kaksoisverotusta estävä järjestelmä, niin sanottu Franked osinko, on hieno keksintö, sillä toisin kuin Suomessa australiassa verotus kohdistuu vain ja ainoastaan yrityksen tuottoon. Australialaisen järjestelmän tarkoitus on poistaa kaksinkertainen vero niin, että ei veroteta ensin yritystä ja sen jälkeen vain osinkotuottoa, vaan verotetaan yritystä, joka vetää osinkotuotostaan verot samalla kertaa pois. ELi tapahtuu vain yksinkertainen verotus. Australialaista yritystä verotetaan 30% verran, jolloin osinkotuottoon tulee 30% lovi, joka menee yrityksen mukana tuoton verotukseen. Idea on hieno ja sen hienoin osa on ns. Frankide credit, jossa sijoittaja saa takaisin tietyn osan verotuksesta eli ulkomaalaisen sijoittajan kohdalla tämä pitäisi olla 15%. Tämä on hienon idean heikoin lenkki. Tuon 15% takaisin saaminen voi olla vaikeahkoa, sillä siitä huolehtii valtio, joka selvästikään ei ole täysin tietoinen kaikkien sijoittajien statuksesta - eikä välttämättä edes tiedä sijoittajan olemassa olosta mitään, koska hän ei ole kirjoilla Australiassa.

Kolmas negatiivinen seikka on sisälle lämpiävä osakemarkkinat. Kaukaa on vaikeata toisinaan saada käsitystä, miten yritykset toimivat tai minkälainen taloudellinen tilanne yrityksellä on. Australiassa ei välttämättä yrityksen tilasta saa tietoja quartaaleissa vaan ehkä puolenvuoden tai jopa vuoden välein.

Näin suomalaisen kannalta heikkoa on myös pörssin aukioloaika, joka sijoittuu meikäläiseen aamuyöhön.

ASX pörssin vahvuudet.

Eräs Australian pörssin vahvuuksista on suhteellinen turvallisuus. Pörssi on täynnä pieniä yrityksiä,

System Message: WARNING/2 (<string>, line 43)

Block quote ends without a blank line; unexpected unindent.

joiden hinnat kehittyvät turvallisen oloisesti. Vaikka omassa salkussanikin on yritys, joka melkein meni konkurssiin, niin lopulta yritys ei mennyt konkurssiin. Indeksin tasolla pörssin liikkeet ovat hitaita, mutta yksittäisten yritysten kehitykset voivat olla todella isoja - onhan pörssissä useita alle dollarin maksavia osakkeita - ja tällaisten osakkeiden arvonnousut ovat toisinaan suuria. Mutta varoituksen sanana: Myös arvon laskut halvoilla papereilla voivat olla suuria.

Australian pörssissä on myös melkoinen valikoma yhtiöitä. Tämän hetkinen määrä - tätä kirjoitettaessa - on 2293. marketingindexin sivuilta voi nähdä tilanteen: https://www.marketindex.com.au/asx-listed-companies Tästä listauksesta voi jo nähdä, miten suuria eroja on yksittäisten yhtiöiden osakkeilla. Joidenkin hinnat on laskettavissa senteissä toisten sadoissa dollareissa. Eli senttiosakepeli onnistuu ASX-pörssissä helposti, jos rumpaan haluaa lähteä.

ASX:ssä on suuri määrä mineraaleihin erikoistuneita yrityksiä. Eli jos mineraaliteollisuus kiinnostaa, niin australian pörssi on ehdottomasti oikea paikka.

Omasta mielestäni ASX:ssä on kaksi mukavaa ominaisuutta. Ensimmäinen on tietenkin että osingoa jaetaan keväällä ja syksyllä - eli kaksi kertaa vuodessa. Toinen on rauhallisuus. Voi ostaa osaketta varovasti ja on melko varmaan, että pääsee lopulta voitolle. Mitään jätti voittoja ei ASX:ssä ole odotettavissa, eivätkä pörssin indeksi kohoa nopeasti, mutta yhtiöiden arvot tekevät riittävästi edes takaisin liikettä, jotta liikkeestä kykenee ottamaan itselleen tuottoa. Eli en pidä ASX:ssää varsinaisesti osta ja pidä pörssinä, vaan enemmän kerää osingoa ja osta ja myy - pörssinä.

Heinäkuu 2021

Kevät oli kohdallani hieman raju, joten minulta on jäänyt monen kuukauden osalta kirjoittamatta salkkuni liikkeistä ajatuksia. No yritän nyt aloittaa tapani uudelleen. Eli heinäkuu oli melko tasainen kuukausi. Pää Salkussani on tällä hetkellä 75 yhtiön arvopaperia, joista Kanadalaiset paperit ovat parhaassa vedossa sekä osingojen että arvon suhteen. Yhdysvaltoijen pörssillä on tapana melkoisesti edestakaisin ja eurooppa on melko mielikuvitukseton. Australian pörssi ollut tasainen ja varma paikka, jossa olen tehnyt ostoja ja myyntejä tasaisin välein. Niin myös heinäkuussa.

REIT-salkkuni on nousukiidossa. Sen arvo kohosi merkittävästi heinäkuussa. Myös rahasto-omistukseni olivat heinäkuussa nousussa, mutta kuun loppupuolella tapahtui pientä käännettä - ei tosin merkittävää.

lue lisään …

Joko Taas Kupla?

Olen ennenkin kirjoittanut tästä osakemarkkinoiden keskeisestä juonesta ennustaa, että kohta kaikki romahtaa.

Kuplien ennustaminen on siinä mielestä rikasta hommaa, että tarpeeksi ennustellessa, niin ennustus voi lopulta toteutua. Kun ennustus on toteutunut, niin voi kirjoittaa asiasta kirjan: Miten minä tiesin, että kupla puhkeaa. Kirja voi netota tosi hyvin - yleensä tuollaiset kirjat nettoavat ainakin vähän aikaa hyvin.

lue lisään …

Kesaisia paivia

On kesä 2021. Kevät 2021 kului puolikoomassa, kunnes vihdoin löytyi menetelmiä päästä koomasta pois omin voimin - Jos olisin päätynyt sairaalan osastolle, olisin varmaan oikeassa koomassa ja tunarilääkärit yhä pohtisivat mikä minua vaivaa, vaikka olin tavannut ongelmani heille isoin kirjaimin.

Mutta auringoisena kesäpäivänä on hyvä pohtia sijoitusmarkkinointa tänään. Salkussani on pitkään roikkunut yhtiö nimeltä TUI. Minulla ei ole tapana myydä tappiolla olevia yhtiötä pois koska useimmat niistä ovat lopulta päätyneet ihan mielettömästi plussalle - esimerkkinä eräs saksalainen pörssimeklariliike, joka nousi satoja prosentteja suostaan pinnalle. Jos Tui ei ole kaatumassa, niin aion ostaa sen osakkeita lisää. Enkä nyt aivan suoraan usko TUI:n konkurssin. Tämä äskeinen ei kuitenkaan ollut ostokehoitus kellekään, vaan vain toteamus, mitä itse varmaan tulen tekemään.

lue lisään …

Toukokuusta

Toukokuussa en pahemmin tarkkaillut salkkuani, vaan olin lähinnä jonkilaisessa horrostilassa. Toukokuussa salkkuni arvo nousi itsekseen omaa tahtiaan. Hämärästi muistan myyneeni Inga groupin pois salkustani ja vaihtaneeni sen erääseen etf-paperiin, jonka arvo sitten nousikin omaa tahtiaan ylöspäin.

Nyt kesäkuussa tätä kirjoittaessani päivä ei ole mikään paras omalta kannaltani. Eilen oli parempi, melkein normaali päivä. Olen kevään aikana oppinut yhden seikan, joka vaikuttaa sijoittamiseeni. Olen sitä mieltä että suurin osa lääkäreistä ovat pelkkiä puoskareita, kun tulee oikeasti eteen vaiva, joka on hieman vaativampi. Suomalainen julkinen terveydenhoitojärjestelmä on oman katsontakantani mukaan maailman surkeinta tasoa. Voisi jopa väittää, että tällä terveyden huolto on täysin asiakkaiden vastuulla. Väite oli hieman yli menevä. On tietenkin monia asioita, joissa julkinen terveydenhuolto toimii - mutta sitten on ihan kamala kasa niitä juttuja jossa se ei toimi lainkaan. Jos pitäisi sijoittaa, niin sijoittaisin toimivaan yksityiseen terveydenhuoltoon Suomessa. Ajaisin koko julkisen systeemin alas ja rakentelisin jotan kivempaa tilalle.

Tei myyntejä. Austraaliassa tapahtui menneellä viikolla yllättäviä kurssinousuja, jotka hyödynsin. Ostin lisää bondeihin sijoittavia etf:iä. Aion varmaan ostaa Dow Jones industrial Averageen sijoittavaa ETF:ää. Mitään osta ja myyntioperaatioita en pysty tekemään, koska tällä hetkellä minulla ei ole aavistustakaan missä kunnossa olen seuraavana päivänä. Yritän vain pitää kaikki salkkuni sellaisessa kunnossa, että ne tuottavat rahaa. En tiedä olenko maininnut, että myin omistamani vuokra-asunnon pois - minulla oli lopputalvesta viitteitä, että jotan on kunnossani pielessä, joten tein nopean operaation, joka helpotti paperitöitä. Sijoitukseni kuitenkin tuottavat tällä hetkellä yhtä paljon kuin vuokra-asuonto olisi verojen ja kulujen jälkeen tuottanut.

Yritän joskus kirjoittaa tänne. En usko että jaksan mitään suuria analyysejä enää rakennella vähän aikaan, mutta elämästä ehtii kirjoittelemaan.

Maaliskuu 2021

Maaliskuu oli osaltani hieman karu. Sairastuin aika pahasti, jonka seurauksena olen päättänyt jättää minimiin tämän sivuston sisällön kirjoittamisen. Jos kirjoitan, niin keskityn kirjoittamaan yleisistä sijoittamiseen liittyvistä asioista, enkä seuraa ainakaan vähän aikaan oman salkkuni kehitystä. Näin vähennän kuormaa itseltäni.

Mutta maaliskuu oli tuoton kannalta ihan siedettävä kuukausi. Ei mennyt ihan tavoitteisiin - koska ne ollut kykenevä hoitamaan kunnolla salkkuani.

Erottelu taktiikka heikkojen vaihtoehtojen kautta.

Osakkeiden poiminta voi olla työlästä hommaa. On aika yleistä, että osakkeita haetaan ajatuksella: Mikä on paras? Mutta onko tämä lähtökohta kuitenkaan se oikea lähtökohta. On hyvin harvinaista, että osakepoiminnassa tulee valittua paras yhtiö, koska tulevaisuus on mystinen paikka. Ehkä parasta ei kannattaisikaan etsiä, vaan erotella vain huonoimmat pois. Eli ehkä oikea tapa poiminnalle on listata osakkeiden heikkoudet sen sijaan että yrittää etsiä vahvuuksien kautta parasta?

Mietitäänpä tätä.

lue lisää …

Vilkaisu maaliskuun alkuun

Maaliskuun alku (2021) on jo pitkällä tätä kirjoittaessani. Markkinoilla on pientä säpinää. Nasdag ja S&P ovat molemmat pienessä laskuliikkeessä, joka kuitenkin tuntuu keskittyvän teknologiapuolelle. Tosin myös iso joukko edelliskeväänä kovan nousun saaneista yhtiöistä on kokenut rajua arvon alentumista tämän vuoden puolella. Ihmiset laittoivat rahaansa kasvuyrityksiin ja teknologiayrityksiin, jotka nostivat indeksien kokoa. Nyt vuoden kuluttua, arvot tippuvat, koska sijoittajien mielestä arvostusta on tullut liikkaa. Mutta kuinka pitkään tippumista tapahtuu? Voi hyvin olla, että huomenna kaikki on toisin.

lue lisää …

Kevat havainto

Ei ole vielä ihan kevät mutta melkein. Ajattelin laittaa blogiini muistokseni keväältä kuvan ykkössalkkuni kilpailusta indeksejä vastaan. Indekseillä ei juuri ole merkitystä minulle, mutta joskus on hauska katsella salkun kehitystä vertaillen.

/galleries/kuvia/kevat2021.png

Joskus salkun painotuksilla, jopa ns. heikkojen osakkeiden painotuksilla voi olla tärkeä osa salkun arvon kehitykselle.

Sijoittamisen riskit

Viime aikoina, tätä kirjoittaessani, on todella paljon manailtu kurssien superkovaa alas syöksyä. Joidenkin sijoittajien mielestä näin tapahtuu ihan kohta ja kaikki kaatuu. Tavallaan tämä on totte. On todennäköistä, että tulevaisuudessa tapahtuu kurssiromahdus - jonka voima vaihtelee riippuen, mikä on ollut sijoituskohde. Mutta yhtä todennäköistä on tulevaisuudessa, että liike kulkee myös ylöspäin.

Sijoittamisen riski on ymmärtää sijoittaessaan markkinoita ja niihin liittyivä ongelmia. Olen jonkin verran kirjoittanut ihmisen tunteiden ja halujen vaikutuksesta markkinoiden liikeeseen. Myös sijoitusmuodilla on merkitystä pörssin ihemeellisessä maailmassa. Indeksisijoitaminen on nykyään kovin suosittua, ja suosituimmat indeksit keskittyvät niihin osakkeisiin, joiden hinta on ollut nousussa. Eli indeksisijoittaminen on ruokkinut itseään - tai rahastosijoittaminen on ruokkinut itseään. Kun suosio hiipuu tai trendi käy vastaiseksi, niin tällaisiin indekseihin liitty romahtamisen riski. Eli tarkoitan tällä, että markkinoiden yksi merkittävimmistä riskeistä on olla laumasielu - laittaa rahansa sinne minne muutkin sitä laittavat. Voi olla että maailman lukuisten indeksien seasta kannattaisi valita niitä hieman erillaisempia valintoja kuin muotiosakkeisiin keskittyviä.

Indeksisijoittamisen riski on siinä, että oikeasti ei ole täysin selvillä minne sijoittaa, ja mitä se merkitsee.

Mietitäänpä muita riskejä.

lue lisää …