Hyppää sisältöön

Osakekauppias

Aika monet jakavat osakepörssissä toimimisen kahteen kategoriaan.

On olemassa spekulantti, joka hakee voitto ostamalla jonkun yhtiön osakkeita lyhyeksi ajaksi. Mikäli osakkeen hinta laskee tietyn rajan alle, tehdään myynti pois pyrkien mahdollisemman vähiin tappioihin. Jos hinta nousee tarpeeksi, tehdään myös myynti ja pyritään saamaa sopivassa suhteessa voittoa, joka on aina suurempaa kuin tappiolle menneiden myyntien määrä.

Toinen kategoria on sijoittaja, joka poimii jonkun yhtiön salkkuunsa tai on vain mielistynyt johonkin yhtiöön niin, että haluaa pitää sitä salkussaan. Sijoittaja saa kiksinsä omistamisesta. Hän pitää paperia pitkään salkussa ja kerää voittonsa vuosikymmenien päästä hinnan nousun pohjalta. Toki sijoitaja joskus myykin 'hyvällä voitolla' ja kehuu tätä tapahtumaa tajuamatta, että rahalle olisi voinut olla muutakin käyttöä vuosikymmenien aikana kuin sen makuutaminen yhdessä yhtiössä kiinni.

Tämän blogin tarkoitus on heittää peliin kolmas ajattelumalli, joka ei ole spekulantti eikä sijoittaja vaan puhdas tylsä kauppias. Mitä tarkoittaa kauppias? Mietitäänpä tätä kysymystä.

lue lisää …

Helmikuun katsaus 2021

Kuukausi kului varsin nopeasti. Tämä kuukausi sisälsi jonkinlaisen muutokset sijoittajien käyttäytymisessä. Eli ainakin uusiutuvan energian koko edellisen vuoden jatkunut arvostuksen nousu lopahti nopeasti. Tosin tämä oli jo nähtävissä muutaman kuukauden ajan. Rahtikontteja kuljettavien laivayhtiöiden arvostuksissa tapahtui nousua - merellä on tällä hetkellä pulaa konttikuljetuksista. Eurooppalaiset pankit alkoivat varovasti maksaa osingoja - Inga group maksoi poikkeuksellisen osingon helmikuussa, josta seurasi yhtiön osakkeen raivokas arvon nousu. Pohjois-Amerikan pankithan ovat maksaneet normaalisti osingoa koko menneen vuoden.

Oman salkkuni arvo on noussut ja olen myös lisäämässä siihen pääomaa nopeammalla tahdilla. Mutta kurkataanpa, miten kuukausi on mennyt.

lue lisää …

Markkina ja Psykologia

Psykologian merkitys osakemarkkinoilla on minulle läheinen aihe. Olenhan sitä mieltä, että osakkeiden markkinakursseilla on vain kevyt silta yhtiöiden todelliseen taloudelliseen tilanteeseen. Kurssien kehitys liittyy enemmän ihmisten psykologiaan. Ajatus siitä, että P/E kerroin todella kertoisi mitään muuta kuin jotain ihmisten psykologisesta käyttäytymisestä, on ajatteluni peruskulmakiviä. Eli en käytä kyseistä kerrointa mihinkään, koska näkemykseni mukaan se on matemaattinen kerroin, jolla yritetään heikosti hahmottaa osakkeen suosiota muiden sijoittajien mielestä - käytän mielummin trendikäyrää tähän arviointiin, koska käyrältä näkee paremmin ja selvemmin sijoittajien mielipiteet ja osakkeen suosioluvun sekä sen onko osake ns. aliarvostettu. Aliarvostuksen hahmottaa paljon paremmin yhtiön taloustietojen ja kurssikäyrän perusteella kuin pyörittelemällä ei juuri mitään kertovaa P/E kerrointa.

Mietitäänpä psykologiaa spekulatiivisen osinkosijoittajan kannalta.

lue lisää …

Likviditeetti

Osakemarkkinoilla likviditeetti tarkoittaa sitä, miten yksinkertaista on muuttaa instrumentti rahaksi. Markkinat ovat sitä likviidimmät, mitä nopeammin tuotteen saa rahaksi. Laajan hintahaarukan tai spredin osake on yleensä epälikviidi ja kapean spredin osake hyvin likviidi. Heikon likviidin osakkeiden hinnoilla on myös taipumus nousta voimakkaammin.

Kun miettiin sijoittamista, on hyvä pohtia kysymystä, kuinka nopeasti haluaa saada rahansa ulos. Jos mitään tarvetta ei rahan ulosotolle ole ja ulosotto saa kestää pitkiäkin aikoja - on selkeästi ihminen, jolle voi sopia kiinteitömarkkinat tai pitkäaikaissijoitus rahastoihin. Luonnollisesti näistä kahdesta vaihtoehdosta likviidisempi on rahasto.

Jos taas haluaa olla jatkuva mahdollisuus ottaa rahansa heti pois markkinoilta, niin pörssiosakkeet voivat olla juuri sopiva kohde. Tietenkin vielä nopeampi ja turvallisempi muoto on pankkitili, mutta en katso sitä sijoitukseksi.

lue lisää …

IndeksiListat

Monenlaiset kaupalliset ja julkiset yhtiöt pitävät tilastoja monenlaisista markkinoista. Mm. MSCI:n indeksit ovat monen pankin rahaston ja ETF:n sisällön rakenteen ydin. Indeksien julkaisijoiden kautta ymmärtää nopeasti että Indeksien määrä on maailmassa suuri - sillä indeksejä julkaisevat niin monet eri tahot. Joku väitti, että indeksejä on maailmassa enemmän kuin osakkeita. Näin ollen voi aina väittää, että indeksirahastoon on tuottavampaa kuin vaikka aktiivirahastoon sijoittaminen, sillä aina varmasti löytyy indeksi joka voittaa rahaston tuoton. Ja toisaalta aina löytyy indeksi, joka tuottaa paremmin kuin toinen indeksi - Toinen asia on, pystyykö sijoittaja koskaan löytämään joka hetkelle sitä täydellistä indeksiä.

Edellä olleen kappalleen perusteella toivottavasti lukija ymmärsi että indeksi ei oikeastaan ole tarkoitettu suoranaisesti sijoittamisen elementiksi kuin enemmän markkinoiden toiminnan seuraamisen elementiksi. Voi olla, että jonkin indeksin mukaiseen rahastoon sijoittamisen voi todistaa olevan tuottavaa - mutta toisaalta aina on olemassa tuottavampi indeksi, joten 'indeksirahaston paremmuus' käsite perustuu enemmän harhaan kuin faktoihin. Paras tapa sijoittaa on aina se tapa, joka omasta mielestään sopii itselle parhaiten.

Mutta mitä hyötyä on indekseistä sijoittajalle. Tutkitaan sitä indeksien kautta.

lue lisää …

Tammikuu 2021

Odotin tammikuulle huonompaa tulosta, jonka sain. Toki tammikuun tulos ei ollut yhtä hyvä kuin kahden aikaisemman kuukauden, joiden aikana tein melkoisia myyntioperaatioita, mutta silti tammikuu oli parempi kuin yksikään tammikuu aikaisemmin.

Tammikuu oli samalla viimeisiä kuukausia, joiden aikana vielä keräsin vuokratuloja. Olen näillä näkymin luopumassa asunto-omistuksesta ja siirtymässä kokonaisuudessaan keräämään tuottoa finanssimarkkinoilta. Mutta hypätään tammikuulle.

lue lisää …

ETF: luo ja lunasta

ETF on se niin monen suosima pörssissä noteerattu rahasto-osake, jonka luonteisiin aika harva on lopulta tutustunut. Monet ostavat ETF-papereita vain koska 'kaverit' suosittelevat ja koska 'indeksi-rahastoihin' kannattaa sijoittaa. ETF muistuttaa monella tavalla osakepaperia, mutta se missään nimessä ei kuitenkaan ole tavallinen osakepaperi. ETF:llä on spread kuten kaikilla osakkepapereilla - eli oston ja myynnin välinen erotus - mutta ETF spread on paljon ovelampi. Tietyissä tilanteissa voi käydä, että ETF:iä voidaan luoda nimenomaan ostajan tarpeen mukaan - hetkonen? Siis ETF-papereita voi tulla ihan yllättävästi lisää markkinoille. Jokainenhan tietää, mitä tämä voi tarkoittaa. Arvon laskua. Toisaalta ETF:iä voidaan lunastaa markkinoilta yllättävästi, joka luonnollisesti taas voi nostaa hintoja. Mutta vaikka ETF:iä myydään kuin osakkeita, niin todellisuudessa kyseessä ei ole lainkaan osake, joten määrän ja hinnan suhde eivät toimi samoin kuin osakkeella.

Mistä tässä on kyse?

lue lisää …

Riskitön korko

Riskitön korko on mielenkiintoinen käsite. Olen itse tässä blogissa usein käyttänyt riskittömänä korkona lähellä nollaa olevaa korkoa - mutta jotkut analyytikot haluavat käyttää pitkä aikaisia korkoja riskittömän korkon viitekorkona. Muutama vuotta vanhemmissa kirjoituksissa on usein käytetty USA:n korkotasojan riskittömän koron mittarina. Varsinkin USA:n 30 vuoden korkotaso on ollut suosiossa, koska se on ollut suhteellisen korkea. USA:n 30 vuoden valtiolainan korko on noin 1,9% tällä hetkellä. Tosin Thdysvalloissa CFI suosittelee omilla sivuillaa käyttämään kolmen kuukauden T-bill arvoa, joka ei ole yhtä korkea tällä hetkellä - eli edes virallinen sivusto ei suosittele pohtimaan 30 vuoden valtiolainan korkoa riskittömänä korkona.

Mutta 30 vuoden valtiolainaan tai kolmen kuukauden T-bill:iin käsiksi pääseminen ei ole ihan niin yksinkertaista Suomalaiselle piensijoittajalle - ja lisäksi pitää muistaa valuuttakurssien heilahtelun merkitys. Eli nykymaailmassa on hyvä kysyä, mikä on oikeasti se riskitön korko, jota kannattaisi käyttää matemaattisissa laskelmissa, joissa vaatimuksena on sen hetkinen riskitön korko.

Pitääkö noissa laskemissa käyttää jotain tiettyä korkoa, vai käykö niihin mikä vain korko mieleen juolahtaa?

Tutustutaan ennemmän lähinnä kysymykseen, mitä todellisuudessa tarkoittaa sana riskitön korko.

lue lisää …