Hyppää sisältöön

Vilkaisu maaliskuun alkuun

Maaliskuun alku (2021) on jo pitkällä tätä kirjoittaessani. Markkinoilla on pientä säpinää. Nasdag ja S&P ovat molemmat pienessä laskuliikkeessä, joka kuitenkin tuntuu keskittyvän teknologiapuolelle. Tosin myös iso joukko edelliskeväänä kovan nousun saaneista yhtiöistä on kokenut rajua arvon alentumista tämän vuoden puolella. Ihmiset laittoivat rahaansa kasvuyrityksiin ja teknologiayrityksiin, jotka nostivat indeksien kokoa. Nyt vuoden kuluttua, arvot tippuvat, koska sijoittajien mielestä arvostusta on tullut liikkaa. Mutta kuinka pitkään tippumista tapahtuu? Voi hyvin olla, että huomenna kaikki on toisin.

Arvioita alkuvuodesta 2021.

Alkuvuoden aikana USA:n REIT yhtiöt ovat nostaneet mukavasti arvoaan. REIT yhtiöt menettivät arvoaan merkittävästi koronavuoden alussa ja alkoivat koronavuoden lopulla hiljalleen korjaamaan arvostustaan. REIT yhtiöt omasta mielestäni nostavat vielä arvoa tämän vuoden aikana samalla kuin maksavat osingoa. Eli omasta mielestäni varovainen sijoittaminen näihin on ollut viisasta. Mutta lukijan kannattaa tässä kohtaa kerrata mielessään kaikki ne varoitukset, joita REIT yhtiöistä on annettu ja vasta sitten innostua.

Yhdysvaltojen hallinon markkinoille tuoma apupaketti lennätti useita yhtiöitä silmittömään arvon nousuun maanantaina 8. päivä. Ainakin omassa salkussani oli tuolloin melkoinen arvon nousu menossa. Tosin arvon nousuun vaikutti myös EUROn laskeva kurssi - eli varsinkin Kanadan dollarin arvon nousu.

Omistan salkkujen ulkopuolella ison määrän erillaisia rahastoja - kuten esimerkiksi Aasin osinkoaristokraatteihin sijoittavaa ETF:ää. Aasian markkinoilla on tuntunut olevan viime päivinä enemmän voimaa kuin pohjois-Amerikan markkinoilla. Vaikka kuten sanoi pohjois-Amerikan markkinoillakin oikein sijoittamalla on yhtä ollut melkoista nostetta salkussa. Mutta pohjois-Amerikka tuottaa siltikin paremmin osingoa kuin Aasian markkinat, koska osingojen verotuskäytännöt ovat suhteellisen vaikeat Aasiassa.

Jotkut sijoittajat ovat tällä hetkellä sitä mieltä, että Aasian markkinat olisivat parempi sijoituspaikka juuri tällä hetkellä. Kaikki on kuitenkin suhteellista, mutta totta on että Aasian markkinoilla voi olla tilaisuuksia spekulointiin enemmän, jos pitää spekuloinnista. Varsinkin Singaboren markkinoilla on ilmeisesti menossa jonkinlainen palautumisprosessi menneen vuoden jälkeen.

Inflaation nousua pelätään. Teorian mukaan kasvuosakkeille inflaation nousu myrkkyä. Tämä johtuu siitä, että matala inflaatio nostaa näiden yhtiöiden odotetun arvon nousun kautta saatua voittoa. Korkeampi inflaatio taas syö saatavaa voittoa. Taas yhtiöillä, jotka jakavat osingoa, arvostus paranee - osingosta tuleva pääoma on sijoitettavissa yhtiön tulevaisuuteen, ja näin ollen se parantaa yhtiön arvoa tulevaisuudessa inflaatiosta huolimatta. Vaikka en mielelläni kutsu osinkoa maksavia yhtiöitä 'arvoyhtiöiksi' ja myönnä näin käänteisesti sijoitavani 'arvoyhtiöihin', niin tavallaan näin on. Inflaation nousu pelko on ehkä keskeisin syy nyt keväällä tapahtuvaan kasvuyhtiöiden arvon laskuun. Mutta taas voi miettiä, miten pitkää tämä jatkuu. Koska asiat ovat toisin? Kannattaa kuitenkin muistaa, että inflaatiolla on myös vaikutusta osingojen kokoon - väitteiden mukaan laskevasti.

Joitakin seuraamiani yhtiöitä.

BGFV eli big 5 Sportin goods on ollut yksi lemppari yhtiöistäni pitkään. Sitä oli joskus salkussani, ja se oli varsin mukava yhtiö. En suosittele yhtiön osakkeen ostamista juuri nyt, sillä menossa on tyypillinen kausiluonteisen yhtiön syöksylasku korkeasta arvosta takaisin matalaan arvoon - siitä huolimatta, että yhtiö taas vaihteeksi nosti osingoaan vähän aikaa sitten. BGFV:tä kannattaa ostaa riskillä, kun yhtiön kurssi laskee sinne 3 dollarin lähelle. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa varoituksen sanan tästä yhtiöstä. Sille on vedonlyöntipiireissä annettu vuosia 30% todennäköisyyttä konkurssiin menosta. Näin ei kuitenkaan ole vieläkään tapahtunut - eli yhtiö porskuttaa elinvoimaisesti eteenpäin kaikkien profeettojen varmoista ennusteista huolimatta tai suureksi pettymykseksi.

Yhtiöllä on vuosien mittaa ollut kaikenlaisia selityksiä huonoihin vuosiin, mutta koronavuosi antoi selvästi ihmisille enemmän innostusta sijoittaa urheiluun, josta BGFV hyötyi. BGFV:n koko toiminta perustuu siis aika pitkälle ihmisten urheilumuotisuuntausten arvaamiseen että kauppojen paikkojen sijoittamiseen hyviin asemiin yhdysvalloissa. Kun nämä kaksi asiaa osuvat paikoilleen, niin yhtiön osakkeen kurssi syöksyy nousuun. Mainittakoon että yhtiön kaupoista on paljon ns. piilomainoksia YouTubessa, jossa tavalliset amerikkalaiset menevät juuri siihen kauppaan, jota niin paljon rakastavat - ja kehuvat liikettä pilviin asti.

Common bank of Australia. Tämän yhtiön osaketta oli salkussa pitkään, kunnes ennen IB:n asemapaikan muutosta tyhjensin lähes koko Australian yhtiörevohkan salkustani. Tällä hetkellä en omista yhtiötä, joka johtuu siitä, että uskoisin yhtiön osakkeen hinnan olevan tällä hetkellä matkalla alas kohti 79 - 85 AUDia, jossa yhtiön osakkeen divyield kasvaa siedettävälle tasolle. Pankki on hyvä kohde pitkäaikaissijoittajalle, sillä se löytyy useimpien indeksien huippupainotuksista.

Joitakin ostamiani yhtiöiden osakkeita.

Menneen viikon aika olen ostanut muutamien yhtiöiden osakkeita. Painotin salkkuani DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG (PBB) osakkeilla ja NEW MOUNTAIN FINANCE CORP (NMFC) osakkeilla.

PBB on saksalainen REITeihin erikoistunut pankki, jolla on ollut ihan hyvä osinkopolitiikka ennen Korona-aikaa. Sana hyvä tarkoittaa, että tässä kannattaa huomioida Saksan varsin ikävän osinkopolitiikan ulkomaalaista osinkosijoittajaa kohtaan. Uskon yhtiön arvon kasvavan Korona ajan jälkeen ja painotuksen nosto perustuu lähinnä tavoitteeseen saada tulevaisuudessa voittoa yhtiöstä sekä saatujen osingojen verran että myyntitulona.

NMFC on ihan kohtalainen osingon tuottaja. Se on tylsä. Todennäköisesti ns. arvon nousua ei ole lähitulevaisuudessa juurikaan tapahtumassa vaan tuotto tulee lähinnä osingona. Yhtiön osakkeen kurssi on pysynyt lähellä samaa tasoa vuosia ja tuo taso on juuri kohta tulossa vastaan, joten mitään myyntivoittoa tältä yhtiöltä ei kannata odotella. Lähinnä yhtiö on tuottamassa salkussani osingoa. Mitä tulevaisuus tuo, sen näkee sitten.

Kommentit

Comments powered by Disqus