Hyppää sisältöön

Joko Taas Kupla?

Olen ennenkin kirjoittanut tästä osakemarkkinoiden keskeisestä juonesta ennustaa, että kohta kaikki romahtaa.

Kuplien ennustaminen on siinä mielestä rikasta hommaa, että tarpeeksi ennustellessa, niin ennustus voi lopulta toteutua. Kun ennustus on toteutunut, niin voi kirjoittaa asiasta kirjan: Miten minä tiesin, että kupla puhkeaa. Kirja voi netota tosi hyvin - yleensä tuollaiset kirjat nettoavat ainakin vähän aikaa hyvin.

Pörssikuplia hakemassa.

Kyllä, voi olla ihan mahdollista, että nykyinen kertaalleen jo romahtanut markkina voi romahtaa uudelleen, vaikka yleinen väite on, että romahduksia tapahtuu kerran kymmenessä vuodessa. Tuohon kymmenen vuoden väitteeseen sisältyy ilmeisesti olettamus, että markkinat eivät toivu yhtä nopeasti kuin viime romahduksessa korjaantuminen tapahtui.

Romahduksia tapahtuu markkinoilla tuon tuostakin - kuten olen aikaisemminkin teksteissäni maininnut. Kuplan odottajat toivovat seuraavan kuplan vain olevan samallainen kuin koronakevään kuplan - sekä että kurssit eivät korjaannut vaan menevät alaspäin. Eli toiveena on pitkä laskusuhdanne.

Jotenkin minusta näyttää siltä, että kupla ei suinkaan ole asia, mitä toivotaan, vaan kurssien alaspäin menoa jonkin aikaan. Jotkut piirit kaipaavat vastaliikettä kurssien nousulle. Se varmaan olisi jotenkin luonnollista ja oikeaa.

Kun tutkii internettiä, niin löytää monia mielipiteitä, että varsinkin Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat kuplatilassa.

Mutta mitä tarkoittaa pörssikupla. Jonkun määritelmän mukaan kupla on tilanne, jossa ihmiset ostavat tuotetta välittämättä taloudellisista perusteista. Toisaalta, kuten olen monta kertaa todennut blogissani, missään ei ole todellista sääntöä, joka oikeasti arvioisi tietyn osakkeen tietyn arvoiseksi. Yrityksen taloudellinen tilanne ja osakkeen arvo eivät kulje käsikkäin jonkun tietyn säännön mukaan. Tai ehkä sääntö on olemassa - se on tunne, mitä sijoittaja on valmis maksamaan tiettystä osaketta. Mutta mitään realistista sääntöä oikeaan arvon määritykseen ei oikeasti ole. Jos yritys toimii ja se ei ole menossa konkurssiin, niin periaatteessa osakkeen hinta voi olla mitä vain ja nousta vaikka pilviin ilman ongelmaa. Jos yhtiön tuotto toimii ja on täysin turvallista sijoittaa, niin onko olemassa mitään kuplaa? On vain kysynnän ja tarjonnan laki ja jos saatavia osakkeita on rajallinen määrä, niin hinta nousee jos kysyntä pysyy korkeana.

Historiallisesti, joku väitti, noin 10% romahduksia tapahtuu 1,8 vuoden välein. Luku saattaa olla peräisin yhdysvaltojen S&P 500 indeksistä - mutta en ole tarkastanut asiaa. Toisaalta jos katsoo esimerkiksi nasdaq 100 indeksiä huomaa, että sen kohoaminen on melkoista vuodesta 2005 lähtien. Noin 10000%. Onko odotettavaa, että mahdollinen korjausliike olisi niin suuri, että se nollaisi tuon nousun? Luulen, että vastaus on näillä näkymin ei. Toki vuosia kestävä lama on mahdollinen, mutta käykö näin? En edellekään usko, että yhtiöiden tilalla ja osakkeiden kursseilla on juuri tekemistä toistensa kanssa. Yhdysvalloissa kysymyksessä on enemmänkin rahan sijoittamisen merkitys elämiseen. Eli koska sosiaaliturvasta on iso pala sidottu markkinoihin, niin markkinat kulkevat ylöspäin, sillä ihmisten on vain uskottava hyvää yrityksistään. Näin ollen en usko mahdollisen 'kuplan' todellakaan olevan kuin pieni pudotus arvoissa, joka myöhemmin palautuu takaisin.

Ellei sitten talous täysin mene sekaisin ilmastonmuutoksen takia. Viimeeksi mainittu voi olla mahdollista. Mutta luulen että omalta osaltani sillä ei tule olemaan merkitystä. Voi olla, että minut on jo haudattu, kun tuo tapahtuu.

Kommentit

Comments powered by Disqus