Hyppää sisältöön

Kesaisia paivia

On kesä 2021. Kevät 2021 kului puolikoomassa, kunnes vihdoin löytyi menetelmiä päästä koomasta pois omin voimin - Jos olisin päätynyt sairaalan osastolle, olisin varmaan oikeassa koomassa ja tunarilääkärit yhä pohtisivat mikä minua vaivaa, vaikka olin tavannut ongelmani heille isoin kirjaimin.

Mutta auringoisena kesäpäivänä on hyvä pohtia sijoitusmarkkinointa tänään. Salkussani on pitkään roikkunut yhtiö nimeltä TUI. Minulla ei ole tapana myydä tappiolla olevia yhtiötä pois koska useimmat niistä ovat lopulta päätyneet ihan mielettömästi plussalle - esimerkkinä eräs saksalainen pörssimeklariliike, joka nousi satoja prosentteja suostaan pinnalle. Jos Tui ei ole kaatumassa, niin aion ostaa sen osakkeita lisää. Enkä nyt aivan suoraan usko TUI:n konkurssin. Tämä äskeinen ei kuitenkaan ollut ostokehoitus kellekään, vaan vain toteamus, mitä itse varmaan tulen tekemään.

Kesän markkinanäkymiä.

Ostin keväällä puolitajuttomana itselleni kasan ETF-papereita ja loin Osuuspankiin pienen salkkuni sivukonttorin. Osuuspankin välitysmaksut eivät ole parhaimmasta päästä, mutta jos ostaa ETFiä noin keskiverto suomalaisen sijoitustilillä olevalla rahasummalla, niin osto tulee riittävän halvaksi. Kohteinani oliva tuolloin Aasialaiset osingoaristokraatit, maailman kauppaketjut, S&P teknologia osakkeet ja ehdottomasti Australian hyvin epävakaa ASX 200 indeksi. Toki olisin voinut laittaa kaiken rahan Dow Jones Indrustrial Averageen, mutta siihen olen sijoittanut Degiron tililläni.

Osinkosalkkuni puksutti hyvin keväällä. Myin IRESS nimisen yrityksen pois australian pörssistä ja näppärästi sain myytyä oman palani kevään korkeimpaan hintaan - myyntini jälkeen kurssi romahti hieman. Voittoni oli kuitekin ihan siedettävä. Mutta muuta kovin pirteää ei ole kevään nurkalla ollut.

Corus Entertaiment, joka on koko viime vuoden nostanut arvoaa alkoi nyt kesällä laskemaan arvoaan. Joskus muutama vuosi sitten ajattelin, että myyn yhtiön pois salkustani, mikäli sen kurssi saavuttaa tietyn tason.

No, en myynnyt. Minulla on jopa olo, että osta Corusta vain lisää, jos sen kurssi sukeltaa taas sinne syvyteen, jossa se on jonkun verran käynyt.

Kanadalaiset osakkeet ovat olleet viime vuonna melkoinen huippusijoitus. Toisin kuin USAssa, kanadassa noudatetaan tiukasti 15% lähdeveroa - USA:ssakin tuota pääsääntöisesti noudatetaan, mutta ei välttämättä. En todennäköisesti ole tekemässä Kanadan salkun osassani suuria myyntejä, koska olen havainnut pitäväni maan pörssistä melkoisesti. Tasaista ja hyvää tuottoa - pettymyksiä on ollut, mutta ei suuria. Ehkä Coruksen osingon laskua aikoinaan, mutta pikku jutut unohtaa lopulta.

Kaiken kaikiaan kesästä on sellainen tunne, että nyt kannattaa ostaa papereita, sillä pientä alavirettä on näkyvissä markkinoilla. Alavire on hyvä paikka ostaa, sillä yleensä innostus syksymmällä nostaa hintoja. Olen siis sitä mieltä ns. sell in May, säännöstä - buy, buy, and buy after may and a lot!

Kommentit

Comments powered by Disqus