Hyppää sisältöön

Australiasta

Australian pörssi on ollut lempparipörsejäni jo tovin. Syy ei ole osingon jaossa eikä siinä, että Australian pörssin yleisimmät indeksit olisivat noususuhdanteessa. Kummatkin näistä kahdesta kohdasta ovat hieman heikot - Osingon jakoon iskee 30% vero jo kättelyssä - periaatteessa veron saa takaisin, jos täyttää oikeat lomakkeet, jotka saa netistä, mutta en ole jaksanut tehdä tätä - ja pörssin indeksiarvojen liike on suunnattoman hidasta.

Miksi sitten olen kiinnostunut tästä pörssistä. Syynä on yksittäisten yhtiöiden kurssien liikkeiden ennustettavuus. Jotenkin mielestäni juuri ASX:ssä on suuri määrä yhtiöitä, joiden liikkeitä on suhteellisen helppo ennustaa ja ostaminen ja myyminen on PITKÄLLÄ aikavälillä tuottavaa puuhaa.

Mutta pureututaanpa Australian pörssiin hieman syvemmin. Olen ennenkin kirjoittanut tästä aiheesta, mutta tehdäänpä tässä pieni päivitys ennen kirjoittamiini asioihin.

ASX pörssin heikkoudet.

Mietitään ensin, mitä heikkouksia tässä pörssissä on. No ensimmäisenä pitää mainita, että mikäli tekee Suomesta kauppa, niin kannattaa valita välittäjä huolella ja keskittyä ulkomaisiin välittäjiin. Suomalaiset välittäjät pitävät tämän pörssin välityspalkkioita käsittämättömän korkealla.

Toinen negatiivinen seikka on Australian verotus. Kaksoisverotusta estävä järjestelmä, niin sanottu Franked osinko, on hieno keksintö, sillä toisin kuin Suomessa australiassa verotus kohdistuu vain ja ainoastaan yrityksen tuottoon. Australialaisen järjestelmän tarkoitus on poistaa kaksinkertainen vero niin, että ei veroteta ensin yritystä ja sen jälkeen vain osinkotuottoa, vaan verotetaan yritystä, joka vetää osinkotuotostaan verot samalla kertaa pois. ELi tapahtuu vain yksinkertainen verotus. Australialaista yritystä verotetaan 30% verran, jolloin osinkotuottoon tulee 30% lovi, joka menee yrityksen mukana tuoton verotukseen. Idea on hieno ja sen hienoin osa on ns. Frankide credit, jossa sijoittaja saa takaisin tietyn osan verotuksesta eli ulkomaalaisen sijoittajan kohdalla tämä pitäisi olla 15%. Tämä on hienon idean heikoin lenkki. Tuon 15% takaisin saaminen voi olla vaikeahkoa, sillä siitä huolehtii valtio, joka selvästikään ei ole täysin tietoinen kaikkien sijoittajien statuksesta - eikä välttämättä edes tiedä sijoittajan olemassa olosta mitään, koska hän ei ole kirjoilla Australiassa.

Kolmas negatiivinen seikka on sisälle lämpiävä osakemarkkinat. Kaukaa on vaikeata toisinaan saada käsitystä, miten yritykset toimivat tai minkälainen taloudellinen tilanne yrityksellä on. Australiassa ei välttämättä yrityksen tilasta saa tietoja quartaaleissa vaan ehkä puolenvuoden tai jopa vuoden välein.

Näin suomalaisen kannalta heikkoa on myös pörssin aukioloaika, joka sijoittuu meikäläiseen aamuyöhön.

ASX pörssin vahvuudet.

Eräs Australian pörssin vahvuuksista on suhteellinen turvallisuus. Pörssi on täynnä pieniä yrityksiä,

System Message: WARNING/2 (<string>, line 43)

Block quote ends without a blank line; unexpected unindent.

joiden hinnat kehittyvät turvallisen oloisesti. Vaikka omassa salkussanikin on yritys, joka melkein meni konkurssiin, niin lopulta yritys ei mennyt konkurssiin. Indeksin tasolla pörssin liikkeet ovat hitaita, mutta yksittäisten yritysten kehitykset voivat olla todella isoja - onhan pörssissä useita alle dollarin maksavia osakkeita - ja tällaisten osakkeiden arvonnousut ovat toisinaan suuria. Mutta varoituksen sanana: Myös arvon laskut halvoilla papereilla voivat olla suuria.

Australian pörssissä on myös melkoinen valikoma yhtiöitä. Tämän hetkinen määrä - tätä kirjoitettaessa - on 2293. marketingindexin sivuilta voi nähdä tilanteen: https://www.marketindex.com.au/asx-listed-companies Tästä listauksesta voi jo nähdä, miten suuria eroja on yksittäisten yhtiöiden osakkeilla. Joidenkin hinnat on laskettavissa senteissä toisten sadoissa dollareissa. Eli senttiosakepeli onnistuu ASX-pörssissä helposti, jos rumpaan haluaa lähteä.

ASX:ssä on suuri määrä mineraaleihin erikoistuneita yrityksiä. Eli jos mineraaliteollisuus kiinnostaa, niin australian pörssi on ehdottomasti oikea paikka.

Omasta mielestäni ASX:ssä on kaksi mukavaa ominaisuutta. Ensimmäinen on tietenkin että osingoa jaetaan keväällä ja syksyllä - eli kaksi kertaa vuodessa. Toinen on rauhallisuus. Voi ostaa osaketta varovasti ja on melko varmaan, että pääsee lopulta voitolle. Mitään jätti voittoja ei ASX:ssä ole odotettavissa, eivätkä pörssin indeksi kohoa nopeasti, mutta yhtiöiden arvot tekevät riittävästi edes takaisin liikettä, jotta liikkeestä kykenee ottamaan itselleen tuottoa. Eli en pidä ASX:ssää varsinaisesti osta ja pidä pörssinä, vaan enemmän kerää osingoa ja osta ja myy - pörssinä.

Kommentit

Comments powered by Disqus