Hyppää sisältöön

Aaltoliikettä

Eilen tapahtui melkoinen aaltoliike salkusssani pitkiin aikoihin. Seurasin sitä mielenkiinnolla. Aaltoliikkeitä on tapahtunu kevään aikana useampi, mutta tämä liike oli melkoinen alaspäin sukellus, ottaen huomioon, että edellisinä päivinä kurssit olivat kulkeneet ylöspäin ainakin vastaan verran. Ja tänään taas ylöspäin kulku jatkui omassa salkussani. Toisinaan on kuin katsoisi aaltoliikettä merellä. Kuten olen jo blogissani maininnut niin tällä hetkellä dollarin vahvistuminen on nostanut USA-osakkeiden arvoa euroon nähden. Piiloarvonnousua, joka näkyy vain osakkeiden euromääräisessä markkinahinnassa.

Salkkuni Kanadalaiset osakkeet eivät juuri olleet mukana tässä aaltoliikkeessä, vaan niillä oli aivan oma vakaan näköinen tahtinsa.

Aaltoliikkeiden keskellä salkkuni arvo ei juuri muuttunut. Hetkellisesti se laski, ja alenevien hintojen innostamat ostajat kävivät kiinni juuri pudonneihin hintoihin ja hinnat hypähtivä ylöspäin yhtä paljon kuin menivät alas. Down Jones teollisuus indeksi näyttää viime päiviltä tältä.

/galleries/aalto/DowJones.png

Luulisin uusia aaltoja olevan tulossa. Dow Jones on melkoisissa huippulukemissa, vaikka nousutahti tällä hetkellä on pysähtynyt ja indeksi on jäänyt vatvomaan paikalleen tai jopa laskemaan. Tilanne näyttä aika positiiviselta uusien ostokohteiden etsinnän kannalta. Olen itse seurannut Johnson & Johnsonin kurssia viime aikoina. Kyseisen yhtiön DivYield saavutti 3% viime viikolla. Uskon näiden aaltoliikkeiden laskevan Johnson & Johnsonin alle 100 dollarin, jolloin paperi olisi hiljalleen mielenkiintoinen. Mutta tuo on vain unelma, ja pörssimarkkinoilla harvoin unelmat toteutuvat.

Tajusin, että tiedoissani on puutteita. Olen alkanut harkita hyvää osinkoa tuottavien Closed-End Fundien (CEF) ostamista Kanadan mukavasta pörssistä. Tajusin, että oikeasti en tiedä, koskeeko MiFID2- direktiivi OEC(Open-End Fund) ja CEF papereita. Periaatteessa siis on kysymys yhtiöistä, jotka sijoittavat johonkin asiaan ja ovat listanneet osakkeen, joka on kiinni näissä sijoituksissa. EFT-rahastot muistuttavat OEF-rahastostoja, eli rahaston osuuksien sisältö voi muuttua melko vapaasti - ja rahasto-osuuksien määrä muuttua. Voisin kuvitella, että direktiivi koskisi jollain tavalla OEC papereita. CEF rahastot taas toimivat pohjois-Ameriikan markkinoilla kuin osakkeet. CEF-rahasto-osuuksia on liikeellä vain tietty määritetty määrä, jolla on tietty stabiili markkinahinta. Kyseessä siis on oikeastaan vain normaali osake. Olisin halukas uskomaan, että direktiivi ei koske tätä paperia ja että verotuksellisesti se olisi myös osake. Epäilyni johtuu euroopan valtioiden toisellaisesta näkemyksestä CEF-paperiin. mm. Saksassa CEF paperin voi ostaa takaisin myös sen listannut yhtiö, jos asiakas maksaa tietyn preemio-osan myynnin yhteydessä. Paperi siis muistuttaa enemmän ETF:ää euroopassa - ainakin Saksassa.

Mutta en tiedä. Omissa unelmissaan on kiva pyöriä, sillä kyseessä kuitenkin on rahasto.

Ostaessani perjantain nousuaallossa synteettistä etf:ää salkkuuni tajusin, että CEF-papereilla olisi paljon paremmat tuotot nimenomaan Kanadan markkinoilla. Tässä kohtaa pitää kaikkia, jotka jollain tavalla innostuivat, että CEF-papereiden nurjapuoli voi olla huomattava määrä velkaa. Mutta kaikissa sijoitusinstrumenteissa on heikkoutensa. Koska Kanadan dollari kitkuttaa mukavasti heikommissa arvoissa kuin USD, niin sijoituskohteena Kanada on mielenkiintoisempi juuri nyt.

Mutta tämän asian voisi testata. Maanantaina kun uusi aalto pyyhkäisee yli osakevaltameren, teen toimeksiannon Kanadan pörssiin CEF-paperista ja vilkaisen saanko toimeksiannon läpi, vai yskäiseekö välittäjäni järjestelmä asiasta. Jos toimeksianto menee läpi, niin ostaminen on mahdollista. Epäilen että menee, sillä en keksi mitään syytä, miksi CEF-rahastolla pitäisi olla avaintieto-paperi kuten ETF:llä. Sehän on vain lopulta osake, jolla on tietynlainen liiketoiminta. Eikä Kanadalaisissa CEF-papereissa edes mainita, että ne olisivat rahastoja - paitsi osakkeen tyyppitiedoissa. No, Suomalainen panostaja muistuttaa hyvin paljon CEF-rahastoa, joten olen oikeasti optimistinen mahdollisuuksiin ostaa Kanadalaista CEF:ää.

Luin kuitenkin noin varmuudeksi, mitä CEF papereista on kirjoitettu MIFD II direktiivin puitteissa ulkomailla. Suomen media ei näytä edes tuntevan kyseistä paperia.

Vastaus on vähän.

Lähinnä Englantilaiset ovat näreissään paperiin liittyvistä tulkinnoista, jonka tulkitsen tosin masentavasti merkitsevän että maanantaina voi olla ongelmia.

Maanantaina nähdään.

Pidetään jännitystä yllä uutta aalto odotellessa!

Kommentit

Comments powered by Disqus