Hyppää sisältöön

Äänestämisen helppous

Kevään aikana olen äänestänyt useaman pohjois-Amerikkalaisen yhtiön yhtiökokouksessa. Jostain syystä minulla on tunne, että pohjois-Amerikassa yhtiöt suorastaan toivovat ihmisten osallistuvan ainakin jollain tavalla yhtiökokoukseen. Tämä on aivan toisella tavalla Euroopassa. Omistan muutamaa Suomen pörssin yhtiötä ja yksikään yhtiö ei ole suoraan kutsunut minua koskaan Yhtiökokoukseen tai ehdottanut vähintään jollain tasolla osallistumaan johonkin äänestysprosessiin. Sama ongelma pätee myös monen keski-Europpalaisten yrityksen kohdalla.

Luin menneinä vuosina jonkun sijoittajan valittavan, ettei esimerkiksi CocaCola lähettänyt hänelle talouskatsausta toiminnastaan. Näin jälkikäteen olen miettinyt, saatuani useampikin talouskatsauksia pyytämättä CocaColalta, että taikasana on todennäköisesti omistaminen. Osakkeiden omistaja saa saman tien näkyvyyttä yhtiön sisäiseen toimintaan - vaikka ei olisikaan mikään suuromistaja.

Tietenkin suuri raha tuo enemmän näköalaa yhtiöön, mutta omistaminen joka tapauksessa parantaa aina suhdetoimintaa.

Omasta näkökulmastani pohjois-Amerikka on varsin sekopäinen maailma, mutta sekopäisyydestään huolimatta usein paljon avoimempi kuin omamme. Mutta toisaalta paljon ailahtelevampikin. Kaikilla asioilla on puolensa. Itse olen ehkä enemmän Kanada-fani, sillä kulttuuri on siellä paljon tupumpaa kuin USA:n puolella.

Internet äänestykset ja Live-Streamit

Sain juuri Artis Reitin ilmoituksen yhtiökokouksesta ja paljon luettavaa, mitä kaikkea yhtiökokouksen pitäisi päättää. Äänestämistä varten avataan erillinen sivusto netistä, jonka kautta voi antaa yleensä tukea joillekin tärkeille kysymyksille. Yleensä kysymyksessä ovat johtokunnan tai muut vaalit.

Livestremien avulla voi päästä itse kokoukseen, ja kuunnella puheita. Jotkut europpalaiset yhtiöt pitävät näistä tehtyjä videoita omilla sivuillaan katsottavina pitkän aikaa. Joskus on mielenkiintoista kuunnella, miten näkemykset ovat vuosien aikana vaihdelleet.

Tietojärjestelmät ovat tehneet sijoittamisen aivan erilaiseksi kuin se oli joitakin vuosia sitten. Mutta kuinka kauan tämä helppous jatkuu?

Kommentit

Comments powered by Disqus