Hyppää sisältöön

Arvaamattomuus

Yksi elämän perusluonteista on kokeileminen. Koko elämä nykykäsityksen mukaan perustuu jatkuvaan testaamiseen. Ehkä testaamista voisi kutsua uusien parempien vaihtoehtojen etsimisenä myös.

En tiedä onko täysin stabilissa ympäristössä tarvetta kehittyä paremmaksi, mutta tiedän, että emme elä stabilissa ympäristössä. Ympärillämme on jatkuvaa muutosta johon eläimet, kasvit - ja jos ihmiset luetaan erilleen eläimistä - joutuvat etsimään tiedostaen tai tiedostamattaan uusia ratkaisuja.

EU liittoutumana on yksi monista ihmiskunnan yrityksistä löytää uusia ratkaisuja. Jokainen uusi ratkaisu johtaa uusiin variaatioihin ja muunnelmiin. EU:n sisällä on tapahtunut monia arvaamattomia tapahtumia historiansa aikana. EU on ollut kovilla monta kertaa ja kaikista sen ongelmista huolimatta, aina valtiot ovat löytäneet tavan toimia yhdessä. Uusin muutos tässä maailmassa on Brexit.

Brexit on ollut meidän kaikkien seurattavana jo jonkin aikaa. Jo peruslähtökohdilta Brexit kuulosti siltä, että Britit eivät tule hyväksymään sitten juuri mitään ehtoja EU:n suunnalta. Minulla on ollut kuva, että Britit ovat joko olleet täysin pihalla, mitä oikeasti pitäisi tehdä tai sitten etukäteen päättäneet, että vain voitoikas sopimus kelpaa tai ei yhtään mitään. Itse uskon, että edessä on sopimukseton ero - ennustus, jota voi arvostella myöhemmin.

Miksi Britania eroaa ilman sopimusta?

Tällä hetkellä yleinen näkemys Brexitiin on, että jos sopimusta ei tule, niin tulee kuolema. Media on luetellut lukuisia syitä, mitä varten Britania romahtaa sopimuksettoman eron tullessa eteen. Kyllä, Britanialla tulee olemaan alkuun vaikeata, mutta tuskin maa siitä kaatuu.

Miksi tämä kannattaa?

Koska sopimuksettoman eron jälkeen voi alkaa tekemään uudelleen sopimuksia ilman, että rasitteena sopimusta EU:n kanssa. Tämä on todennäköisesti Britanian pääsuunnitelma. Mikäli Britania joutuu taloudelliseen ahdinkoon, niin on melko epäuskottavaa, että humanitaarisia arvoja kunnioittavat EU maat eivät tukisi jollain tavalla Britaniaa. Joten pahimman vaiheen yli päästään melko helpolla.

EU:n taloudellisissa intresseissä on varmasti pyrkiä luomaan jonkinlaisia sopimuksia Britanian kanssa. Ehkä sopimusten tekeminen tapahtuu yksitellen eri maiden välillä, mutta tapahtuu miten vain tilanne tulee normallisoitumaan melko nopeasti. Kovan eron ansiosta Britania saa pitkällä tähtäimellä juuri ne asiat, joita se erolla on hakenut.

Tietenkin lyhyellä tähtäimellä hinta voi olla kova, mutta ei välttämättä niin kova, mitä ennustellaan.

On vaikea uskoa, että Britania nielee kunniansa ja päättäkin palata EU:n huomaan. Se olisi melkoinen tappio maan itsetunnolle.

Britanian onnistuneen eron seuraukset?

Britanian onnistuneen eron seuraukset tulevat olemaan arvaamattomat. Tai sitten hyvin arvattavat, eli kaikki jatkuu kuten ennenkin. On epätodennäköistä, että mikään EU:sta rahallista hyötyä hakeva valtio lähtisi omille teille, vaikka hallitus olisi miten EU-vastainen. Miksi hampaatonta kultamunia munivaa lähdettä pitäisi hylätä? Tosin talouspolitiikka voi EU:ssa tiukentua. Eli en usko massaeroon. Uskon EU vastaisuuden itseasiassa olevan tulevaisuudessa laskemaan päin, vaikka nationalismi nostaakin silmäluomiaan Euroopassa.

Britanian ero kuitenkin on osoitus siitä, että valtioiden liitosta eroaminen ei ole ongelma. Se osoittaa että EU oikeasti on rauhaan pyrkivä kokonaisuus, joka ei ole pahantahtoinen valloittaja. Se osoittaa myös, että EU on kaikista ongelmistaan huolimatta humaani ja toisten arvoja kunnioittava liitto. EU ei ole mikään pahan tyysija.

Tietty Britanian tuoma tasapainotus katoaa, mutta liitoilla on tapana löytää uusi tasapainoja ja jatkaa elämäänsä.

Britania sijoituskohteena.

Olen miettinyt jonkin aikaa olisiko tuleva myrsky Britanian osakemarkkinoilla hyvä hetki katsoa osinkoja maasta. Britanian verotusjärjestelmä että osakkeiden ostoon liittyvä verotus ovat kuitenkin aina pysäyttäneet sijoitushaluni. Vaikka punta on maailman vanhin valuutta, niin en tiedä haluanko sijoittaa puntaan. Voi olla että lähitulevaisuudessa Britanialaisten yritysten osingonmaksuhalut laskevat.

Arvon nousua Britaniasta kannattaa todennäköisesti etsiä, sillä uskoisin pörssin tavalla tai toisella romahtavan kovassa brexitissä ensi alkuun.

Tapahtuuko kuten ennustelen?

Maailma on arvaamaton paikka. Ennustuksilla on tapana mennä päin seinää. Voi olla että tulevina viikkoina britit innostuvatkin tekemään uuden kansanäänestyksen ja koko ruljanssi perutaan. Mutta tapahtuuko näin? Olisiko Britanian entinen Imperiumi valmis nielemään ylpeytensä?

En usko.

Mutta maailma on arvaamaton paikka.

Ja kuten tehokkaiden markkinoiden teoria sanoo, Sattuma kuljettaa meitä - tai ainakin näennäinen sattuma, yhdessä painotettujen noppien kanssa. :)

Kommentit

Comments powered by Disqus