Hyppää sisältöön

Australian pörssi

/galleries/AU/AUporssi.png

Mennyt viikko oli todella myrskyinen loppua kohden. Kauppasota on saanut vihdoin kaivatun alkunsa ja heittää mielenkiintoisia tilaisuuksia osinkosijoittamiseen.

Sekamelskan avajaispäivänä itse norkoilin Austraalian pörssin sivuilla tutkimassa mahdollisia osinko-ostokohteita.

https://www.asx.com.au/

Jos monien pörssien nettisivuja vertailee, niin tämä nettisivu on keskikastia. Se on käytettävä, mutta tiedon haun suhteen se häviää selvästi Nasdaqille tai stutgartin pörssille. Lisäksi sivut antavat sen kuvan, että niiden suunnittelu on jäänyt hieman puolitiehen, mutta saman kuvan antavat niin monen muunkin pörssin nettisivut.

Osingojen etsintä ASX:stä

Positiivista on että Australian pörssi antaa mahdollisuuden selailla osingoja. Niile on oma sivunsa.

https://www.asx.com.au/asx/markets/dividends.do

Huono puoli sivussa on, että se ei anna mahdollisuutta oikeastaan etsiä millään muulla tavalla kuin toimialaluokan tai nimen perusteella. Mutta käyttäessään sivun hakukonetta saa nopeasti kuvan, että osingojen jako Austraaliassa on ainakin hakukoneen perusteella melko pientä.

Tältä sivulta voi tarkastella kaikki tähän pörssiin listattuja papereita

https://www.asx.com.au/prices/company-information.htm

Ja sivulle eksyjä voi todeta listattuja yhtiöiden määrän, joka oli 2256 tätä kirjoitettaessa. Osinkolistauksesta saa osinkonmaksajien määräksi aivan murto-osan tästä. Onko kysymys virheestä sivun käyttämässä data-aineistossa, vai ovatko Austraalialaiset yritykset muita köyhempiä?

Morningstar joskus yllättää, sillä Morningstarin Austraalian sivuilla, osoitteessa

https://www.morningstar.com.au/Tools/StockScreener

on ainakin tätä kirjoitettaessa paras Australiaan liittyvä nettiscreeneri, jonka tiedän. Vinkkejä voi antaa, jos niitä on muuallakin.

Morningstar ei kuitenkaan yllätä siinä suhteessa, miten vähän sivu pyrkii antamaan tietoa muusta kuin kurssi-informaatiosta. Ymmärrän kuitenkin tämän puolen hyvin, sillä esimerkiksi osinkotietojen jakaminen netissä vaatii toimivan datan ylläpitojärjestelmän, joka voi olla kustannussyöppö tehdä ja enkä ylläpitääkin.

Kurssitietoa on niin paljon helpompi jakaa.

Itse en löytänyt juuri ilmaisia screeneitä paitsi tietenkin YAHOO-finansian, joka ei tarjoa mahdollisuutta DivYieldin hakuun, mutta kuvan sillä toki saa Australialaisista osakkeista.

Oman välittäjän järjestelmä.

Piti ottaa apuun oman välittäjäni järjestelmä ja selata morningstarin screenistä viemällä ne välittäjäni järjestelmään. ASX:n sivut eivät antaneet oikein vihjettäkään miten osingon jakoa suoritetaan. Ja lopulta käyttää vain oman välittäjäni screeneriä ja tutkia sen perusteella aineistoa.

Yleiskuvani Australian pörssistä on, että siellä jaetaan osingoa kaksi kertaa vuodessa. Pohjoisen kevään aikana ja Pohjoisen syksyn aikana. Pörssi on halpa. Osakkeiden hinnat ovat keskimäärin muutamasta AUD:sta parinkymmeneen AUD:iin, joka euroissa on puolet vähemmän. Jos olisin opiskelija, niin tekisin sijoituksia juusi ASX:ään. Kaikki muu on halpaa, mutta välityskustannukset ovat vähän kalliimmat kuin muissa pörsseissä. Toki myös kalliita osakkeita löytyy.

Lisäksi minulla on yleiskuva hyvistä osingoista, joita Australialaiset yritykset jakavat. Mutta Australiassa pankkien korot ovat korkealla - eli 2 - 3% tietämillä. Nollakorko on tuntematon asia pienellä tyynenmeren mantereella. Tästä syystä ehkä myös osakkeiden osingot ovat korkeammat. Viimeinen oli pelkkä spekulointia.

Minä Ja ASX

Olen luultavasti osan syksyn kaupoista tekemässä Australian pörsissä, vaikka välittäjä ottaakin hieman korkeampaa hintaa. Osinkosummat ovat sitä verta suurempia, että sijoitus on mielestäni kannattava. Lisäksi osinko jatkuu edelleen keväällä, joten Australian pörssin paperit sopivat hyvin globaaliin salkkuuni.

Ongelma tässä pörssissä on luonnollisesti kaupankäyntiaika näin koti-suomen kellon aikoihin verrattaessa. Kaupat on tehtävä aamulla ennen töihin lähtöä - tai heitettävät arvauskauppoja ja katsottava ottaako kala kiinni täkyyn yön tuntien aikana, kun itse nukkuu.

Jos dollari pysyy nykyisissä lukemissaan, niin Kanadan pörssi ja Australian pörssi ovat syksyn ostokohteitani. Näiden kahden paikan tuella saan pidettyäni 8% kuukauden osinkotuoton yllä.

Lopuksi onkin hyvä ottaa kuvaa menneen viikon dollarin kehityksen suunnista.

/galleries/AU/dollari.png

Ja perään vertailun vuoksi AUD kehitys euroon verrattuna, joka kulkee hieman toiseen suuntaan.

/galleries/AU/AUD.png

Kyllä olette huomanneet oikein. Olen alkanut pelata myös valuuttojen kursseilla sijoitusoperaatiossani.

Kommentit

Comments powered by Disqus