Hyppää sisältöön

Big 5 ja minä

/galleries/Bi5JaMina/site-logo.png

Taustaa

Big 5 Sporting Goods on Yhdysvaltalainen urheiluliikeketju. Kun nettiarvioita tästä liikeestä lukee, törmää varoittavaan toteamukseen: Kuolevan alan liike. Tällä viitataan siihen, että joidenkin ns. analyytikoiden mukaan kivijalkaurheilukaupat eivät tule tulevaisuuden maailmassa pärjäämään, koska verkkokaupat varastavat kaikki niiden asiakkaat. Tässä väitteessä on pala totuutta, mutta ainakin toistaiseksi ihmiset vielä haluavat liikkua ulkosalla, ja mikä olisikaan anonyymille sosiaaliselle vuorovaikutukselle parempi tyynsija kuin kivijalkakauppa.

Big 5 on monialainen urheilukauppa. Yhdysvaltalaiseen tapaan kaupan tuotteisiin kuuluvat myös aseet. Asekauppa on tärkeä osa tämän ketjun toimintaa. Yhdysvaltalaisessa mittakaavassa ketjun omistamilla yli 400 myymälällä ei vielä päästä kuin keskikokoiseksi ketjuksi. Johtava urheiluliikkeketju yhdysvalloissa on Dick's Sporting Goods, jolla on myymälöitä kaksin kertainen määrä Big 5 verrattuna.

Riskialttiudesta urheiluketjujen alueella kertoo, että viime vuosina isoja ketjuja on mennyt konkurssiin. Big 5 osakkeen omistaminen ei siis välttämättä ole aivan riskitöntä puuhaa.

Big 5 ketjun verkkokauppa löytyy tästä osoitteesta https://www.big5sportinggoods.com/store/

Investor relations löytyy täältä http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=130111&p=irol-IRHome

Meidän yhteinen taival

/galleries/Bi5JaMina/BGVFVuosi.png

Huomasin syksyllä 2017 miten Big fiven osinkotuottoprosentti alkoi kasvamaan. Oli tapahtumassa kuuluisa kurssiosinko. Yhtiön EPS käyrä oli menossa alaspäin ja alalla tapahtuneiden konkurssien myötä nettiin ilmeistyi kirjoituksia, jossa vahvasti epäiltiin Ison viitosen menevän konkurssiin. Talousluvuissa sinänsä ei ollut mitään konkurssiin viittaavaa. Kahdeksan prosentin rajapaalun ylityksen jälkeen ostin ensimmäisen erän viitosta salkkuuni. Tässä vaiheessa lyhyeksi myyjät iskivät paperiin kiinni. Netissä oltiin nyt sitä mieltä, että paperi kelpasi vain lyhyeksi myyntiin. Zack Investement Research ( https://www.zacks.com/ ) laski paperin myyntiluokituksen myy pois tasolle. Reuters ( https://www.reuters.com/ ) oli muistaakseni hieman armollisempi ja piti Hold tason yhä päällä.

Joulumyynti oli yhtiön johdon omien sanojen mukaan yllättävän vaikeata. Vuoden viimeisen kvartaalin tulos oli negatiivinen, joka edelleen laski paperin kurssia. Ennen kvartaalin tulosta oli kurssi kivunnut hiljaan 7 dollarin tienoille, mutta tuloksen jälkeen tippui alle 6 dollariin. Kvartaalin tulosjulkaisun jälkeen ostin paperia lisää - osinkotuottoa 10%. 11% kohdalla ostin vielä lisää.

Kurssiosingossa on se hieno puoli, että jos osinkomäärä pysyy samana, osinkotuotto jää myös oston jälkeen siihen arvoon, missä paperia on ostettu. Paitsi jos osingon määrä nousee, laskee tai osingon maksu lopetetaan kokonaan. Mutta optimistin silmin, osinkomäärä ei muutu riittävän pitkään aikaan.

Myöhemmin kun viitosen kurssi nousi ensimmäisen ostokurssini yli, myin 8 % osuuden pois ja vaihdoin sen toiseen osakkeeseen. Riskin vähentämistä ja osinkotuottoprosentin nostoa. Jos vaihdan heikkotuottoisen osuuden parempituottoiseen, niin tuotto nousee, mahdollinen osakkeen arvon lasku ei mene kovin nopeasti miinuksen puolelle ja jos toinen paperi lopettaa osingon maksun, niin toinen sitä jatkaa. Pelkkää plusaa.

Iso viitonen on hyvä esimerkki, miten ihmisen psykologia vaikuttaa paperin kurssiin. Isolla viitosella ei oikeasti mene vielä ainakaan kamalan huonosti. Ihmisillä on tapana spekuloida tulevaisuutta. He katselevat merkkejä ympäriltään ja päättelevät näiden perusteella, mitä pian voisi tapahtua. Kuin toimialalta menee monta yhtiötä konkurssiin, niin päätelmä on selkeä. Jos menee huonosti, voi mennä konkurssiin. Voi menettää rahansa, joten rahat on vietävä muualle turvaan. Ihmisen tehokkaimpia ominaisuuksia on asioiden ennustaminen. Se tekee meistä ihmisiä. Mutta turvallisuuden hakeminen vie monelta myös kyvyn nähdä mahdollisuuksiin. Tosin viitosen tapana lyhyeksi myyjät näkivät kyllä mittavasti tilaisuutensa tuleen. Mutta missä olivat ne kaverit, jotka tiesivät, että halpaa kannattaa ostaa. Varsinkin jos kurssin lasku on nopea tapahtuma, joka selvästi viittaa enemmän paniikkireaktioon kuin järkeen. Toisaalta ehkä ne kaverit lymyilivät varjoissa kuten meikäläinen.

Jos haluatte seurailla mielipiteitä viitosesta, niin tässä osoitteessa, vierittämällä alas, löytyvät viime aikaiset kirjoitukset. Tällä hetkellä ne ovat ihmeen positiivisia, kun kurssi on lähtenyt kulkemaan ylös päin. https://www.marketwatch.com/investing/Stock/BGFV

Herkullisia mielipiteitä löytyy ehdottomasti myös täältä. https://seekingalpha.com/symbol/BGFV?s=bgfv

Tuosta osoitteesta voi seurata näppärästi viitosen voiton marssia 2017 keväällä ja syöksyä syksyllä 2018. Tutustu ihmeessä erään paperin vaellukseen median tulituksen keskellä. Voit oppia sijoitusmaailmasta yhtä sun toista. Kaikken negatiivisemmat tarinat olivat tapetilla, kun lyhyeksi myynti oli kiivaimmillaan. Kun tekstin alalaidassa lukee, ettei kirjoittaja omista paperia sillä hetkellä, niin harvemmin lyhyeksi myyjä omistaa paperia kovin pitkään. Väite siis ei ole vale. Ihan vain heittona.

Tiedä millaisia tekstejä on tulossa tulevaisuudessa. Mutta odotan niitä jännityksellä.

Itse aion pitää viitosta edelleenkin salkussani ja kerätä kymmenen prosentin osinkotuottoani. Jos osake ei mene konkurssiin, niin vähintään kymmenen vuoden kuluttua koko ostokseni on korvattu. En tiedä miten pitkä minun viitosen tulevaisuus on, mutta viitosen taivalta on kiehtovaa seurata. Ja erityisesti mielipiteitä osakkeen myynnistä tai ostosta. Erityisesti olen kiinnostunut siitä, miten Zack muuttelee analyysiaan sen mukaan, miten kentällä tuulee

Toivottavasti tämä artikkeli ei katoa nopeasti verkosta, mutta tämä tiivistää montaa asiaa. https://seekingalpha.com/article/4170768-time-sell-big-5-sporting-goods

Kommentit

Comments powered by Disqus