Päiväys: 04.29.2022 14:00:00 Kategoria: Blogit

Toukokuu on tullut. Mennyt kuukausi on kulunut ihan kohtalaisen mukavasti. Vuoden ongelmia on ollut Ukrainan sota, Nousevat korot, Heilahtelevat markkinat ja monet muut asiat. Ukrainan sota on noista asioista se oikeasti vakava asia. Korot ja heilahtelevat markkinat eivät ole merkitykseltään missään sarjassa samalla tasolla kuin sodan käynti, jossa oikeasti ihmiset kärsivät ja kuolevat.

En halua ottaa blogissani kantaa sotaan tai siitä seuranneisiin polittisiin myrskyihin, vaan keskityn sijoitusmaailman ilmiöihin. Tietenkin sota tulee vaikuttamaan yhtiöiden taloudellisiin tilanteisiin tulevaisuudessa, joten tietyllä tavalla en voi välttyä kirjoittamasta sodan vaikutuksista.

Oma vuoteni on kulunut kuitenkin hyvin. Tämän kirjoituksen kuvasta voi havaita, että salkkuni on voittanut spy-indeksin, aika roimasti.

Vuoden aikana on ollut jopa hetki, jolloin vähän aikaa spy voitti salkkuni, mutta onneksi vain lyhyt hetki. Salkkuni on melko puhdas osinkosalkku - eli vaikka vaihtuvuutta on jonkin verran ja arvoa on vähän haettu lisää myymällä, niin pääosin yhtiöt ovat ns. long positionissa.

Salkkuni on toki vanhempi, mitä kuva antaa ymmärtää - eikä se aina ole ollut yhtä hyvässä jamassa, mutta salkun kehittäminen on työläs operaatio - ja noin sadan yhtiön tuominen salkkuun ei ihan heti tapahdu, kun aloitetaan pienellä pääomalla. Olen kuitenkin aika tyytyväinen lopputulokseen.

Suunnitelmia.

Olen osinkosijoittaja, mutta minulla on nyt vuoden alusta lähtien ollut tavoitteena tehdä pientä voittoa myös myyntituoton kautta. Eli osinko-osakkeet, joiden arvo on noussut tarpeeksi siirtyvät myytäviksi ja ostan tilalle osinko-osakkeita, joilla ehkä on parempi osinko-tuotto tai niiden arvo on noususuhdanteinen. Näin ollen aivan kaikki tuottoni ei ole peräisin pelkästään osinkotuloista.

Strategiani varmistaa, että poimiessani yhtiön salkkuuni, jonka arvo ei olekaan noususuhdanteinen, voin huoletta antaa arvon laskea ja antaa osinkotuoton parantaa salkkuni tilannetta samalla kun odotan yhtiön arvon kääntymistä - tai että parannan yhtiön tuottoa ostamalla osakkeita lisää, laskien osakkeiden hinnan keskiarvoa ja näin lopulta huopaamalla saan yhtiön osakkeen voitokkaaksi salkussani.

Maailmassa on osakkeita, joiden arvo kulkee vain alaspäin vuosien mittaa. Näitä osakkeita en suoraan poimi salkkuuni, ellei niiden tuottama osinko voita arvon tappion ja on varmaa, että osinkotuotto on tulevaisuudessakin jatkuvaa.

Jonkin verran olen nyt testaillut lyhyeksi myynnin maailmaa - eli myynyt heikosti menestyvien, ei osinkoyhtiöiden osakkeita - ja ostanut niitä sitten takaisin, kun arvo on laskenut. Lyhyeksi myynnin maailmasta minulla on kuitenkin vielä vähän opittavaa. Vaikka en usko ajoituksiin, niin lyhyeksi myyntiin liittyy aina tietty korko, jonka joutuu maksamaan. Pieni ajoitus siis tekee lyhyeksi myynnistä halvempaa ja tuottoisampaa.

Comments