Päiväys: 05.12.2022 14:00:00 Kategoria: Blogit

Se että kurssit menevät taas kerran hurjasti alas ei ole mitään uutta. En enää edes jaksa muistaa, kuinka mones kerta tämä on sijoituselämäni aikana.

Myöskään korkojen ylös tulo ja korkojen nousun pelko ja korkojen nousulla pelottelu eivät ole mitään uutta.

Korot ovat pelottava mörkö, jolla on kiva kutitella ihmisiä. Korkojen pelko on hieman sama asia, kun lyhyeksi myynnin aikana katsoo peläten, miten kurssi nousee, vaikka on odottanut sen laskevan.

No ei aivan, mutta lähellä liippaa - ainoa ero on siinä, että vaikka kurssi nouseekin hetkellisesti, niin on ihan todennäköistä, että nousu kääntyy pian laskuun.

Korot eivät todennäköisesti saman tien laske, mutta yhteiskunta sopeutuu korkeisiin korkoihin. Niitä on oikeasti turha pelätä, koska ovat ne ennenkin olleet korkeina.

Ja sota.

Sotaa kannattaa aina pelätä, mutta valitettavasti ihmiset jostain syystä pitävä sotimisesta.

Sekamelska tuottaa parhaiten.

Olen ennenkin blogissani todennut, että epävakaat tilanteet ovat niitä hetkiä, jolloin voi tehdä parhaita tuottoja. Tuottoja tulee sijoittajien paniikki myynneistä, kriisistä hyötyvien yritysten yllättävistä hyvistä tuloksista, päättäjien talouteen vaikuttavista kiirellisistä ja ehkä hätiköidyistä päätöksistä ja kaikesta mikä aiheutaa sekamelskaa lisää sekamelskan keskellä.

Laskevat markkinat eivät ole voiton tavoittelijalle haitta vaan hyöty. Laskevilla markkinoilla voi lyhyeksi myydä tai vain tankata esimerkiksi osinko-osakkeita laukku pulloleen.

Kannattaa valita tilimuoto, joka tarjoaa kaikki mahdollisuudet sijoittajalle.

Itse katson tämän hetkistä tilannetta juuri hyödyn kannalta - että paras paikka pitää sijoituksia on välittäjä, joka tarjoaa tällaisella hetkellä mahdollisuuden käyttää kaikkia mahdollisia välineitä rajoitta. Uskoisin monen, joka on laittanut nyt esim 50000 osakesäästötilille ajatuksenaan, että sehän kertyy nousevaa tuottoa olevan nyt pienessä paniikissa, koska tilille ei voi laittaa rahaa tällaisella hetkellä enempää ja juuri nyt suurin hyöty olisi rahan laittaminen tilille. Rajoitetun välineen haitta Lisäksi tillillä ei käsittääkseni voi tehdä lyhyeksi myyntiä, joten nyt sitten vain voi katsella, miten rahat liikkuvat markkinoiden mukana täysin voimatta hallita tilannetta.

Viimeksi mainitusta syystä minulla ei ole osakesäästötiliä. Se on sananmukaisesti vain tili, jossa on rahaa kiinni ja jonka kohtaloon voi hyvin vähän vaikuttaa - toki voi ostamalla ja myymällä markkinoiden kriisiytyessä - mutta vain tiukkojen raamien sisäpuolella. Mutta lohdutuksen sanana voi todeta, markkinat inflaatiotilanteessa kulkevat ylöspäin, joten kriisit ovat kymmenien vuosien tallennusajalla ohimenevä tuulenvire. Eli vaikka vaikutusmahdollisuudet ovat huonot, niin osakesäästötilin vahvuus toivon mukaan on sen pitkä aikaisuus. Mikäli jokin poliittinen päätös nujertaa tuon tilin, niin sitten jää käteen pelkkää tuhkaa jonkun kriisin jälkeen.

Summa summarum, jos osakesäästötili toimii kuten on suunniteltu, niin ei pelkoa kriisistä, vaikka siitä ei juuri mitään hyötyä todennäköisesti saakaan - mutta jos tulevaisuudess jokin poliittinen päätös muuttaa tilinkäytön suuntaan, niin sitten vain voivat tappiot olla käsissä. Sijoittaminen on toisaalta riskihommaa, ja ihmisillä on tapana uskoa, että kaikkein huonoin sijoitusinstrumentti on paras jostain syystä.

Yllä olevien perusteiden mukaan itse käytän ulkomaista välittäjää, joka oikeasti tarjoaa pääsyn oikeille osakemarkkinoille, mitä suurin osa Suomalaisista välittäjistä ei oikeasti tarjoa.

Kaikki mahdollisuudet sijoittaa kannattaa pitää ulottuvillaan, kun kulkee osakemarkkinoiden meressä.

Lyhyeksi myynti

Olen pieni muotoisesti nyt testaillut lyhyeksi myyntiä. Nyt on mitä otollisin tilanne juuri tähän pieneen harrasteeseen. Tähän mennessä kokemukseni olleet vai myönteisiä. En missään nimessä myy lyhyeksi osinko-yhtiön osakkeita enkä koske juurikaan yhtiöihin joilla tulos on positiivinen. Kun yhtiön kurssi käyrä on pitkään kulkenut alaspäin, niin yhtiö on mitä käyttökelpoisin kohde lyhyeksi myynnille. Tietenkin riippuen siitä, minkä hintainen osakelainaus on.

Mutta varoituksen sana tosiaankin tässä vaiheessa. Kun varsinaisessa ostossa tappiota voi tulla vain kaupahinnan verran, niin lyhyeksi myynnissä tappio voi olla rajaton.

Eli vaikka saisitkin käyttöösi marginaalitilin, niin älä ihan heti ala harrastamaan lyhyeksi myyntiä. Opi ensin tuntemaan markkinoita tovin, kunnes olet saanut käsityksen, miten hinnat liikkuvat. Vasta sen jälkeen mieti asiaa ja pohdi, onko juttu edes sinun asiasi.

Salkun arvon romahdus.

Koko alkavan kevään salkku on kulkenut ylöspäin, mutta edellisen viikon ja sitä edellisen viikon aikana pientä notkahtelua on ollut havaittavissa. On melko selvää, että maailman tilanne ajaa sijoittajan varallisuutta alaspäin, mutta se ei häiritse minua, koska olen lopultakin osinkosijoittaja. Lähitulevaisuudessa tapahtuu salkussani edelleen sijoittamista ja nostan osingoa yhä ylemmäs - kuten vanhassa lastenlaulussa nokikolarista lauletaan.

Eli kuten olet huomannut blogiani lukiessani, minä en ajattele kurssien nousuista ja laskuista negatiivisesti, vaan pidän kaikkia pörssin liikesuuntia positiivisina asioita. Kussakin liikesuunnassa pitää vain valita suunnalle oikea taktiikka ja jatkaa eteenpäin. Sijoittaminen on jatkuvaa taktiikan valintaa tilanteesta toiseen - laiva on merellä pidettävä kurssissa ja purjeita käsiteltävä oikein. Se miten meri käyttäytyy ei ole tärkeää, jos vain valitsee tavan toimia kunakin hetkenä oikeaksi.

Comments