Päiväys: 07.23.2022 14:00:00 Kategoria: Blogit

Nyt on tullut harrastettua lyhyeksi myyntiä parin kuukauden verran ja kokemukseni eivät vieläkään ole kovin negatiivisia. Itseasiassa lyhyeksi myynti, osingojen kaappaus ja varsinaisiin osinkoyhtiöihin sijoittaminen ovat olleet nyt kevään ja alkukesän aikana ne asiat, joita olen harrastanut aktiivisesti osakemarkkinoilla.

Se että sijoitan osinkoyhtiöihin ei ole yllätys, mutta se että olen myös alkanut laskumarkkinoilla harrastamaan osingonkaappausta, on hieman muutosta normaaliin tapaani toimia. Ja tietenkin lyhyeksi myyntikin poikkeaa normaalista kaavastani.

Mutta tutustutaan tällä kertaa lyhyeksi myyntiin - mitä se oikeasti tarkoitaa - ja millaisia kuluja siitä oikeasti voi tulla. Netissä on paljon kirjoituksia, jossa todella pelätään lyhyeksi myyntiä. Tavallaan hyvä asia, sillä shorttaaminen on riskaabelia hommaa - mutta jotkut kirjoitukset ovat varsin pihalla todellisuudesta, joten kirjoitan tähän ainakin oman todellisuuteni - joka ei tietenkään välttämättä pidä paikkansa jonkun toisen välittäjän maailmassa. Itse sijoitan Interactive brokerin maailmassa, joten näkemykseni pyörivät tietyn välittäjän rakentaman imperiumin alla.

Lyhyeksi myynti yksinkertaisuudessaan.

Lyhyeksi myynti tarkoittaa käytännössä sitä, että lainaat välittäjältä arvopapereita - joka tietenkin lainaa ne puolestaan joltain sijoittajalta. Lainaus on maksullinen tapahtuma, mutta riippu aivan yhtiön arvopaperien saatavuudesta, kuinka kallista lainaus on. Jos tarkastaa aina lainauksen hinnan etukäteen, niin hinta pyörii yleensä alle prosentin kokonaisuluokassa VUOSITASOLLA - tämä tarkoittaa että tuhansien eurojen lainaus päivätasolla on äärimmäisen huokea. Toki on papereita, joiden lainaus voi maksaa kymmeniä prosentteja - mutta jokainen voi päättää, onko mielekästä lainata kallista paperia.

Lyhyeksi myynti vaatii usein marginaalisalkun. Eli tätä ei voi tehdä siinä lähipankin osakesäästötilillä, joka on kokonaisuudessaan äärimmäisen rajoitettu sijoitusinstrumentti. Eli jos ole osakesäästätilisijoittaja, niin unohda saman tien haaveet lyhyeksi myynnistä. Se ei sinulta onnistu.

Tietenkin jos oikeasti saat jotenkin lainattua kaverilta osakkeita, et tarvitse marginaalisalkkua (Eli sana lyhyeksi myyntiin aina tarvitaan marginaalisalkku, ei välttämättä ole totta). Mutta suuressa mitassa marginaalisalkku saattaa olla se paras vaihtoehto lyhyeksi myynnin onnistumiseen. Ja mahdollisesti se halvin menetelmä.

Lyhyeksi myynti käytännössä.

Lyhyeksi myynti kannattaa pyrkiä tekemään niin lyhyeksi ajaksi kuin mahdollista. Mutta samaan aikaan kannattaa muistaa, että markkinoiden lasku on aivan yhtä epätodennäköistä kuin markkinoiden nousukin. Lyhyeksi myynti voi vaatia kärsivällisyyttä - ellei sitä tee sitten päiväkauppana, jolloin kannattaa tietenkin pyrkiä välttämään tappioita, jos ei homma menekään putkeen kerralla.

Jos muistaa, että myy lyhyeksi vain yhtiöitä, joiden tulos on tappiollinen ja muistaa tarkistaa, ettei lyhyeksi myynnin vuosi kulut nouse yli prosenttia - niin hyvän voiton eteen voi yhtiön osaketta pitää useitakin päiviä negatiivisessa määrässä. Lyhyeksi myynti varmoissa tapauksissa tulee ehdottomasti halvemmaksi kuin optiokauppa.

Käytännössä en kuitenkaan suosittele lyhyeksi myyntiä heikko hermoisille.

Hyviä apuvälineitä ovat MACD- käyrä, jonka avulla voi ottaa näkemystä yhtiön osakkeen hinnan trendistä. Suhteellisen hinta indeksin avulla (RSI) voi nähdä, onko yhtiön osake ylimyyty tai -ostettu. Tosin tämän tiedon voi myös nähdä MACD-käyrästä, mutta kannattaa kuitenkin käyttää kumpaakin käyrää apuna asioiden päättelyyn.

Vaikka en uskokaan kaiken tiedon olevan hinnassa, niin hinnan historian avulla voi ottaa näkemystä, miten kanssa sijoittajat toimivat. Lisäksi kannattaa havaita, että aika usein markkinoiden kulkiessa laskusuuntaan, niin hetkittäisesti huonoilla yhtiöillä voi olla äärimmäisen suuria nousuputkia hinnassa. Mutta nopea hinnan nousu johtaa yleensä vieläkin nopeampaan hinnan laskuun.

Ja jos haluaa aivan varman päälle mennä, niin voi tietenkin ottaa peliin optiot, jotka sijoittaa vastakkaiseen suuntaan osakkeen toivotun kurssin kanssa - laskin on hyvä apu tässä vaiheessa, että on varmaa, että voitto tulee kotiin, sillä optiot voivat olla yllättävän hintavia, mikäli osakkeen kurssi onkin toivottu.

Lyhyeksi myynnin riskit.

Lyhyeksi myynnissä tappiota voi tulla mittavasti, jos yhtiön tilanne meneekin yllättäen paremmaksi. Mikäli yhtiö jakaa osinkoja, niin lyheyksi myyjä maksaa oikealle omistajalle osingon - eli ei kannata sijoittaa osinkoyhtiöihib. Lyhyeksi myynnin korko voi vaihdella päivittäin. Ei ole ihan jokapäiväistä, että korko muuttuu, mutta periaatteessa se voi muuttua. Ja ehdottomasti koron kannattaa tarkistaa kyseiselle yhtiöille ennen lyhyeksi myyntiä. Toisinaan voi olla äärimmäisen kallista myydä lyhyeksi. Hyvä korko on alle prosentin, jolloin voitto lyhyeksi myynnistä on yleensä huomattavasti parempi kuin kulut,

Lyhyeksi myyntiin liitty ns. Margin call, joka voi olla ikävä yllätys, mikäli tilillä ei ole tarpeeksi likviditeettiä ja on innostunut ekemään lyhyeksi myyntejä liikaa. Eli ellet ole todellinen pelaaja, niin pyri tekemään vain pieniä lyhyeksi myyntejä ja pitä tilin likviditeetin korkealla, ettei välittäjä ala esimerkiksi myymään osakkeitasi automaattisesti.

Loppukaneetti.

Lyhyeksi myyminen on tehokas tapa hakea voittoa varsinkin laskevilta markkinoilta, mutta siinä kuten kaikessa sijoittamisessa pitää tuntea markkinakenttä hieman. Pää säkissä ei kannata lähteä leikkimään, vaan mielummin silmät oikeasti avoimina. Hetkellinen uskomus - kyllä minä osaan - tarkoittaa yleensä, ettei todellisuudssa ole aavistustakaan, mitä tekee. Tutustu, harkitse, mieti, tutki. Jos sijoitat kansanvälisillä markkinoilla, niin sijoituskohteista on niin paljon, että ajoitus on toissijainen asia. Joka päivä on varmasti oikea hetki, kun oppii tuntemaan. Käytä ensin aikaa tutustumiseen aivan rauhassa ja päätä vasta hetki on SINULLE sopiva. Riskittömästikin voi tehdä lyhyeksi myyntiä.

Comments