Hyppää sisältöön

Brexit

Koska Ison Britanian 'rintamalla' ei tapahdu mitään uutta, on Trump vienyt kaiken kansainvälisen huomion hulluudellaan itselleen. Mutta ei kannata unohtaa, että taloudellisesti jotain merkittävää tapahtuu ihan lähelläkin. Kansansallismielisyys on voima, joka monella tavalla on muovannut sitä maailmaa, jota kutsutaan Europaksi. Kansallismielisisyys on myös ollut talouden moottori, mutta myös aiheuttanut suurta epätoivoa ja kauhua mantereellamme. Olemme kilpailleet paitsi talouden alueella, myös vallan aluella tavoilla, jotka ovat olleet erityisen julmia.

Isolla Britanialla on menneisyys ja historia. Englantialaiset ovat ylpeitä itsestään ja näkevät mielellänsä olevansa jotain suurempaa ja parempaa kuin muut. Ainakin tällaisen vaikutelman saa.

Kirjataanpa nyt muutamia tällä hetkellä mielessä olevia asioita Brexitistä.

Mielikuvia Brexitistä

Julkinen tieto brexitin nykytilanteesta on ainakin minun mielestäni melko sekava. Politiikot ovat ladelleet tavannoimaisia tarinoitaan, joilla yritetään saada tapahtuma kunkin osapuolen kannalta paremmaksi. EU näyttelee vihaista setää, joka lupaa tehdä kotoa pois lähtevän poikansa perinnöttömäksi. Kotoa pois lähtevä superihminen yrittää nauraa ukon käpyrälle kotona ja ilmoittaa ehtoja tälle, joiden mukaan poika saa kaiken hyvän itselleen ja ukko ei mitään.

Omissa mielikuvissani näytelmässä on kysymys siitä, joutuuko Iso Britania oikeasti eristetyksi muusta europasta taloudellisesti vai ei. Ja jos joutuu, niin mitä se merkitsee Isolle Britanialle. Jos taas ei joudu, niin mitä se merkitsee EU:n tulevaisuudelle - ja yhtäältä EURON tulevaisuudelle.

Omissa mielikuvissani Iso Britania ei ole koskaan ollut kovin innostunut Europan Unionista. vaikka taloudellisesti katsoen liitto ei ole ollut mitenkään paha asia. Vertaus setään ja lapseen, joka lähtee kotoa, ei ole siinä mielessä huono, että jos ihmiset haluavat olla itsenäisiä, niin heitä raivostuttaa monenlaiset asiat, jotka tulevat ulkoa päin. Näin ei englantilaisena minun täytyy kuitenkin sanoa, että paikoin Isossa Britaniassa on niin omituisia lakeja ja tapoja, että minua ihmetyttää, miksi jotkut ei-niin-oikeasti-oudot europpalaiset jutut voivat tuossa saarivaltiossa outoja.

Mutta meillä kaikilla on omat oudot juttumme, joten olkoon niin.

Itse uskon EU:n rauhoittavaan voimaan euroopassa. Uskon todellisen syyn Ison Britanian eroon EU:sta olevan ihan maahanmuuttosta. Europassa on monta valtiota, jonka tulevaisuuteen maahanmuutolla voisi olla todella positiivisia vaikutuksia. Yksi tällainen valtio on Suomi. Ihmiset näkevät muut kulttuurit uhkana ympäristössään, koska kulttuurit muuttava tuttua ja turvallista maailmaa. Syntyy kulttuurien yhteentörmäyksiä. Syntyy pieniä nahisteluja. Mutta syntyy myös hienoja asioita, joita harvat ihmiset näkevät, koska ummistavat kaikelta positiiviselta silmänsä. Iso Britania on vuosia ollut merien suojaama valtakunta. Koska nykymaailmassa meret merkitsevät yhä vähemmän, niin pakeneminen brexitin muurien taa ei välttämättä tuo sitä toivottua suurvaltaa takaisin. Tai sitten tuo.

Tulevaisuutta on vaikea arvata etukäteen.

Mitä tiedämme Brexitistä tällä hetkellä.

Mediaa seuratessa näyttäisi siltä, että Brexit on joko pahasti parhaillaan jumissa tai sitten se kulissien takana kulkee juuri toivotulla tavalla eteenpäin. Viimeisin muistamani suuri kiista koski pohjois-Irlannin ja Irlannin välistä rajaa, johon tietääkseni ei ole vieläkään löytynyt ratkaisua.

On ollut puhe, että Iso-Britania eroaisi ilman sopimuksia EU:sta. Tätä on kamalasti kauhisteltu, mutta oikeasti en ole nähnyt mitään kattavaa selvitystä, mitä tämä oikeasti merkitsee ja minne.... Ja onko ratkaisu todellisuudessa pitkällä aikavälillä sen huonompi kuin ratkaisu sopimuksen kanssa. Tässä pelissä on kaksi pelajaa, ja kummatkin pelaaja oikeasti tarvitsevat toisiaan oli olemassa sopimuksia tai ei.

On kuultu juttua, missä nimenomaan Isoa Britania haukutaan - EU-valtioiden puolelta. Kuulostaa neuvottelutaktiikalta.

On kuultu, miten Ison Britanian pääministeri on voittanut äänestyksen parlamentissa ja saanut paremmat valtuuden itselleen neuvotella.

On kuultu, miten isot yritykset ovat uhkailleet Iso Britaniaa maasta poistumisella. ellei maa pääse sopimukseen EU:n kanssa asioista. Millä tavalla sopimukseen? Tarkoittaako uhkaus sitä, että ne lähtevät maasta ellei sovita asioita ihan tietyllä tavalla? Tämä haiskahtaa korkeintaan yritykseltä vaikuttaa asioihin jättämällä teot minimiin. Tai sitten siltä että Europpalainen media on löytänyt vihdoinkin jutun juurta pitkästä ja tylsästä tapahtumasarjasta.

Kaiken kaikkiaan tiedämme, että parhaillaan on menossa poliittinen peli, jossa todellisuutta muokataan kunkin osapuolen mukaiseksi. Osapuolesta riippuen pelin lopputuloksen luonne saattaa olla hyvin erilainen.

Eli kaiken kaikkiaan tiedämme, että parin vuoden päästä Iso Britania ei ole enää osa EU:ta. Tämän pitäisi olla fakta. Parin vuoden kuluttua tiedämme varmasti miten tässä näytelmässä kävi.

Lontoon Pörssi

Olen tarkoituksella välttänyt Lontoon pörssiä, joka on maailman toiseksi suurin pörssi. (Sijoitus riippuu siitä ajatteleeko että Nyse ja Nasdaq ovat yhtä pörssihirviötä vai erillisiä pörssejä. Itse olen sitä mieltä että samaa.) Syy on yksinkertainen. Tuo pörssi on minulle aivan liian kallispaikka. Vaikka Isossa Britaniassa lähdevero on sopivan alhainen, niin leimavero yhdessä korkeiden välityshintojen kanssa pitää minut kaukana Lontoon Pörssistä. Lontoon Pörssi on parempi paikka kun Pariisin Pörssi, mutta silti aivan liian riskialtis paikka nykyään.

Pieni valtio, iso pörssi yhdistelmä on jotenkin outo. Kyllä mielestäni Iso Britania on suhteellisen pieni maa. Tietenkin taloudellisten häiriöiden hetki on mahtava hetki sijoittaa - mutta vielä ainakaan Lontoon Pörssissä ei ole isoa alennusmyyntiä ja samanaikaan kestäviä osinkoja. Voi olla että pienen maan pörssissä ei kannata taloushäiriön hetkellä luottaa osinkojen pysyvyyteen. Näen siis asioissa pieniä negatiivisuuksia.

Lisäksi tulevaisuudessa mahdolliset tullimuurit englannin kanaalissa voivat vaikuttaa rahan virtaan pörssiin ja takaisin. En aio sijoittaa Puntaan ennen kuin tiedän, mitä tuossa saarivaltiossa tapahtuu, ja ennen kaikkea: Kustannukset ensin alas ja vasta sitten pieni osinkosijoittaja voi kiinnostua.

Mutta jos raha pysyy Isossa Britaniassa ja kaikki alkaa kulkemaan hyvin, voi olla että Lontoon pörssi tulevaisuudessa olisi kiinnostava paikka.

Kommentit

Comments powered by Disqus