Hyppää sisältöön

Brokereita

Periaatteessa en mainosta mitään tiettyä välittäjää, mutta avataanpa hieman, mitä kaikkia välittäjiä esimerkiksi Suomesta voi tällä hetkellä käyttää. On jotenkin erikoista, että kaikkiin vertailuihin laitetaan aina kalliit Suomalaiset pankit ja yksi Suomessa toimiva pohjoismainen välittäjä. Osakemarkkinoilla toimivia välittäjiä on kuitenkin useita.

Ulkomaisissa välittäjissä ongelmana on luonnollisesti kysymys, miten verotiedot kerrotaan verottajalle. Pääsääntöisesti verotietojen luovuttaminen verottajalle tarkoittaa omaa manuaalista työtä. Jos käyttää Suomalaista välittäjää, niin on totta, että tämä puoli hoituu näpsäkästi automaattisesti. Tällaisissa tapauksissa joillekin ihmisille voi syntyä halu salata tiedot, eli tehdä veropetos. Itse kannatan Suomalaista verotusta, jonka avulla me saamme joitakin pieniä etuja. Jos haluaa sijoitaa, niin on opittava myös tekemään sijoittamiseen vaadittavat paperityöt. Paperityöt eivät todellakaan ole vaikeita, jos niitä tekee säännöllisesti. Ne kuuluvat osana kansainvälistä sijoittamista, mikäli haluaa tehdä sijoittamista kustannustehokkaasti. Jos haluaa antaa muiden tehdä paperityöt, niin silloin ei kannata valittaa esimerkiksi kaupankäyntipalkkioita, koska palkkiot kustantavat kaiken sen paperityön, jonka olet päättänyt ulkoistaa kalliilla hinnalla välittäjälle.

Mutta tietenkin voisi pohtia, mitä varten Suomen kansalainen ei voi vapaasti tehdä kauppaa Pörssissä siitä huolimatta, että on valinnut ulkomaisen välittäjän itselleen.

Itse näen todella omitukseksi valinnaksi nykyisen tien, jossa Suomen kansalaisella pitää olla kansallinen Arvonosuustili, jotta voi käydä kauppaa Suomen pörssissä. On silmien ummistamista kuvitella, että kansallinen järjestelmä on se ratkaisu, jolla verotiedot aina päätyvät verottajalle oikein. Oikea ratkaisu olisi tietenkin ollut hyväksyä Hallintarekisterit ja kehittää hallintarekisterien toimintaa niin, että hallintarekistereistä voi verottaja myös saada tietoa. En tiedä mikä tämä menetelmä on, mutta en usko jääräpäiseen silmien sulkemiseen ja sen tosiseikan unohtamiseen, että Suomen pörssi on todella minimaalisen pieni pörssi maailmalla. Elämämme globaalissa maailmassa ja vaihtoehdoista pitää keskustella suuremmalla foorumilla kuin omien nurkkien takana - tai sitten voimme yhtä hyvin valita pohjois-Korean linjan tässä suhteessa.

Suuren maailman kattavan arvo-osuustilin ilmestyminen maailman kartalle ei onnistu pieneltä maalta, joten kannattaa sopeutua ja miettiä, miten yhteistyö voisi toisella tavalla onnistua - kaikkien maiden verottajia hyödyntävällä tavalla.

Eli haluan sanoa, että se että uskoo arvo-osuustilijärjestelmän olevan este veronkierrolle, on pään pussiin laittamista. Ulkomaisia välittäjiä on ja tulee aina olemaan. Suomen pörssi ei juurikaan ole kovin kiinnostava paikka, kun lähdetään pohtimaan, mistä voittoa todella tulee.

Välittäjiä.

En aio tässä kahlata kaikkia maailman välittäjiä läpi. Jätän ulkopuolella mm. Aasialaiset välittäjät, jotka periaatteessa saataisivat tarjota Online-palveluita kaikkialle maailmaan. Keskityn välittäjiin, joiden kanssa voisi ehkä uskaltaa toimia Euroopan alueella. EN kehoita ketään valitsemaan yhtään listan välittäjää. Jos valitsee niistä jonkun, niin valinta ei perustu tässä kirjoitettuihin asioihin, vaan omaan päätökseen. MINUSTA jokaisen välittäjän kanssa toimiminen on RISKI, jonka ottaa tietoisesti. Myös välittäjä voi joutua taloudelliseen ongelmiin ja tällöin voi seurata tilanne, missä MENETTÄÄ kaikki varansa. Pörssimarkkinoilla on jatkuvasti riskejä, jotka vain pitää hyväksyä. Jos markkinoille menee, niin päätös on aina oman itsensä päätös, eikä kukaan pakota tai kehoita tekemään sitä - Minä en ainakaan kehoita ketään sijoittamaan mitään mihinkään - enkä laittamaan rahaa yhdellekään välittäjälle.

Toivottavasti ymmärsit äskeisen pointin.

Suomessa tietenkin kaikki pankit käytännössä harjoittavat jonkinlaista osakekaupan välitystoimintaa. Sitä rikkaampi olet, sitä enemmän mahdollisuuksia todennäköisesti pankilta löytyy. Kovinkaan moni pankki ei omilla sivuillaan mainoista mahdollisuutta päästä esimerkiksi joukkovelkakirjojen jälkimarkkinoille millään tasolla. Tämä on vain yksi esimerkki pankkien melko matalasta tasosta markkinoiden välittäjinä.

Monet Suomessa toimivat välittäjät ovat lähinnä rahastoyhtiötä, joiden päätarkoitus on myydä osuuksia rahastoihinsa. Varsinaiseen arvopaperikauppaan erikoistuneita välittäjiä on vähän. Ja varsinkin sellaisia välittäjiä, jotka jakavat ainakin jollakin tavalla tietoa toiminnastaan ja hinnoistaan ja joiden kautta voi toimia ns. Online menetelmällä vaivattomasti. Ne on Suomessa helppo luetella. Alla muutamia nopeasti etsittyjä.

 • Osuuspankki.

 • Nordea.

 • Aktia Pankki.

 • S-Pankki (/ FIM)

Eli yllättävästi alkuperäiset Suomalaiset välittäjät, joilta löytää tietoa hinnoista suhkot vaivattomasti, ovat pankkeja. Listassa ei ole niitä lukuisia suomalaisia 'välittäjiä', jotka mainostavat sivuillaan välittävänsä myös osakkeita, mutta hintojen kertominen on kiireessä unohtunut. Nämä 'välittäjät' ovat lähinnä rahastoyhtiöitä, jotka toimivat pankkiiriliikkeen nimellä.

Lisätään listaan pohjoismaisia välittäjiä, joita Suomalaiset voivat vaivatta käyttää.

 • Danske Bank. Tanskalainen pankki.

 • Nordet. Ruotsalainen välittäjä. Todiste siitä, että korkea hinta ei ole ongelma sijoittajille, jos on tarjolla kompensaatiota paljon.

 • Saxo Bank. Taskalainen välittäjä.

Suuremmalla tasolla välittäjiä on lisää.

 • Interactive Broker. Todella suuri USA-lainen välittäjä.

  • Lynx broker. Miksi Lynx on IB:n alla? Lynx on osa IB maailmaa.

  • TradeStation Global . Kuten Lynx myös TradeStation Global liittyy IB-maailmaan. TradeStation Globalin välistyshinnat ovat todella alhaiset. Eli jos Suomalainen tuki ei merkitse mitään, niin tämä voi olla lynxiä parempi valinta. Mutta kannattaa ymmärtää että TradeStation Global toimii englannista käsin, joten EU ero voi aiheuttaa tämän välittäjän kanssa ongelmia. Toisaalta erosta voi myös olla hyötyä. Ja myös kannattaa muistaa, että yleensä alhaiseen hintaan liittyy jokin jippo.

 • DeGiro. Hollantilainen välittäjä.

 • ComDirect. Kannattaa osata saksaa.

 • Internaxx. Muuallakin kuin Suomessa on kalliita välittäjiä.

En huomioinut listassa niitä välittäjiä, jotka keskittyvät vain yhdelle alueelle kuten USA:n markkinoille. Jokaisen maan alta löytyy varmasti montakin online välittäjää paikallisia markkinoita varten. Mutta keskityin tässä listassa niihin välittäjiin, joihin on suhteellisen yksikertaista päästä käsiin ja hinnat ovat esillä.

Lisäksi jätin mainitsematta puhtaasti CFD- papereita kauppaavat välittäjät. Itse en luota näistä välittäjistä kovinkaan moneen, jos yhteenkään.

Monissa maissa vaaditaan paikallinen sosiaaliturvatunnus tai verotunnus jotta voi saada itselleen tunnuksen päästääkseen välittäjän online- järjestelmään kiinni. Näin tästäkin huolimatta, vaikka sivulla tarjottaisiin vaihtoehtoa - en ole maan kansalainen ja olen jostain muualta. Tästä syystä tällä sivulla on lueteltu välittäjiä, jotka huomioivat mahdollisuuden siihen, että ei ole tietyn maan kansalainen.

Välittäjien hinnoista.

Kun tutkii eri maiden paikallisten välittäjien hintoja, huomaa että paikalliset välittäjät yleensä ovat kalliimpia kuin suuret monikansallisesti toimivat välittäjät. Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että paikalliset välittäjät tarjoavat sellaisia verotuksellisia tai muita palveluita, joita monikansalliset toimijat eivät tarjoa. Toisaalta pienet toimijat joutuvat mahdollisesti ostamaan tietoa suuremmilta kansainvälisiltä toimijoita - tämä tietenkin nostaa pienen toimijan hintoja ja laskee ison toimijan hintoja. Mutta on muistettava, että isolla toimijalla ovat järjestelmiin liittyvät kulut myös suuremman. Summa summarumilla voi epäillä, että paikallisten välittäjien korkeat hinnat ovat ymmärettäviä.

Korkeat paikallistoimijoiden hinnat ovat korkeammat, koska niiden toiminta on pienimuotoista ja tuottaa enemmän kuluja kuin 'tukkukaupalla' toimivien suurten kansainvälisten välittäjien. Välitysmarkkinoilla on yllättävän laaja spektri hintoja, joten hinta ei selvästi ole se tärkein kriteeri sijoittajille, jolla välittäjää valitaan.

Sijoittajat ovat yksinkertaisesti laiskoja. Heistä on hyvä, että joku toinen hoitaa hommat heidän puolestaan.

Mutta onko välitystoiminta kannattavaa? Välittäjien hinnat ovat suhteellisen korkealla ja kilpailu keskittyy muualle kuin hintoihin. Jotkut välittäjät perivät ylläpitomaksua ja toiset eivät. Ovatko hinnat riittävän suuria kattamaan koneisiin ja tietoverkkoihin kuluvat kustannukset? Jokainen voi kysyä tätä kysymystä itseltään. En alkanut tutkimaan eri välitystoimistojen kannattavuutta. Mutta koska pankit tekevät hyvin hatarassa määrin välitystoimintaa, niin tuotot eivät todennäköisesti nouse samalla tasolle kuin muu pankkitoiminta. Lisäksi asiakkaita on suhteellisen vähän. Asiakkaat ovat enemmän innostuneita rahastoista kuin suorista pörssimarkkinoista. Veikkaisin että välityskustannukset meille asiakkaille eivät ole laskemaan päin.

Kommentit

Comments powered by Disqus