Hyppää sisältöön

CANADIAN BANC CORP

/galleries/CEF1/BC.png

Tämä paperi on Closed-End-Fund eli lyhyesti sanottuna CEF. Paperi on pyörinyt Kanadan pörssissä yli 10 vuotta. Kyseessä on siis Quadravest Capital Management Inc. yhtiön pörssiin listaama paperi. CEF:t eroavat ETF:stä siinä, että niiden kurssi on vapaasti markkinavoimien ohjaama. Ne ovat siis käytännössä osakkeita, joiden takana rahastorakenne. Tätä paperia ymmärtää vilkaisemalla tämän sivun sisältöä: https://www.quadravest.com/bk-fund-features

Sivun alaosassa kerrotaan osakkeen tämän hetkinen NAV arvo. Kun vertaa kurssia NAV arvoon huomaa heti, että toisin kuin ETF-tyyppisillä rahastoilla, NAV arvo ja kurssi eivät käy käsikkäin.

CANADIAN BANC CORP omistaa Kanadalaisten pankkien papereita. Kun vilkaisee DivYieldiä, joka on tällä hetkellä 10,1% vuositasolla, tajuaa, että osinkomäärä ei tule suoraan Kanadalaisten pankkien osinkotuotosta. CANADIAN BANC CORP jakaa osinkoa kuukausittain. Kuukauden osinkosumma ei ole vakio, mutta ei vaihtele paljon. Kuten useimma CEF:t tämäkin paperi käyttää vipua saadakseen osinkotuoton aikaan. Tällä kertaa vipuna ovat optiot, joita osakkeen ylläpitäjät aktiivisesti hoitavat.

Vaikka kysymyksessä on aktiivisesti hoidettu rahasto, niin toisin kuin muilla rahastoilla, niin CEF ei peri mitään hoitokuluja tai vastaavia. Koska rakenne on yhtiömäinen, niin CEF ottaa kulunsa suoraan tuotostaan - ja markkinavoimat hoitavat vapaasti paperin arvonmäärityksen.

Vivustetuissa CEF:ssä ongelmana voi olla suuri keskihajonta, eli ne ovat arvonsa suhteen riskillisiä. Toisaalta pitkällä aikavälillä niiden arvo liikkuu NAV:n tuntumassa, joten tuntemalla liiketoiminta-aluetta, ne voivat olla ihan hyvä kohda pitkäaikaissäästäjälle.

Vuosien aikana tämä paperi on käyttäytynyt suhkot siedettävällä tavalla noin trendimielessä, jonka huomaa 2008 vuoden jälkeistä aikaa kuvaavasta trendikäyrästä.

Kanadan pankkisektori on ongelmallinen. Velkaisuus aste on mainittu pankkien riskitekijäksi. Mutta itse olen todennäköisesti yrittämässä sijoittaa tähän paperiin. Mielestäni välittäjäni sallii paperin oston, eli tunnettu direktiivi ei estä tämän paperin kauppaa. Tosin en ole vielä ostanut, joten tiedän vain, että toimeksianto ainakin menee vaivatta läpi. Mutta jos ei kauppa ei ole mahdollinen joskus tulevaisuudessa, niin ainakin tuli tutustuttua yhteen CEF paperiin paperemmin.

Vastuuvapaus: En suosita tämän paperin ostamista. Tällä sivulla mietiskelen ainoastaan omia ajatuksiani paperin ostamisesta. Kehoitan sinua olemaan hankkimatta paperia ja jättämäään omat arvailuni omaan arvoonsa.

Kommentit

Comments powered by Disqus