Hyppää sisältöön

Charles Dow

Dow nimi on tärkeä käsite monessa osakemarkkioihin liittyvässä asiassa. Kirjoitin tämän artikkelin, koska halusin ymmärtää taustoja tuolle nimelle. Tämä on siis tavallaan kunnianosoitus yhdelle henkilölle, jolla on ollut oma kengänsä ojassa osakemarkkinoiden käsitteiden syntytarinassa.

Charles H. Dow oli The Wall Street Journalin toimittaja 1800 luvulla (1851 - 1902). Hän loi aikanaan varhaisia osakemarkkoita seuratessaan linjauksia, joista on tullut nykyaisen teknisen analyysin kulma kiviä. Dow-teorian nimellä kulkevalla teorialla on kuusi perus teesiä. Tämä teoria syntyi vasta Dowin kuoltua, sillä elinaikanaan hän ei halunnut kutsua teoriaa omalla nimellään. Teoria syntyi Dowin kirjoittamien artikkelien perusteella, joista miehen kolleegat koostivat kokonaisuuden.

/galleries/dow/dowteoria.png

Dow-teoria

 1. Markkinoilla on kolme perustrendiä.

 • Pitkäaikainen trendi, joka voi olla lyhyemmän kuin vuoden pituinen tai vuosien mittainen.

 • Keskivaiheen trendi, joka syntyy päätrendin sisälle jonkin tapahtumasarjan seurauksena. Keskivaiheentrendi voi kestää muutamista päivistä muutamiin kuukausiin.

 • Lyhyeenvaiheen trendi, joka on pientä heiluntaa yhden päivän sisällä. Tällä trendillä ei juuri ole pitkä aikaisen käynnin kannalta mitään merkitystä.

Ylempänä olevassa kuvassa on nähtävillä päätrendi, joka on ollut jo muutaman vuoden nouseva, sekä iso joukko keskivaiheen trendejä, joiden liike eroaa päätrendistä. Jokaisena päivänä tapahtuu omaa liikettää, lyhyenvaiheen trendejä. Näillä ei juuri ole merkitystä päätrendiin verrattaessa.

2 Jokaisella trendillä on kolme vaihetta.

 • Aktiivisen vaiheen aikana osaketta aletaan ostaa ja myydä aktiivisesti. Hinta ei nouse, koska alkuvaiheessa kiinnostuneita ostajia on vähemmistö.

 • Nopean hinnan muutoksen vaiheessa suuremmat rahavirrat ovat alkaneet vaikuttaa osakkeen kurssiin.

 • Viimeisessä vaiheessa sijoittajat tulevat mukaan peliin oman kaltaisellaan panoksella.

 1. Uutiset vaikuttavat markkinoihin

 • Uutisilla voi olla merkitystä osakekurssien liikkeeseen.

 1. Osakeindeksien pitää tukea toisiaan

 • Dow ajatteli, että indeksit kulkevat lopulta samaan suuntaan, eikä voi olla indeksejä, joilla olisi erillainen trendi.

 1. Trendit varmennetaan volumilla.

 • Dow uskoi, että kurssitrendit seurasivat osakkeiden voluumia. Hän uskoi, että vain korkea voluuminen paperi oli merkki oikeasta trendistä.

 1. Trendit ovat olemassa, kunnes todistettavilla merkeillä, ne voi osoittaa päättyneen.

 • Dow uskoi, että trendit ovat olemassa kaiken markkinamelun keskellä. Trendi voi kulkea hetkellisesti vastakkaiseen suuntaan, mutta lopulta se kuitenkin jatkaa alkuperäistä suuntaansa.

Kaikilta osin Dow-teoria ei ehkä vastaa nykyaikaa, mutta trendit itsessään eivät ole kadonneet.

Dow historia lyhyesti

Charles Dow oli lehden nimeltä The Wall Street Journal perustajia. Äsken esitetyn teorian lisäksi hän myös loi alkusykäyksen kaikkien tuntemalle Dow Jones teollisuus indeksille, joka on saanut saman nimisiä seuraajia muualtakin maailmasta. Charles Dow oli maanviljelijän poika, jolle ei suotu amerikkailaisen unelman linjauksien mukaan paljon koulupohjaa, mutta joka itse kaivoi itselleen opin onnistumalla pääsemään töihin erääseen Massachusettsilaiseen lehteen.

Dow piti historiasta ja taloudesta. Hän muutti New Yorkiin 1880, koska ymmärsi kaupingin olevan talouden keskus. Hän perusti erään toisen lehtimiehen kanssa yrityksen nimeltä Dow,Jones & Company. 1889 kaksi lehtimiestä tajusi, että oli täydellinen aika alkaa tekemään uutta lehteä nimeltä The Wall Street Journal. Dow Jones teollisuus indeksi sai nimensä Dowin mukaan että hänen kumpaninsa Jonesin mukaan. Noiden vuosien kirjoituksista luotiin Dowin kuoleman jälkeen jo edellä kuvattu Dow-teoria.

Maailman historia on täynnä ihmisiä, jotka ovat olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja saaneet siitä hyvästä paalun historian lehdille. He ovat vaikuttaneet aikansa ihmisiin niin vahvasti, että heitä vain on vaikea unohtaa - tai he ovat tehneet sellaisia jälkiä ympärilleen, että jäljet eivät katoa vuosiin, ja pitävät heidän muistoaan yllä.

Kommentit

Comments powered by Disqus