Hyppää sisältöön

DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK

Osakemarkkinat ovat täynnä tarinoita. On suuria saavutuksia, on surkeita romahduksia, on ihmiskohtaloita ja reakoimisia maailman tapahtumiin. Osakemarkkinat eivät ole vain kuivaa finansitietoa, vaan toisinaan hyvinkin viihdyttävää draamaa.

Jokaiseen yhtiöön liittyy aina tarinoita, niin myös DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG:n nimiseen saksalaiseen pankkiin, joka on tämän kuun ostolistallani. Yhtiön kotisivut löytyvät täältä:

https://www.pfandbriefbank.com/

Kyllä, kotisivut ovat saksalaiset. Mutta menemällä kohtaan Sprache, voi kieltä vaihtaa. Nykyään yllättävän moni Saksalainen yritys tuottaa kotisivujaan myös muilla kielillä kuin Saksaksi.

Tämä pankki oli osa Hypo Real Estate (HRE) nimistä yhtiötä, jonka Saksan valtio kansallisti 2008 finanssikriisin jälkeen. Eilen Reuters kertoi, että Saksan valtio olisi purkanut osakkuutensa, jolla aikoinaan pelasti HRE:n. Tästä todennäköisesti seurasi DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG (PBB) kurssilasku.

/galleries/PBB/PBB.png

Kurssilaskun mainingeissa tapahtui sijoitustoimintaa miljoonilla osakkeilla. HRE myi 287 miljoonalla eurolla osuuksiaan PBB pankista, ja sen osuus laski 3,5 prosenttiin. Joku raharikas sijoittaja käytti hinnan laskua hyväkseen ja nosti osuuttaan pankista 4,5%

Suurten toimijoiden liikkeet ovat usein nähtävissä valtavina kurssinousuina tai laskuina. Tässä tapauksena valtion toimenpiteet aiheuttivat melkoisesti liikettä markkinoilla. Tällaisten tarinoiden kohdalla on hyvä pohtia, kuinka suuri tuosta liikkeestä oli pelkkää psykologista heilahdusta, kuinka suuri osa oli suuren myynnin aiheuttamaa normaalia hinnan laskua ja kuinka paljon kurssit tulevat romahduksesta nousemaan.

Juuri asuntoihin liittyvät osakkeet ovat olleet tuottoisia ja myös myrskyisiä. Usein näillä on myös hyvät osinkotuotot, kuten PBB:llä tällä hetkellä 8,4 %. Kyllä, kyseessä on Saksalainen paperi, joka tuo hieman negatiivisuutta peliin. Saksassa on pieniä lisäveroja, joita se iskee verosopimuksista huolimatta piensioittajan salkuun. Saksa eroaa muista keski-Euroopan maista, koska verotetun rahan voi saada takaisin ja verotuslisä on vain muutamien prosenttien kokoinen. Riskit jotka olen vain tässä tapauksessa, rahanahneena, hyväksynyt.

Toinen negatiivinen piirre tässä paperissa liittyy vain yhteen osingoon vuodessa. Olen vierastanut vain kerran osinkoja jakavia yrityksiä. Mutta harkinnan jälkeen tulin siihen tulokseen aikonani, että keväälle voi rakentaa lisätuloa tällaisten firmojen avulla. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että keväisin osinkotulojen määrät per kuukausi kasvavat. Kun yritys jakaa koko osinkonsa kerralla, niin keväällä pääsee siihen harhaan, että oikeasti salkku tuottaa ihan kamalasti rahaa. Harhoissa on hyvä elää.

Mikä on PBB tulevaisuus. Omistajapohjan muutoksilla on merkitystä psykologiselta kannalta ainakin. PBB kurssi on noussut viimeiset muutama vuotta. Jatkuuko kurssin nousu vai ei? No kurssi asiat minua eivät kamalasti mietitytä, olen kiinnosuneempi jatkuuko yli 8% osinkotuotto vai ei. Kerran vuodessa maksavien ostaminen, kun niiden kurssikäyrä on ollut tovin nousussa ja omistajapohja muuttuu on nähtävä riskinä - mikäli osinkotuottoon tulee muutos. Osakkeen laajamittainen kurssilasku luo minulle esteen myyntiin, sillä en myy kuin saadessani voittoa.

Näkemykseni sijoittamisesta on kuitenkin, pidä kunnes olet kylläinen tuotosta. PBB on vain pieni osa salkkuani. Riskit, joita paperissa on, ovat minun näkemykseni mukaan pienemmät kuin hyödyt. Ja jos kurssi laskee ja osingon maksu päättyy, niin joku toinen paperi korvaa PBB:n tappioita, kunnes PBB taas tuottaa jotain. Yksi asiaa osakemarkkinoilla on varmaa. Ellei osake ole mennyt konkurssiin, sen kurssi nousee taas jonain päivä.

Kommentit

Comments powered by Disqus