Hyppää sisältöön

Dollari

/galleries/dollari/Dollari.png

Dollari on yksi maailman talouden ikoneista. Verrattuna euroon dollarilla on merkittävä etu puolellaan. Dollari on kansallinen valuutta. Nyt dollarin vaihteeksi vahvistuessa euroon nähden voidaan miettiä, mitä vaikutuksia heikkevällä eurolla on. Luin juuri talouselämän artikkelin, jossa pohditiin vanhempien eron vaikutusta lasten elämään ja eroperheiden rahankäyttöön. Aikaa kaukaa haettu aihe, kun puhutaan dollarin merkityksestä ja aletaan pohtimaan perheiden taloustilannetta - mutta asiassa on juju.

Dollarin hinnan ja euron arvon lasku vaikuttaa edullisesti Suomen vientiteollisuuteen. Minun salkussani dollarin vahvistuminen näkyy suoraan osakkeiden arvon nousuna. Jos haluaisin, voisin nyt myydä kaikki USA:n arvopaperit, ja saisin niistä voittoa, joka perustuu täysin valuuttakurssien erolla.

Eroperheiden taloustilanne siis paranee huomaamatta valuttakurssien muutoksen tahtiin. Tosin vaikutus on vähäinen ja lapsien loppumatonta ruokahalua ja tarpeita ei vielä laiteta aisoihin pelkällä kansantalouteen vaikuttavalla valuuttakurssin muutoksella... Paitsi, jos valuutan arvon muutos vaikuttaa koko kansantalouteen positiivisesti ja avaa mahdollisuuden avata lompakkojen nyörejä enemmän. Päättäjillä voisi olla mahdollisuus miettiä lapsilisien rakennetta toisesta näkökulmasta ja sijoittaa talouden saamat tuotot valuuttakurssien erosta nimenomaan lapsiin.

Spekulointia. Yhtä hyvin voisi spekuloida euron katoamisesta ja Suomen markan paluusta. Devalvaatiollahan saataisiin aikaan jotain juuri kuvaamani kaltaista,

Mutta jos euro jäisi pysyvästi matalammalle tasolle kuin dollari, niin spekulaatiosta syntyvät edut voisivat olla totta.

Todellinen maailma

Todellisessa maailmassa istun seuraamassa pörssikursseja ja pohdin dollarin arvon laskun merkitystä omaan salkkuuni. Ehkä ainoa haitta vahvalla dollarilla on, Yhdysvaltalaisten arvopaperin kallistuminen. Olen tosin suunnitellut keskittäväni sijoittamisen tulevana kesänä europpalaisiin tuottoa jakaviin rahastoihin. Mutta kesän aikana aion keskittää myös tulojani Yhdysvaltain markkinoille.

Valuuttakurssien muutokset ovat toisinaan nopeita tapahtumia, joten odotan mielelläni muutaman kuukauden varran ennen kuin ostan seuraavan USA osakkeen - siis niin, että ostan ensin dollareita ja sijoitan ne sitten osakkeeseen. Toki minulla on myös toinen tapa sijoittaa. Osinkoja kertyy koko ajan valuuttatililleni. Voin myös ostaa nillä osakkeita.

Muualla kuin pörssissä yhdysvaltain dollarin vahvistuminen ei juuri vaikuta tällä hetkellä elämääni. En osta verkosta juuri mitään. En ole tekemässä lomamatkaa pohjois-Amerikkaan. Kesäisestä säästä nauttiminen ei maksa mitään.

Luin aamulla erästä nimeltä mainitsematon sijoituslehteä, jossa oli yhtä anonyymin salkunhoitajan haastattelu. Hänelle oli tehty kysymys, miten hän suhtautuu valuuttariskiin. Valuttariskillä piilotetusti tarkoitetaan aika usein juuri dollarin ja euron välistä hinnaneroa, mutta globaaleissa salkuissa riskiä voi tulla monistakin valuutoista. Salkunhoitajan näkemys oli yksinkertainen. Hän ei kiinnitä, mitään huomiota koko asiaan. Jos salkku on hyvin hajautettu, niin valuttojen arvonmuutoksilla ei oikeastaan ole mitään merkitystä.

Tai tämä oli hänen näkemyksensä.

Jaan kuitenkin näkemyksen. Se muistutti minua siitä faktasta, että aion kesän aikana sijoittaa enemmän painoa europohjaisiin papereihin. Käytännössä tuottaviin EFT-rahastoihin. Vaikka euro on pitkällä aika välillä äärimmäisen epäluotettava valuutta, niin europpalaisena siitä ei pääse eroon - jos olisin pitkä aikanen valuuttasijoittaja, niin en tiedä sijoittaisinko euroon lainkaan, jos asuisin muualla kuin euroopassa ja kotivaluuttani ei olisi euro. Dollariin sen sijaan sijoittaisin.

On tulossa kesä. Dollarin vahvistumista voi verrata kevääseen. Tapahtuma, mikä saattaa latistua kylmän ja kolean kesäkuun tullessa taas meitä suomalaisia vastaan muutaman viikon päästä. Saa nähdä mitä tuleva tuo tullessaan. Toivottavasti nopean ja upean ja aavistamattoman pikavoiton!

Muistithan laittaa rahahakemuksen eurojackpottiin!

Kommentit

Comments powered by Disqus