Hyppää sisältöön

Elokuinen osinkoviikko

Kesän viimeinen kuukausi on ollut todella dramaattisen tuntuinen. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota heiluu, mutta Usa hieman pelästyi, miten paljon omat pakotteet voivat purra omaan nilkkaan ja siirsi uusimpien tullien voimaan tuloa myöhemmäksi. Jostain oudosta syystä markkinat vähän ilostuivat tästä eleestä ja media sai otsikoita, että jotain olisi muuttunut. Mutta mikään ei muuttunut. Kauppasota jatkuu ja kurssit laskevat ja dividend yieldit nousevat. Pörssin liikkeiden perusteella voisi olla mahdollisuuksia melkoisesti kasvaviin osinkotuottoihin, mikäli kauppasota ei lopulta rankaisekaan yrityksiä pahoin ja näiden tuotot pysyvät sellaisilla tasoilla, että osinkoja voi hyvin jakaa.

Mahdolliset koron laskut edesauttavat tulosten pysymistä hyvinä. Luonnollisesti tämä voi tarkoittaa sitä, että yhtiöt ottavat lisää halpaa lainaa ja kärsivät tulevaisuudessa korkojen noususta. Lisäksi pankkien tuotot laskevat, joka voi olla hämmentävän negatiivinen isku markkinoille.

Mutta näitä kriisejä tuppaa tulemaan kymmenen vuoden välein. On mielenkiitoista nähdä, mihin tämä kriisi johtaa.

Syksyä odottava salkku

Kuukauden suurimmat tuotot tulivat menneellä viikolla. Jonkin verran osinkoja tulee vielä loppukuussa, mutta suurin lasti on nyt tiputettu salkkuun. Tulevalla viikolla todennäköisesti ostan pientä Australialaista paikallispankkia salkkuuni, jonka osinkokuu on syyskuu. Syykuu tuleekin olemaan melkoinen Austraalialainen tuottokuukausi. Lokakuun tuottojen jälkeen ostan todennäköisesti osinkotuotoilla ISHARES USD HY CORP USD DIST nimistä ETF:ää salkkuuni. Tämän jälkeen ETF alkaa syöttämään koron korkoa tulevia ostoksia varten käteiskassaani. Hitaasti mutta varmasti.

Markkinoiden liikkeistä huolimatta salkun osinkotuotto on tasaisesti noususuuntainen, vaikka dividend yield onkin ollut laskusuunnassa. Mutta mielenkiintoisia ostopaikkoja on pian niin paljon, että ei oikein edes pysty hahmottamaan, mistä aloittaa.

Tein korjauksia salkkuni tilanteesen ja tein uusia laskelmia, jotka toivat esiin mielenkiintoisia kohtia. Coruksen tuottopaino salkussa on yhä korkein - siis paino, joka lasketaan verrattaessa yhtiön tuottaman kokonaisosingon määrää salkuun tuottamaan kokonaisosingoon. On oletettavaa että Coruksen paino laskee hiljalleen, koska yhtiön osinkotuotto on matala, mutta nykytilanteessa saisin mahdollisesti painon edelleen nousemaan ostamalla lisää corusta. Tämä johtuu tippuneesta markkinahinnasta.nikol

Australian osuus osinkopainoon on melko matala, vain 5,63%. Tämän havaitsee katsomalla australialaisten yhtiöiden divident yieldiä, joka on matala. Australian suhteen on siis edelleen petrattavaa.

Euroopan paino on korkein, kiitos uudelleen sijoitusten eli ETF-paperien. Tulevana vuonna todennäköisesti tuotto alkaa nousemaan hiljalleen kohti 20% monissa salkun vanhoissa yhtiöissä. Joitakin harkitsen vahvasti myyväni pois, kuten Consolidated Communicationia, jonka osinkotuotto on nyt 0%. Yhtiön kohdalla on kuitenkin kysyttävä, entä jos yhtiön nettotuotto kääntyy positiiviselle? Veikkaisin osingon maksun taas alkavan. Pois myynti kuitenkin auttaisi verotuksen kanssa tulevana vuonna. Vaihtoehtoja on punnittava edelleen, vaikka olenkin vahvasti kallistumassa verosuunnittelun puolelle. Myös IROB:in pois myyminen voisi olla mielekästä, Uudelleen sijoittava ETF on ollut huonompi sijoitus salkussani kuin vaikka EXH6, joka on sekä tuottanut hintaa että markkina-arvon nousua. Hyvä hetki IROBin pois myyntiin voisi olla lokakuu, jolloin voisin käyttää myyntituoton yhdessä uudelleen sijoitettavien osinkotulojen kanssa uuteen ISHARES USD HY CORP USD DIST:ään.

Eli teenkö uudelleen järjestelyä vuoden vaihteessa, eli myyn epäilyttäviä osakkeita pois vai jatkanko nykyisellä salkullani? Siinä pohdittavaa muutamaksi kuukaudeksi.

Toinen mielenkiintoinen havainto, jota parhaillaan pohdin liittyy tuottopainon ja normaalin hintapainotuksen väliseen suhteeseen. Eli kuinka kannattavaa on ostaa paperia, jonka tuottopaino on hintapainotusta selvästi korkeampi? Ero johtuu luonnollisesti markkinahinnan laskusta joka voi johtua osittain yhtiön hetkellisesti heikosta taloudellisesta tilanteesta. Tai paremminkin siitä, miten kanssasijoitajat haluavat spekuloida yhtiön osakkeen hinnalla.

Kommentit

Comments powered by Disqus