Hyppää sisältöön

Finanssiliikkeitä

Helmikuun 13 päivä amerikkalainen biotekniikkayritys kertoi tietävänsä, miten tehdään rokote Korona-virusta vastaan. Mutta nyt tätä kirjoittaessani maaliskuun 21. päivä, on melko selvä, että koko uutinen oli hyvin optimistinen näkemys rokotteen kehittämisen nopeudesta.

Viime päivinä on pörssikurssien liike ollut melko mielenkiintoista. Kun yhtenä päivänä salkun arvosta lähtee maltailta ja seuraavana päivänä kulku kulkee yhtä paljon ylöspäin, niin on aika selkeää, että markkinat ovat treidaajien valtaamat. Näin suuret volaliteetit tuovat hetkellisesti suuria voittoja ja toisena hetkenä suuria häviöitä. Joinakin aamuina salkku saatta olla menossa tappiolle monia prosentteja, mutta illalla salkku onkin monta prosenttia voitolla.

Pääsuunta on kuitenkin alaspäin, vaikka hieman on viime päivinä ollut kutinaa, että pohja olisi saatettu tavoittaa.

Paluun ennustelua.

Oli hetki tätä kriisiä katsoessani, kun aloin pohtia, mikä on Euron tulevaisuus. Edellisessä postauksessani ollut IMF:n paperi velan vaarallisuudesta laittaa miettimään euroopan tulevaisuutta. Kun laittaa arvot paperissa olleeseen kaavaan, tulevaisuus ei näytä kovin ruusuiselta. Mutta epätoivon ennustelu on ihmiselle tyypillinen piirre - eli yhtä hyvin tulevaisuus voi olla auringoinen.

Finanssikriisin jälkeen sijoittajat väittivät tuottojen olevan melkoisia. Kurssien palautuminen on oli hämmentävän voimakasta. Joku bloggaaja kirjoitti vähän aikaa sitten tekstin siitä, miten markkinat ovat palaneet syvistä syöksyistä lopulta aina ylös. Finanssitalous on hieman kuin eliö, jota ohjaavat ihmisten uskomukset. Mutta yhtä hyvin laskussa voi olla kysymys hyvin vanhan aikaisesta tempusta. Myy kaikki ja odota, kun kurssit tippuvat niin alas, että voi ostaa kaiken takaisin. Yksinkertaisen ohjeen toteutuma: Myy kalliilla ja osta halvalla. Tosin ihmiselle on luoteenomaista panikoida, joten melkoinen pala kurssien laskusta on todennäköisesti omien rahojen suojelua - vaikka niillä rahoilla ei mitään käyttöä olisikaan - onhan kiva pitää niitä pankkitilillä suojassa.

Mutta itse olen alkanut miettimään viime päivinä, että en ehkä sittenkään sykliiseen yhtiöön, kuten olin aikonut tässä kuussa tehdä. Kauppaa tekevällä syklisellä yhtiöllä ei välttämättä ole kovin hyvää tulevaisuutta tämän KoronaHysterian aikana. Pientä pelkoa riskisietoisella sijoittajalla? Vai liikaa ostovaihtoehtoja?

Sairastelun kautta näkemyksiä Korona-karanteeneista.

Luin pari ihan kovaalla kiireellä hutaistuja tutkimuksia Korona-viruksesta. Toinen oli tehty helmikuussa ja toinen oli tehty maaliskuun lopulla. Ensimmäinen tutkimus oli sitä mieltä, että jokaisen maan pitää suunnitelma oma tapansa selviytyä tulevasta koitoksesta. Jälkimmäinen tutkimus taas piti karanteenia sinä oikean ratkaisuna sotia tätä tautia vastaan.

Itse olen sairastanut nyt kaksi viikko ei määriteltyä tautia vastaan. Kuume päättyi ensimmäisellä viikolla, mutta melko ilkeä olo on jatkunut nyt viikon verran eikä näytä loppuvan koskaan. Lääkärille ei juurikaan ole pääsyä, koska Korona-viruksen takia kaikkien pitää olla kotona potemassa. Korkeintaan etälääkärin kanssa voi viestitellä mukavia. Karanteeni takia melko moni sairastunut ei saa todennäköisesti minkäälaista hoitoa - ei edes sellaista pikaista tarkastusta, jossa varmistuttaisiin, mistä on kysymys. Koronavirus testit ovat huhupuheiden perusteella kiven takana - eli meillä ei ole minkäännäköistä validointia, missä yhteiskuntamme menee. Televisiossa esiintyy nimetön hösöttäjä, joka tuntuu selittävän että eivät ne testit niin tärkeitä ole juuri silloin kun testit nimenomaan ova tärkeitä.

Suoraan sanoen väittäisin että yhteiskunnallamme eivät ole kaikki johdot käsissään juuri nyt. Toivottavasti edes osa kuitenkin.

Itse epäilen että minulla on kausi-influensasta saatu jälkitauti: poskionteluntulehdus, joka tarvitsisi antibiottihoidon. Toivottavasti olen väärässä. Päätelmäni perustuu siihen faktaan, että minulla on ollut taipumusta sairastaa poskiontelontulehdusta silloin tällöin ja oireet ovat kummasti samanlaiset. No, kyllä näistä on ennenkin ilman antibiootteja selvitty. Mutta keskellä koronakautta vain jotenkin toivoisi, että tämä vaiva hoidetaan kuntoon ensin ja vasta sitten saa sairastua päälle vielä koronaan.

Eli osakkeiden kurssien liikkeet kuvaavat melko hyvin omaa olotilaani. Välillä ollaan paremmassa kunnossa ja välillä huonommassa. Mietin mitä vastaan kun minulta kysytään kymmenen vuoden kuluttua, missä olit ensimmäisen Koronaepidemian aikana. Vastaan:"Olin kotona sairastamassa ja pohtimassa, mistä saisi hyviä kirjoja luettavaksi. Yskin ja heräsin aamuisin päänsärkyyn. Ja ostin uuden kännykäm itselleni, maksoin turhia velkoja pois ja toivoin että oikeasti televisiosta tulisi tällaisen kriisin aikana jotain hyviä ohjelmia eikä sitä samaa kamaa jota vain vähän muunnellaan päivästä toiseen."

"Ai niin!" toteaisin vielä. "Ostin pahasti taivaalta tipahtaneiden yritysten osakkeita ja nostin osinkotuottoani melkoisella määrällä, vaikka tiesin, että tilanteen takia osingot voivat laskea viivästetysti. Eli tein keväällä parhat osinkotuottotulokset moneen vuoteen."

Ehkä kymmenen vuoden päästä vain käsken katsomaan blogiani ja lukemaan, mitä tapahtui tänä keväänä.

Kommentit

Comments powered by Disqus