Hyppää sisältöön

Futuurit

Kun hypätään optioista muihin johdannaisiin, niin vastaan tulevat paperit, joiden kanssa ostajakin joutuu ehdottomuuden eteen. Eli ostaminen tarkoittaa, että sopimuksen ehdon toteutus koskee sekä ostajaa että kirjoittajaa. Option tapauksessa ostaja saattoi päättää haluaako hän toteuttaa sopimuksen, kun sopivat ehdot täyttyvä. Tämän postauksen aiheena ovat futuurit.

Mikä on futuuri?

Futuurisopimuksella sitoudutaan ostamaan tai myymään kohde-etuutta hintaa, joka sovittu sopimushetkellä. Optiolla ja futuurilla periaattessa on aika vähän eroa. Option voi myydä koska haluaa pois tai olla myymättä ja tekemättä mitään. Futuuri on kiinteä sopimus, joka toteutetaan aina. Jos haluaa ennen eräpäivää sulkea futuuritapahtuman ja kyseessä on kohde-etuuden fyysinen toimitus, niin sulkeminen tapahtuu ostamalla vastakkainen positio ennen eräpäivää.

Futuurin hinta on aina hieman korkeampi kuin kohde-etuuden hinta, eli osakkeen suora osto on halvempaa. Futuurin päättymispäivänä suoritetaan maksu, joten arvopaperin suoritteen joi siirtää tulevaisuuteen. Mutta tässä kohtaa on hyvä huomata, että jos arvopaperin kurssi laskee alle sopimushinnan, pitää ostajan maksaa erotus. Samoin jos kurssi nousee yli sopimushinnan myyjä tilittää ostajalle eron. Termiinin tilitys tapahtuu kokonaisuudessaan eräpäivänä, mutta futuurin tilitykset tapahtuvat kurssin liikkeiden mukaan paitsi lopullinen alkuperäishinnan tilitys tapahtuu eräpäivänä.

Osakkeen ja futuurin tuottokäyrä on täsmälleen yhtä iso.

Miksi ostaa futuuria, jos se on kallimpaa kuin kohde-etuuden osto?

Futuurin idea on mahdollistaa ostaminen haluamanaan ajankohtana, mikäli kaikkea rahaa ei ole käyttössä. Futuuri on siis tavallaan lainaan verrattavissa oleva asia. Termiiniin nähden futuurin haittana on 'laina-aikana' tapahtuvat tilitykset.

Futuuri on siis näppärä tapa ostaa paperia juuri sillä hetkellä kuin haluaa markkinoilta. Kannattaa muistaa, että futuurin ostaminen on rinnastettavissa suoraan arvopaperin ostamiseen, joten kurssivaihteluilla on merkitystä tuloutuksiin. Rahaa pitää siis varmuudeksi olla olemassa, vaikka ei koko ostosummaa omistaisikaan. Riskinä on mahdolliset kurssin suuret muutokse, joiden takia voi joutua maksamaan paljonkin ylimääräistä.

Futuurilla voi myös vakuttaa salkun, kirjoittamalla indeksifutuurin, mikäli uskoo kurssien menevät indeksissä alas. Tällöin kannattaa muistaa, että jos kurssit kulkevatkin ylöspäin, niin häviö on periaatteessa rajaton.

Kommentit

Comments powered by Disqus