Hyppää sisältöön

Havaintoja ostopäivänä

Päivän agendana oli ostaa osakketta BMO.PR.F eli Bank Of Montrealin F sarjaa. Position ostaminen oli hämmentävän hankalaa, koska voluumi tällä sarjalla oli todella matala. Paperin IPO eli julkistamispäivä ei ollut kovin pitkää aikaa sitten ja osingoja paperi ei ole vielä jakanut lainkaan. Ensimmäinen osinko seuraa melkein ostohetkeä.

Päivä oli mielenkiintoinen. Päivän alku oli melkoista nousuliitoa. Euroopan paperit olivat ylöspäin kulussa. Jossain vaiheessa iltapäivää, ennen pohjois-amerikan pörssien aukeamista huomasin BRIDGEMARQ REAL ESTATE SERVICEN markkinahinnan napsanhtaneen yli 50 % miinukselle. Todella hämmentävä havainto, jota mikään muu lähde ei vahvistanut todeksi.

Tarkistin yhtiön kurssin myöhemmin pörssin avattua ja kurssi oli asettunut vain pikkuisen miinukselle - Tulin siihen tulokseen, että joku oli kaupankäyntiajan ulkopuolella myynyt positionsa pois todella halvalla hinnalla.

Tässä kohtaa päästäänkin pohtimaan ns. tehokkaita markkinoita. Mandelbrot kirjassa 'Huonosti käyttäytyvät osakkeet' toteaa, että osakemarkkinoiden tehokkuus on paljolti harhaa ja että markkinat ovat huomattavasti raaemmat kuin yksikään riskiteoria osoittaa. Tuo BRIDGEMARQ REAL ESTATE SERVICEN hinnan notkahdus osoittaa selvästi, miten oikeassa Mandelbrot on asiasta. Markkinoilla on isoja riskejä, paljon isompia kuin ns. tehokkaiden markkinoiden teoriat osoittavat. Jos oikeasti haluaa välttää riskejä, kannattaa pysyä poissa osakemarkkinoilta tai ainakin unohtaa ns. kyllä se 20 osaketta salkussa riittää, säännön.

Varsinkin kannattamani korkean osingon strategia on äärimmäisen riskialtis.

Toisaalta kannattaa muistaa, miksi tehokkaiden markkinoiden teoria on enemmän tai vähemmän hatara. Kaikille ihmisille markkinahinta ei ole tärkeä - jos tavoite ei ole yhtiön position pois myyminen vuosikymmeniin, niin markkinahinnan vaihtelu on merkityksetön. Lisäksi papereita voi ostaa sellaisillakin hinnoilla, jotka eivät ole tehokkaiden markkinoiden ajatustapojen mukaisia.

Riskeissä on puolensa ja puolensa. Toisaalta on ns. riskiä ja toisaalta riskeistä ei tarvitse välittää - sillä jos riski liittyy markkinahintaa ja markkinahinnan koko ei ole ongelma, niin onko riskiä?

Tuota ajatusta kannattaa pohtia. :)

Kommentit

Comments powered by Disqus