Hyppää sisältöön

Indeksikilpailua

Indeksit ovat mukava apu, kun seuraa millä tavalla kanssasijoittajat suhtautuvat maailmaan. Indeksejä on kuitenkin pilvin pimein nykyään. Jotkut seuraavat yleisesti pörssin toimintaa, toiset seuraavat jotain tiettyä sijoitustrendiä. Aika monet ohjelmat vertaavat automaattisesti kaikkea sijoittamista spy- tai s&p- indeksiin aivan kuin muita indeksejä ei maailmassa olisikaan.

Aika monet rahastot on sidottu johonkin indeksiin, jota ne sitten seuraavat jollakin tarkkuudella. Seuraamisvirhe tunnetaan sanalla tracking error.

Lisäksi indekseihin liittyy eräs sijoittamistrendi. Joillekin sijoittajille, minulle tuntemattomasta syystä, on tärkeä kilpailla indeksin kanssa. Tarkoittaa että sijoittaja pyrkii samaan voittoa enemmän kuin indeksi.

Miksi en ymmärrä tätä, on yksinkertainen syy. Indeksin pystyy markkinahintaisesti voittamaan sijoittamalla johonkin indeksin tuottavaan yhtiöön yksistään. Yksi yhtiö tuottaa tai häviää varmasti paremmin kuin koko indeksi. Mitä tämä kertoo? Saa hyvää tulosta, jos muut sijoittajat ovat innostuneet sijoittamaan samaan yritykseen yhä nousevin hinnoin. Miksi vaivautua taistelemaan indeksin kanssa, kun voittoa saa muutenkin. Himosta saada vain enemmän rahaa tai kateudesta niille, jotka saavat enemmän kuin indeksi rahaa?

Onko kyseessä jokin jännittävä leikki viivan käppyrän kanssa, eikä suinkaan tarkoitus olekaan vain saada jonkinlaista tuottoa? Jotenkin koko indeksin kanssa kilpaileminen suoraan sanoen kuulostaa pikku poikien leikiltä, joiden täytyy kehua leikki autojensa nopeuttaa, kun sellaista näpäyttää sormella lattialla.

Rahastot ja Indeksi.

Useat rahastot sidotaan johonkin indeksiin, jotta ihmiset pääsevät käsiksi tietyn indeksin tuottoon. Jos minä sijoittaisin rahastoon, odottaisin että tuotto seuraa indeksiä tarkalleen, eikä odotukseni olisi, että tuotto pitää olla suurempi kuin indeksin tuotto.

Jos tuotto on suurempi kuin indeksin tuotto, niin rahasto ei silloin sijoita indeksiin, vaan jonnekin muualle, jolloin on mahdollista, että tuotto voi myös olla merkittävästi pienempi kuin indeksin tuotto.

Tracking error muuttujan tarkoitus on selvittää sijoittajalle, kuinka tarkasti indeksin seuraaminen toimii. Jos itse valitsisin rahastoa indeksin takia, niin pyrkisin löytämään mahdolliseman tarkan rahaston tuon muuttujan perusteella.

Sijoittaja ja Indeksi.

Ymmärrän että indeksiä voi käyttää ohjenuorana, millaisiin yhtiöihin sijoittaa. Mutta ajatus siitä, että pyrkii voittamaan indeksi jollain täysin toisellaisella yhdistelmällä kuin indeksi on typerä. Lähinnä se on vain kerskumista, että katsokaa, minulla on parempi tuotto kuin vaikka s&p-indeksillä. Todellisuudessa indeksin tuottoa on typerää vuosikaudet yrittää voittaa, vaan paljon mielekäämpää on korkeintaan pyrkiä samaan tulokseen kuin indeksi. Eli jos joku kehuu olevansa tarkalleen samassa tuloksessa kuin indeksi on, se on minusta jonkilainen meriitti.

Indeksin voi aina voittaa sijoittamalla toiseen parempaan indeksiin - ei kysymys lopulta ole mistään muusta.

Itse osinkosijoittajana en juuri pane painoa indeksien liikkeelle. Ne toki kertovat jotan pörssin liikkeistä ja ehkä talouden tilasta kevyesti, mutta varsinaisesti osingon maksusta indeksin liike ei kerro paljon. Joskus on hauskaa katsella, miten salkun markkina-arvo suhteutuu verrattuna johonkin indeksiin, mutta koska en arvosta salkkuani markkina-arvon perusteella vaan sen tuottaman säännöllisen tuoton perusteella, niin tämä on lähinnä vain hupia.

Eli olen siis täysin tehokkaiden markkinoiden kuvaaman sijoittajan vastakohta. En arvosta hintaa, vaan todellista yrityksen tuottamaa tuottoa.

Kommentit

Comments powered by Disqus