Hyppää sisältöön

Inflaatio ja osinkotuotto

Mikä on se tarkka syy, miksi haetaan osingon arvon nousua tietyissä osinkosijoituksen suuntauksissa? Tietenkin syyksi voi mieltää, että saa parempia tuloja tulevaisuudessa. Mutta todellinen syy on tietenkin inflaatio. Jos osinkotuotto on niin pieni kuin 3% osakkeen arvosta ostohetkellä ja vuosien mittaan osakken kurssi heiluu miinuksen ja plussan välillä, niin jotta osinkotuotto todella tuottaa voittoa, niin pitää noin 3% inflaatio voittaa - ja mikäli osinkotuotto on alunperin 3%, niin osinkotuoton pitää todella nousta, että osinkosta on mitään hyötyä. Eli osinkotuoton kasvun pitää olla suurempi kuin inflaatio. No onneksi inflaatio aika usein toimivassa yhteiskunnassa on 2% luokka - jolloin 3% osakkeen osinkotuotosta voi saada voitto ehkä 1%, mikäli ei oteta veroja huomioon.

Jos oikeasti hakee osinkotuottoa pienillä dividend yieldillä, niin jokainen tämän suuntauksen edustaja tarkistaa ensimmäisenä, miten osinkotuotto on vuosien mittaa kasvanut ja veikkaa niitä osakkeita, joissa kasvu on riittävää. Mikäli kasvu ei ole riittäävää, kannattaa osake myydä pois. Passivinen tuotto voi olla väärin rakennetulla osakesalkulla kymmenien vuosien mitassa tappiollista, kun tarkastelee tuoton määrää inflaation kasvuun.

Aktiivisia keinoja taistella osinkosalkussa inflaatiota vastaan.

Tietenkin paras menetelmä on hajauttaa salkua riittävästi ja antaa inflaation vaikutuksen nostaa salkun arvoa vuosien mittaan. Kun rahan arvo laskee, niin osakkeisiin voi sijoittaa enemmän rahaa ja ihmisillä on varaa ostaa korkeammalla hinnalla osakkeita. Osakesalkussa on melko tehokas suoja inflaatiota vastaan noin luonnostaan - mutta osinko ei ole sama asia kuin osakkeen arvon nousu. Toki voi ajatella, että inflaatio voi nostaa myös osinkojen arvoja. Kyllä se saattaa näin tehdäkin, mutta ei välttämättä. Osinkoihin vaikuttaa kovin moni asia. Inflaatiohan toisaalta voi olla negatiivinen voima yrityksen toiminnalle. Osinkotuotto tulee yrityksen todellisesta tilasta, ei kurssispekulaatiosta.

Jos sijottaa sellaisiin osakkeisiin raha, joiden osinkotuoton uskoo nousevan enemmän kuin 10% vuodessa, niin pelkkä usko ei riitä. Osinkotuottoa kannattaa uudelleen sijoittaa osakkeisiin, jotka tuottavat osinkoa. Uudelleen sijoitus tuo peliin korkoa korolle ilmiön, joka auttaa taistelussa inflaatiota vastaan - ja tietenkin rahan otto salkusta pois ja sen käyttö estää inflaatiovaikutuksen, sillä käytetty raha ei enää tulevaisuudessa ole vaiva :).

Tietenkin oma menetelmäni, ostaa tarpeeksi korkeaa osinkotuottoa heti paikalla salkkuun tuo lisäaikaa, mutta luonnollisesti tällaisesta toiminnasta on omat riskinsä. Riskittömämpää sijoitusta hakevat turvautuvat mielummin maailman suuryhtiöihin, joiden osinkotuotto on matalampi, mutta vuosien mittaa kasvava - ja toivottavasti arvon nousu korvaa osinkotuoton ongelmat vuosien mittaan.

Sijoituskohteiden valinta on yksi tapa taistella inflaatiota vastaan osinkosalkussa. Yhtiöt, jotka tuottavat yleishyödyllisiä tuotteita, joita ihmisten käytännössä on pakko ostaa, ovat väitteiden mukaan parempia turvasatamia kuin muunlaiset yhtiöt. Näissä yhtiössä tuotto pysyy kohtalaisena, mutta riskejä syntyy yhtiöiden välisissä kilpailuissa. Tietenkin jos ostaa näitä yhtiöitä sopivan määrän salkkuun, niin voi poistaa kilpailun aiheuttaman ongelman, kun omistaa kaikien kilpailijoidenkin osakkeita.

Yksi menetelmä taistella inflaatiota vastaan on myydä osinko-osakkeita pois aina kun niiden tuotto pienenee ja sijoittaa rahat uuteen osakkeeseen. Oletus on tietenkin, että osinkotuotto on siihen mennessä korvannut mahdolliset myynnin tappiot. Ja yleensäkin rahan uudelleen sijoittaminen auttaa tässä pelissä.

Kannattaako inflaatiosta välittää.

Tietenkin voi kysenalaistaa inflaation vaikutuksen osinkosalkkuun. Inflaatiohan ei lopulta iske ennen kuin tulee tuloa. Eli salkun sisältöä voi tarkastella myös mustana laatikkona, josta tulee ulos osinkotuloa. Se mitä laatikon sisällä tapahtuu, ei ole tärkeää - vain tulo on tärkeää. Inflaatio ei sinänsä tapa tuottoa, se vain laskee tuoton ostovoimaa. Jos salkku on vain musta laatikko, joka tuottaa tietyn määrän rahaa, niin vuosien mittaa rahalla saa yhä vähemmän, ellei sitten satu iskemään deflaatio, joka muuttaa asetelmaa vähän. Deflaatio on kuitenkin suhteellisen harvinainen ilmiö.

Kun rahan arvo laskee, niin mustaan laatikkoon on lopulta laitettava lisää rahaa, jotta voi nostaa tuottoa. Mutta koska inflaatio normaalioloissa on hidas voima, niin tässä kohdassa kannattaa kysyä, mihin tarkoitukseen osinkotuotto on. Jos osinkotuoton tarvitaan vain joidenkin vuosien verran avustamaan elämässä, niin silloiin on todennäköistä, että on ihan turha pohtia inflaation vaikutusta. Mutta jos osinkotuottoa aikoo käyttää pidemmän ajan, eikä aio tehdä mustaan laatikkoon lisäsijoituksia, niin silloin pitää olla tietoinen inflaation vaikutuksesta.

Mutta myös on ymmärrettävä, että 3% inflaatio ei kadota saatua rahaa. Se vain syö rahan ostovoiman. Eli periaatteessa 3% voitto menettää kaiken ostovoimansa - mutta todellisuudessahan raha ei katoa. Kyllä sillä jotain saa inflaation voimasta huolimatta. Vaikka olen kirjoittanut hieman pelottelumielessä tämän artikkelin, niin raha itsessään ei kato kuitenkaan minnekkään. Voi vain olla että 3 eurolla ei enää saa samaa juttua kuin vuotta aikaisemmin. Mutta toisaalta voi myös olla, että inflaatio ei olekaan vaikuttanut siihen tuotteeseen mitenkään, jota aiot ostaa. Ja voihan olla että 3% on itseasisassa 300000 euroa, jolloin rahan mittasuhteen perusteella on vaikea havainnoida, miten inflaatio vaikuttaa noin isoon tuottoon. Tietenkin sillä on vaikutus, mutta niiden kuvaaminen on vain vaikeampaa.

Eli toisinaan kannattaa koko inflaation käsite kyseinalaistaa, sillä faktahan on, että inflaatio ei ole saman suuruinen kaikkiin rahamaailman asiohin. Eli inflaation ymmärtäminen on hieman tuskallista, mutta silti periaatteessa, vaikka inflaatio ei kohdistu kaikkiin tuotteisiin samalla summalla, se vaikuttaa kaikkiin tuotteisiin kierteisesti muiden tuotteiden kautta. Mehän tarvitsemme rahaa erillaisiin asioihin, joten inflaatio määrittää, miten me käytämme rahaa elämässämme. Eli voi olla, että 3 euroa joutuu laittamaan vaikka polttoaineeseen lisää, eikä sitä voi käyttää juuri siihen asiaan, johon se olisi halunut käyttää.

Eli kysymykseen kannattaako välittää voi vastata: riippuu tilanteesta. Todennäköistä on kuitenkin, että kannattaa.

3% inflaatio ja osinkotuotto 3%

Jos inflaatio on 3% ja osinkotuotto on 3%, niin ainakin minun mielestäni tällaisessa salkussa osingon tarkoitus on vain pitää inflaatiota kurissa ja pelata arvon nousulla. Eli tällaisessa salkussa ei sijoittaja oikeasti ole osinkosijoittaja, vaan arvosijoittaja, joka hakee osinkotuotosta inflaatioturvaa.

Onko 3% inflaatio mahdollinen? Yhdysvalloissa oli 82 vuoden jakso, missä inflaation keskiarvo oli 3%. Jakson aikana oli deflaatiota ja matalaa inflaatiota, mutta myös korkeampaa. Näin ollen 3% inflaation on mahdollinen. Eli kun luette niitä ohjeinta, joissa puhutaan että osinkotuoton pitäisi olla yli 2%, niin kannattaa hieman pohtia, mitä tämä oikeasti tarkoittaa.

Oletko sinä oikeasti osinkosijoittaja?

Nyt kun olet hieman ymmärtänyt käsitettä nimeltä inflaatio, niin voi kysyä itseltäsi oletko oikeasti osinkosijoittaja, vai toivotko oikeasti että vuosien mittaa salkussa olevien osakkeiden arvostus nousee niin paljon, että saat niistä tuloja. Jos olet arvosijoittaja, niin toivon, että olet pohtinut sijoitustasi muillakin mittareilla kuin P/E kertoimella - Tällaisessa tapauksessa olet varmasti miettinyt strategioita, joilla pienennät riskiä ja ostanut tarpeeksi yhtiöitä salkkuusi. Suurella yhtiöiden määrällä voit olla passiivinen sijoittaja - tai sitten vain sijoita rahastoihin, joko aktiivisiin tai passivisiin. Oikeasti kummatkin ovat yhtä hyviä. Rahastojen paremmuuden vertailu on usein aika nyanssijuttua, jossa riidellään siitä, miten paljon teoreettisesti sijoitaa rahaa tulevaisuudessa kuluihin eli tulee kulujen verran tappioita. Mikään ei kuitenkaan takaa, että passiivinen rahasto ei matalien kulujen kanssa voita aktiivista rahastoa korkeammilla kuluilla. Ajatus että näin olisi, perustuu pelkkään uskoon, eikä varsinaisesti tietoon, sillä kukaan ei tunne tulevaa.

Jos taas uskot olevasi osinkosijoittaja, niin mieti hieman, mikä on osinkotuoton määrä siinä yhtiössä, jonka olet salkkuusi laittanut. Tuottaako osinkotuotto riittävästi verojen jälkeen, kun vertaat sitä inflaatioon? Vai haetko sittenkin vain turvaa inflaatiota vastaan tietämättäsi - tai jopa olet täysin tuuliajolla, etkä edes tiedä sitä?

Kommentit

Comments powered by Disqus