Hyppää sisältöön

Inflaation kytketyt Joukkovelkakirjat

Inflaation merkitys sijoituksessa jää monelta huomaamatta, vaikka kaikkien pitkäaikaissijoittajien pitäisi ymmärtää tämän voiman vaikutus. Se on vähän samallainen piilossa kyttäävä voima kuin valuttakurssien suhteiden vaikutus sijoittamiseen. Inflaation sidotuilla joukkovelkakirjoilla pyritään ratkaisemaan sijoittajan inflaatio-ongelman pitkällä aikavälillä.

Miten inflaatioon sidottu JVK toimii.

Inflaatioon linkitetyn joukkovelkakirjan suurimpia ongelmia on deflaatio. Arvosijoittamisen kannalta näiden instrumentien arvot heilahtelevat korkojen nousun tai laskun aikana. Vahvuus on kuuitenkin nimenomaan inflaatioindeksiin sidottu tuoton kasvu.

Inflaatioon sijotun joukkovelkaikirjan korko tarkistetaan päivittäin inflaatiolukeman perusteella. Silti se tietenkin jakaa kuponkikorkoa tietyn määritellyn ajan jakson puitteissa. Vertailu on matemaattisesti hyvin yksinkertainan. Jos vuositteinen kuponkikorko non 3% ja arvopaperin sidottu rahamäärä on 1000 niin vuosittainen tuotto on

\begin{equation*} tuotto = 1000*0,03 = 30 \end{equation*}

Mikäli inflaatio kohoaa 1% verran niin tuotto on

\begin{equation*} tuotto = (1000*0,01 + 1000)*0,03= 30,3 \end{equation*}

Mutta jos käykin niin että iskee 1% deflaatio tulos on:

\begin{equation*} tuotto = (-1000*0,01 + 1000)*0,03= 29,7 \end{equation*}

Eli deflaation aikana myös korkotuotto pienenee - tästä voi seurata hyvinkin, että myös joukkovelkakirjan jälkipörssi hinta laskee, koska paperin tuotto laskee verrattuna ei-inflaatioon sidoittuihin joukkovelkakirjoihin, joita löytyy markkinoilta paljonkin. Mutta jos inflaatio kiihtyy, on myös oletettava, että tällaisen arvopaperin hinta nousee, koska sen korko nousee. On kuitenkin huomioitava, että mikäli oikeat korot nousevat samalla kuin inflaatiokiihtyy, niin joukkovelkakirjan hinta voi olla laskusuhdanteessa, mikäli uusien papereiden kuponkikorot nousevat inflaatiosuojauksen yli. Mikäli pelaa joukkovelkakirjojen arvolla, niin inflaatiolinkitettyjen joukkovelkakirjojen kanssa saa olla tarkka.

Tärkeästä on ymmärtää, että joukkovelkakirjan korko kasvaa/laskee vain inflaation muutoksesta, ei suihkaan siitä, että inflaatio pysyy vakiona. Eli kuten laskutoiminutksista huomaa, inflaation määrää ei lasketa korkoon, vaan inflaationmuutos.

Kommentit

Comments powered by Disqus