Hyppää sisältöön

Jännittävä osinkosyksy

Ostin uuden osingon tuottajan salkkuuni, AUSWIDE BANK LTD. Yhtiö on Australialainen paikallispankki, jolla on ollut säännöllinen osinkotuotto jo vuosia. Katsoin tämän vaihtoehdon olevan Australialaisista ehdokkaista tällä erää parhaaksi, koska yhtiö jakaa osingoa tulevana kuukautena, eli syyskuussa.

Yhtiöiden historialla on merkitystä, siitä huolimatta, että usein huomaa tekstin, jossa todetaan että menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta. Totta. Mutta lähimenneisyys kertoo paljon. Jos osingon maksussa on ollut usein taukoja viimeisten kymmenen vuoden aikana, on odotettavissa, että yhtiö voi milloin vain pitää taukoa tulevaisuudessa. Tilkkutäkkiosingon jakajat jatkavat tilkkutäkkimäistä osingon jakoaan myös tulevaisuudessa.

Historia voi siis olla viite tulevasta, mutta tulevaa ei tietenkään pysty ennustamaan kukaan.

Laskevat markkinat vs. nousevat markkinat.

On mielenkiintoista lukea toisinaan kokemuksia laskevien markkinoiden kaudesta ja nousevien markkinoiden kaudesta. Viimeisten vuosien aikana, jotkut ovat rummuttaneet sitä, miten heidän varansa vain koko ajan kasvavat. Kyseessä on tietenkin markkinahintaan sijoittaminen. Viimeisten vuosien aikana on todennäköisesti ollut yksinkertaista ja mukavaa sijoitella, kun melkein mikä vain sijoitus on nostanut arvoaan.

Kun katselee monien yhtiöiden osakkeiden kursseja viimeisten vuosien aikana, niin ne ovat olleet tasaisessa nousussa. Oikeasti pitkä aikaissijoittajan ei ole juuri tarvinnut miettiä minkälaisen osakepoiminnan tekee, melkein kaikki poiminnat ovat lopulta menneet voitolle.

80 ja 90 luvun vaihteessa tapahtui markkinoilla asioita, joista silloiset sijoittajat kertovat, miten markkinahinnat laskivat alle puoleen - eli sijoitti minne tahansa, niin oli varmaa, että arvo katosi. Toisaalta on fakta, että jos oikeasti aloitti sijoittamisen ennen 80-lukua, niin jos salkussa ollut yhtiö ei ole mennyt konkurssiin vuosien saatossa, niin se on nostanut huimasti arvoa. Konkurssiin meno tai myydyksi tuleminen ovat kuitenkin voineet olla yhtiön kohtalona vuosien varrella. Eli jos on sijoittanut vain muutamaan yhtiöön, niin epäonnistumisen riski on ollut suurempi kuin jos on sijoittanut useaan.

Parhaan voiton ovat ehkä keräneet rahastoihin sijoittajat - siis mihin tahansa rahastoon, sillä rahastot harvemmin menevät konkursiin ja yhdistyessäänkin ainakin uusi rahasto jää olemaan ja rahat edeleen jatkavat kasvuaan. Osakemarkkinoiden ainoa pelko niin nousevilla markkinoilla ja laskevilla markkinoilla ei varsinaisesti liity siihen, että hinnat kulkevat alas ja ylös, vaan siihen etteivät yhtiöt jatkaakaan vuosia toimintaansa. Pitkäaikasisijoittaja, siis sijoittaja, joka ei laita rahojaan rahastoon, pitääkin oikeasti olla hieman kiinnostunut ostamistaan yhtiöistä. Yhtiön taloudellista tilannetta ei tulevaisuudessa voi ennustaa, mutta jonkinlainen näkemys on oltava, onko toiminta vuosikymmeniä kestävää. Omassa salkussani on yhtiö, BGFV, jolla on vaikeuksia tulevaisuuden maailmassa - mikäli suuret verkkokauppajätit voimistavat otetettaan. Eli vaikka kauppa kannattaa, niin tulevaisuudessa voi olla kysymys: Minkälainen kauppa kannattaa - ja kannattaako sijoittaa ennemin logistiikkaa harjottaviin yrityksiin kuin kivijalkakauppoihin.

Pitkäaikaissijoittamisen kannalta kysymys nousevista ja laskevista markkinoista ei ole oleellinen. Hinnat laskevat ja ne nousevat. Osinkotuottoa tulee koko ajan. Inflaatio vaikuttaa hintoihin nostavasti ja deflaatio laskevasti. Vuosikymmenien saatossa tapahtuu hinnoissa vaihtelua, mutta pieni osinkosijoittaja kerää rahaansa varmasti vuodesta toiseen osinkona huolimatta markkinahintojen muutoksista.

Kommentit

Comments powered by Disqus