Hyppää sisältöön

Jännittävä viikko 31-2019

DGS eli DIVIDEND GROWTH SPLIT CORP-A ei menneessä kuussa saavuttanut 2% tuottoa, jonka seurauksena se ei maksanut osingoa. DGS on laskevien markkinoiden mittari. Jostain syystä tämä CEF ei koskaan osaa käyttää johdannaisia oikein, vaan aina markkinoiden romahtaessa lopettaa osingon maksun. Tiedossa voi olla muutaman kuukauden mittainen tauko korkean osingon suhteen. Finanssikriisin aikoihin DGS:llä oli melkein vuoden mittainen osingon maksu tauko. Mutta jos silloin sattui ostamaan tätä CEF:iä, niin on saanut rahansa takaisin. En ole kovinkaan huolissani DGS:n osingon maksun yskähtelystä tällä hetkellä.

Minulla ei ole tilastoja kuinka moni yhtiö laski osingojaan hyvällä kaudella, eli finanssikriisin ja kauppasotien alkamisen välillä. Mutta tämän vuoden osinkokehitysten perusteella ainakin voisi hätäisesti päätellä talouden olevan laskusuhdanteessa. Varsinkin REITit ovat olleet kovilla. Olen hieman kahden vaiheilla mitä tehdä.

Markkinat syöksyvät, ostaako ja pysyä positioissa?

Kysymys liittyy etenkin korkeammalla painolla oleviin yrityksiin. Ajatukseni oli, että alkaisin tänä vuonna nostamaan matalampia painoja ylöspäin, mutta kannattaisiko sittenkin vain ostaa salkkuun lisää yhtiöitä tasaamaan osingon maksujen heiluntaa. Omien laskelmieni mukaan viimeinen idea on järkevä, sillä miksi lisätä vanhojen painoja, kun yhtiöiden markkinahinnalla ei kuitenkaan oikeasti ole salkussani kovin paljon merkitystä.

Pienistä puroista syntyy lopulta suuri virta.

Osinkotuottoni on kuitenkin menossa rahastoihin, joiden paino kasvaa salkussani huomattavasi. Olen kääntynyt vahvasti uusien yhtiöiden ostamisen linjalle. Tässä kuussa todennäköisesti Australialainen Alumimia, joka ei ehkä ole paras ostos, mutta tuottaa syyskuuhun lisää osinkotuloa, joka korvaa DGS:n lovea.

Toisaalta joidenkin paperien lisäpainon hankkiminen olisi todella mielenkiintoista tällä hetkellä, mutta taidan välttää kiusauksen.

Mietteitä kuluvasta kuukaudesta.

Kuluva kuukausi tulee olemaan pieni pettymys. Olin toivonut Ing Groupin osingon yhdessä ETF:ien jakaman tuoton kanssa nostavan kuukauden tuottoa mukavasti, mutta laskelmien perusteella kuukauden osinkotuotto saattaa hävitä heinäkuun tuotolle. Vaikka Bank Of Montreal paikkaakin DGS:ää. Mutta DGS:n vaikutus on selkeä. Asia korjaantuu lähi aikoina sillä, että hankin USA:n markkinoilta korkeaa osingoa tuottavaa yhtiötä salkkuuni.

Mutta olen kuitenkin tyytyväinen että Ing Group maksoi osinkonsa. Vaikka ei oikeasti ollut mitään epäselvyyttä, että niin ei kävisi, niin antoihan mahdollisuus pientä kutinaa - joka itse asiassa oli kivaa. Jännitys on ihan hauska juttu toisinaan, kun vielä syvällä mielessään tietää, mikä lopputulos oikesti tulee olemaan.

Tavallaan ymmärrän tätä kauppasotaa, sillä kieltämättä tapa jolla Kiina on hankkinut itselleen aika röyhkeästi jalan sijaa maailmassa on suututtanut monia. Toisaalta länsimaat ovat olleet omissa toimissaan aivan yhtä röyhkeitä Kiinaa kohtaa, joten on aika typerää syytellä Kiinaa siitä, että se on ottanut vain mallia Länsimaista. Todellisuudessa tässä on kysymys Länsimaisen vallankäytön romahtamisesta maailman markkinoilla. Eli Uuden vahvan Poolin syntymisestä. Tasa-arvoon kauppamarkkinoilla on vielä hämmentävän pitkä matka, sillä protektionismi ei ole vuosikymmeniin oikeasti kadonnut minnekään. Protektionistiset piirit ovat vain peittäneet omia toimiaan ja haukkuneet muita kaupan ongelmista. Eli Kauppasota on ollut koko ajan vain nurkan takana odottamassa. Se olisi alkanut lopulta tyylillä tai toisella ilmankin Trumpin valtaan nousua.

Markkinoiden Hypähtely.

Markkinat liikkuva miten liikkuvat. On epäuskottavaa että sijoittajat pohjois-Amerikassa lopettaisivat sijoittamisen ja pohjois-Amerikan markkinat syöksyisivät yli 100% syöksyä alaspäin. En usko, joten pelko että kukaan menettäisi kaikkia rahojaan markkinoiden vyöryssä on olematon. Sama juttu euroopassa. Todennäköisesti markkina-arvot laskevat jonkin verran kunnes taas hiljalleen nousevat omaan rytmiinsä.

Eli markkinat heiluvat. Jos heiluu indeksien mukana ja kerää kokoajan tuottoa esim. osingosta, niin heilunnalla ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Mutta onhan se jännittävää miettiä, miten kauppasota vaikuttaa maailman kauppaan - ja mitä seurauksia sodalla on tulevaisuudessa.

Ennen vanhaan sotalaivat olisivat jo puhuneet - Sota käydään nyt aivan muilla menetelmillä - tämä kertoo jotain maailmastamme. Se on rauhoittumaan päin. Riskit sodan käyntiin ovat nousseet liian suuriksi - nimenomaan riskit infrastruktuurien menetyksistä, ihmisethän eivät merkitse valtioiden johdolle niin paljon kuin resurssit.

Tulevaisuuden mielenkiintoisia tapahtumia odotellessa on mukava katsella, miten syksy hiljaan saapuu. Itse pidän viileistä keleistä. Viileässä ilmassa kuntoilu on mielyttävämpää eikä hiki paina samalla tavalla päälle. Ei edes markkinoiden oudot liikkeet pääse häiritsemään luonnon keskellä lenkkeilevän osinkosijoittajan elämää.

Kommentit

Comments powered by Disqus