Hyppää sisältöön

Japanin pörssi

Olen alkanut tutkimaan haluaisinko harrastaa sijoittamista maailman kolmanneksi suurimmassa pörssissä eli Japanin pörssissä. Kaupankäynti noin periaatteessa ei kovin paljon eroa tässä pörssissä verrattuna muihin. Mutta tiettyjä eroja löytyy. Nuo erot saattavat olla jonkun mielestä jopa häiritsevää tasoa.

Ensimmäinen asia, joka tulee eteen on tietenkin pieni kielimuuri. Mutta japanilaiset ovat onneksi olleet ystävällisiä ja luoneet englanninkielisiä palveluita.

Toinen seikka on pörssin aukioloaika näin Suomalaisen kannalta. Pörssi aukeaa kolmelta aamyöllä ja suljetaan yhdeksältä aamulla. Ja huomattavaa on että tässä välissä on tauko, joka alkaa puoli kuudelta ja päättyy puoli seitsämältä meidän aikaamme. Kaiken kaikkiaan kaupankäyntiaika on lyhin niistä kaikista pörsseistä, joissa olen kauppaa käynyt.

Näiden jälkeen tulee asia, jota ei kovin monessa pörssissä ole. Japanin pörssissä on papereille määritetty minimi kaupankäyntimääriä. Eli osakkeita pitää vähintään ostaa esimerkiksi 100 kappaleen erissä. Tämä minimikaupankäyntimäärä vaihtelee harvinaisesta 1 kappaleen määrästä yleiseen 100 kappaleen määrään (Määrä oli ilmeisesti ennen niinkin suuri kuin 1000). Onnekkaasti pörssistä saa auki englannin kielisen hakukoneen, jolla voi hakea osakkeita, joilla on tietyt kaupankäyntimäärät.

Japanin pörssissä on myös käytössä ns. hintaraja. Osakkeen hinta voi liikkua vain tietyissä hintarajoissa päivän aikana. Jos osake saavuttaa maksirajan, niin se voi pysyä pitkäänkin maksimiarvossaan. Esimerkiksi koko päivän.

Kaiken tämän lisäksi näin osinkosijoittajan kannalta on melko epäselvää tapa, jolla osinkoja ilmoitetaan Japanin pörssissä. Pörssin sivulta löytyy kunkin yrityksen jakamat osingot kyseisenä vuonna. Mahdollisesti jossain voi olla parempaakin historiatietoa näkyvillä, jos hallitsee merkistön ja kielen. Mutta välittäjäni julkaiseman osinkohistorian kautta havaitsen selkeää ristiriitaa välittäjäni kertomien osinkotietojen ja pörssistä löytämieni vähäisten tietojen perusteella. Se lisäksi näyttää siltä, että yritykset voivat ilmoittaa tulevan vuoden osingosta vuotta aikaisemmin - ja osinkomäärä näissä tiedoissa on enemmän kuin epäilyttävä.

Välittäjäni antaa mahdollisuuden käydä aika helposti kauppaa japanin pörssissä, mutta haluanko käydä kauppaa pörssissä, joka kaiken kaikkiaan on näkykulmastani katsoen mystinen. Mahdollisesti, sillä elämä rakentuu jännityksen ympärille. Sijoitusretki tuntemattomaan voi olla paitsi häviötä tuottava, mutta mahdollisesti myös hauska. Katsotaan syksymmällä, kun Japanin pörssissä näkyy olevan sopivasti osingojen jakoa. Olen saanut pörssin tapahtumia seuratessa sen käsityksen, että Japanissa on yleistä jakaa osingoa kaksi kertaa vuodessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus