Hyppää sisältöön

Kaiken maailman väitteitä

Oletteko huomanneet, miten jotkut yrittävät todistaa olevansa jossain sijoittamiseen liittyvässä asiassa oikeassa kirjoittamalla, mitä lapsellisempia kirjoituksia? Tunnustan tietenkin itsekin sortuvani toisinaan hieman liikaa puolustamaan omaa sijoitussuuntaustani. Mutta tämä ei merkitse, että en tunnustaisi tosiseikkaan, että maailmassa on lukuisia hyviä tapoja sijoittaa, joilla ei ole mitään tekemistä osingon kanssa.

Siinä vaiheessa kun vertaillaan esimerkiksi arvon-osuustilin kaltaisia tilejä ja osakesäästötiliä - ja yritettään lapsellisin perustein todistella, että osakesäästötili on parempi, vaikka oikeasti näitä kahta asiaa ei voi verrata toisiinsa lainkaan - ollaan todella hatarilla ja epäilyttävillä vesillä. Arvon-osuustilille voi sijoittaa minkä luonteisia papereita haluaa ja osakesäästötilille ei. Näin ollen arvonosuustilin kaltaisen tilin saa vaivattomasti tällä hetkellä käyttäytymään kuten osakesäästötilin - ja jopa huomattavasti halvemmin. Jos näitä kahta sijoitusmuotoa pitäisi alkaa oikeasti vertailemaan niin mahdollisuuksiensa takia arvonosuustilin kaltainen til voittaa aina osakesäästötilin 1000 - 0. Mutta näitä kahta sijoitusmuotoa ei oikeasti voi verrata tosiinsa, koska osakesäästötili on hyvin rajoitettu sijoitusmuoto. Se sopii tiettyihin asioihin, mutta vain rajallisesti. Sitä voi pitää omalla tavallaan verotettavana itse customoitavana rahastona, johon voi sijoittaa vain osakkeita ja vielä rajallisen määrän.

Joillakin on tarve väittää.

Monet 'sijoitusneuvojat' kertovat usein satuja ja tarinoita ja kirjoittavat hienoja tekstejä asioista hyvin hatarin perustein. Näitä ns. 'sijoitusneuvojia' löytyy monille tutuilta palstoilta - ja jotkut eivät varmasti yritä kirjoitaa roskaa, vaan monilta oikeasti jää miettimättä asia, josta kirjoittaa, ihan loppuun asti. Yleensä he edustavat jotain tiettyä sijoitussuuntausta ja haluavat palavasti todistaa, että ovat oikeassa juuri asiassaan. Minäkin edustan tiettyä sijotussuuntausta, mutta kuten olen monta kertaa todennut, suuntaukseni EI VARMASTI sovi kaikille, enkä suosittele sitä muille. Suuntaukselleni on ominaista se, että kurssit voivat liikkua omia menojaan ja niihin ei pidä liikoja kiinnittää huomiota. Kyseinen asia vaatii hyviä hermoja ja ei-niin-arvoa rakastavaa mieltä.

Joillakin jotka ovat ymmärtäneet käsitteen futuurit ja ovat oppineet ymmärtämään johdannaisten arvonkehityksen ennustemallit, on kova halu ennustella kurssien avulla seuraavana vuotena tapahtuvia taloudellisia tapahtumia. Jos näette missä tahansa ennustuksen, joka menee muutamaa päivää pidemmälle ja joka väittää, että tietää taloudessa tapahtuvan jotain selvää ennusteen pohjalta - sitä voi pitää lähinnä vitsinä. Jos näkee käyriä esimerkiksi, miten down jones indeksi tulee käyttäytymään seuraavan kahden vuoden aikana, niin voi hihitellä itsekseen.

Välittäjämainostajat yrittävät usein selittää, että juuri heidän käyttämänsä välittäjä on se paras ja halvin. Harvemmin he kirjoittavat niitä perusteita, jotka todistavat asian. Yleensä välittäjä vain on 'Paras' ja 'Halvin'. Asia on totta, koska tämä tietty kirjoittaja on niin todennut. Neuvo kohdistuu yleensä vielä aloitteleville sijoittajille, minkä takia asia on suorastaan - sanoisinko törkeää luonnetta.

Netissä on suuri määrä ns. huijaussivustoja, joissa tarjotaan hyvin mahtavia juttuja. Yksi näistä on ns. tekoäly, joka tekee täydellisiä sijoituksia ja mahdollistaa, että pieni sijoitus alkaa kasvamaan ekspontentiaalisesti päiväkauppa menetelmällä. Kun saapuu tällaiselle sivulle, kannattaa kysyä suoraan, mitä varten näin mullistavan täydellinen tekoäly ei oikeasti ole päässy mihinkään uutisotsikoihin. Jos ohjelma onnistuu tekemään kenen tahansa pienistä säästöistä kuukaudessa moninkertaisen tuoton, niin tällainen olisi vähintään herättänyt huomiota mediassa.

Syvä huokaisu.

Miksi on niin tärkeätä yrittää saada muut nimeomaan oman sijoitusajattelunsa takia? Miksi pitää saada omia opetuslapsia niin paljon? Onko tarvetta omien mielipiteittensä oikeaksi puolustamisella saada itselle lisää vaikutusvaltaa? Vai haluaako tällainen ihminen saada vain huomiota? Ehkä mahdollisesti jollain tavalla tuottoa? Mainoksilla kenties? Tai onko kyseessä vain oman asemansa pönkittäminen. Miksi ihmiset haluavat kirjoittaa tee näin, niin teet oikein kirjoituksia?

Todettakoon tässä, että suoraan voin kertoa puhtaan osinkoon eikä arvoon sijoittamisessa olevan suuria vaaroja ja suoranaisia ongelmia. Vuosien mittaan osakkeiden arvot eivät välttämättä nouse, eikä välttämättä myymällä saa voittoa. Osinkotuotto on jatkuvasti kiinni siitä, että havainnoi, miten osingot kehittyvät - ja ymmärtää, milloin osingot voivat kadota alta. Pienillä rahasummilla voi saada suuden kakun aikaan, mutta jos kärsivällisyys ei riitä, niin tulos voi jäädä mitättömäksi. Voi hyvinkin olla, että enemmän iloa saa jos sijoittaa vain rahanssa vaikka huonekaluihin kotona. Osinkosijoittaminen on täynnä riskejä, joita ei kannata ottaa.

Eli kaikki, joka tuntuu hyvältä ja hienolta netissä ja saattaa tuottaa rahaa - SIIHEN sisätyy aina SUURI riski. Jos tyrkyttäjät, eivät kerro riskeistä mitään - ja heidän tarjoamansa linja on auvoinen ja se paras - vältä näitä tyyppejä kuin ruttoja. Jokin mättää heidän maailmassaan.

Kommentit

Comments powered by Disqus