Hyppää sisältöön

Karuselli pyörii

Mennyt viikko on ollut melkoista karusellia. Tai ehkä pitäisikin puhua putouksesta. Viikon yllättäjiä on oli DR eli MEDICAL FACILITIES CORP, joka vetäisi vuosiin ensimmäisen negatiivisen tuloksen - tilanteen mukaisesti sijoittajat rankaisivat asiasta melkoisella paniikkimyynnillä. Muutenkin Kanada on ollut melkoisen heilahteleva paikka, jos hakee markkinavoittoa. Ainakin omasta salkustani asiaa katsoen.

Laskumarkkinoiden aikana on hyvä pitää hermot rauhallisina eikä tehdä yhtään mitään. Näin ainakin osinkosalkun osalta. Vaikka esimerkiksi DR:n kohdalla voisi alkaa miettimään, että myy pian pois ennen kuin osingot laskevat - niin voi kysyä, miksi osingot laskisivat liian paljon vain yhden tappiollisen tuloksen jälkeen. Luulisin että hermostuisin jos tappiolle mentäisiin vuosia, mutta esimerkiksi BGFV on ollut nyt enemmän tai vähemmän ongelmissa vuosia, mutta yhtä osingoa maksetaan ja henki pihisee.

Viikon opetukset.

Viikko on selkeä esimerkki siitä, miksi painotuksien kannattaa olla kohtalaisen tasaisia osinkosalkussa. Jos jokin yhtiö on korkealla painotuksella, alkaa ihan liian herkästi pohtimaan - entäs jos osingon maksu loppuukin. Tunnustan että olen riskin ottaja, enkä usko esimerkiksi DR:n osingon maksun laskevan tulevaisuudessa kovin paljon. Mutta jos olisin yhden yhtiön sijaan pistänyt rahojani kolmeen, nin en edes pohtisi nyt yksittäisen yhtiön merkitystä salkulleni. Siis mietin asiaa osingon maksun tulevaisuuden kannalta, en sen kannalta, että yhtiön markkinahinta heiluu.

Eli osingosalkun painottamisessa kannattaa olla huolellinen ja tarkka. Koska salkku elää vuosia ja positiot voivat olla pitkiä aikoja paikoillaan, kannattaa positioiden luonnetta pohtia muilla tavoilla kuin pyrkien ennustamaan tulevaisuutta. Kannattaa varautua huonoon tulevaan, eikä positiiviseen tulevaisuuteen.

Osinkosalkun näkymät.

Viikko luonnolisesti parantaa ainakin jonkin verran salkun tuottavuutta, sillä kurssilaskut vaikuttavat suoraan dividend yieldin arvoon - ostamalla lisää yhtiöitä salkuun nostan samalla nyt tuottoa ainakin väli aikaisesti. Koska talous on hieman tiukemmalla tulevaisuudessa, niin nähdäkseni osingonmaksussakin tulee jonkinlaista tason laskua. Taktillisesti yritän ostaa nyt mahdollisemman monta yhtiötä salkkuuni ja saada nostettua salkkuni osingoa pienistä puroista. Eli hylkään korkeasti painotettujen paperien ostotaktiikan, kunnes olen varmistanut osingotuoton keskimääräisen tason pysyvän talouden laskusuhdanteen aikana kohtalaisena. Lisäksi painotan hieman Australian markkinoiden suuntaan.

Onneksi salkku on muotuva kokonaisuus, jota voi ohjata rauhallisin liikkein näiden tyrskyjen keskellä. Ja tässä kuussa tulee ihan mukava osinkotuotto. On tietenkin selvää, että markkinahintojen muutokset ovat lyhyellä tähtäimellä nopeampia kuin osingotuotto, mutta esimerkiksi DR:n kohdalla markkinahinnan tipahdus ei juuri paljon heilauttanut sitä tosiasiaa, että yhtiön osingotuotto on historiallisesti jo ihan mukava,

Se on mielenkiintoista tulevaisuudessa, kuinka paljon salkun arvosta tippuu tämän uuden romahduskauden aikana alas. Ja myöhemmin on kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon arvoa tulee lisää, kun jokin lukko avautuu jostain auki. Viime keväänä nousu oli melkoista. Saapa nähdä millaista se on esimerkiksi loppuvuodesta tai ensi vuonna, kun USA:ssa on presidentin vaalit. Tosin en usko Trumpin häviävän uudessa kisassa vaan varmistavan jatkokautensa.

Kommentit

Comments powered by Disqus