Hyppää sisältöön

Käsite: Noise traider

Englannin kielessä on käsite 'Noise Trader', joka varmaan alun perin on tarkoittanut kauppaa käyvää aloittelijaa. Tämä käsite on hieman tarkemmin ajatellen hieman omituinen. Jotkut nettisivut kuvaavat tällaista kaupankävijää tyypiksi, joka ei halua apua ns. ammattilaisilta ja asian tuntijoilta. Toisten mielestä kyseessä on vain irrationaalisesti kauppaa käyvä ihminen. Hieman kun asiaa tutkii eteenpäin, niin havaitsee, että ryhmään mahtuukin itseasiassa melkoinen joukko sijoitustyylisuuntia ja ihmistyyppejä ja tunteita ja mielialoja. Noise trader näyttäkin olevan itseasiassa vain tavallinen ihminen - ihan kuka hyvänsä - tekemässä kauppaa pörssissä.

Volaliteetti.

Yksi syy suuriin volaliteetteihin nähdään olevan nimenomaan noise traderit. Kun yhtiölle tapahtuu jotain negatiivista, niin yhtiön hinta syöksyy heti alaspäin. Syyn tietenkin täytyy olla aloittelijoissa ja niissä ihmisissä, jotka hermoilevat liikaa tosipaikan tullen. Ammattilaiset eivät voi olla syynä - tai sitten syynä ovat ne kaameat trendikäyriä lukevat, jotka ovat pelästyneet, etteivät ennusteet menneetkään nappiin. Tai vain päiväkauppaa tekevät kaverit, joilla hermot ovat pettäneet. Tai tietokone-ohjelmat, joiden algoritmi päättää myydä kaiken.

Maailmassa pitää olla täydellinen rationaalinen kaupan kävijä, joka on ehdotton ammattilainen ja fundalisti pitkäaikaissijoitta - ehdoton vastakohta irrationaaliselle sijoittajalle tai sitten lyhtyaikasijoitta, joka ei ole fundalistinen pitkäaikaissijoittaja. Mutta onko rationaalinen ihminen mahdollinen pörssimaailmassa.

Mitä oikeasti rationaalisuus mahtaa tarkoittaa?

Rationaalisuus sanotaan koostuvan kahdesta seikasta: Mikä on totta ja miten pitää toimia - tämä on Manktelowin (2004)lause, teoksesta Reasoning and rationality: The pure and the practical. Todisteiden pitää osoittaa, mikä on totuus - Hieman samalla tavalla kuin kuuluisa Sherlock Holmes totesi Sir Arthur Conan Doylen kirjoissa. Rationaalinen ihminen pyrkii analysoimaan asioita ensin ja tämän jälkeen toimimaan analyysin perusteella - kun ensin tietää, mikä on oikein tai totta.

On olemassa kokonainen tieteen alue, jossa pyritään löytämään rationaalisesti hyvää tulosta - tieteen alan nimi on Rationaalisen valinnan teoria tai Rational Choice Theory. Eli tiede ainakin yrittää opettaa menetelmiä, joilla voitaisiin saavuttaa rationaalisuus. Lisäksi sijoitusmaailmassa on neuvoja ja näkemyksiä erillaisista tilanteista - ja mahdollisuuksia oppia rationaalisuutta.

Ihmisellä on kuitenkin kiusanaan tunteet ja rajallinen kyky ymmärtää todellisuutta. Lisäksi ennustetut asiat, harvoin käyvät todellisuudessa todeksi - sillä ennustaminen harvoin perustuu totuuden tietämiseen - enemmänkin arvailuihin - varsinkin finanssipuolella. Joten tässä kohtaa voidaan pohtia, voiko finassimaailma toteuttaa rationaalisuuden perusehtoin: Tietää mikä on totta.

Näkemykseni mukaan ainoa todellinen rationaalisuus, joka finanssimaailmassa on mahdollista, perustuu rauhallisuuteen ja uskomuksiin, jotka eivät ole rationaalisuutta vaan irrationaalisuutta. Eli onko oikeasti noise tradereita olemassa vai olemmeko kaikki todellisuudessa erillaisin uskomuksimme noise tradereitä.

Minun mielestäni Rationaalisuus on unelma ja toive siitä, miten ihmisen pitäisi maailmassa toimia. Me teemme virheitä - ja kieltämättä joillakin meistä voi olla parempi ymmärrys asioihin. Mutta niin kauan kuin teemme virheitä ja olemme omia itseämme, niin volaliteetti ilmiö on olemassa ja Noise Trader asuuu meidän kaikkien sielussa.

Mikä On Noise Trader.

Tiede haluaa olla usein eksatti ja saada syitä erillaisille ilmiöille. Typerä ja yksinkertainen serkkupoika tekemässä kauppaa selittää hyvin monia ilmiöitä ja saa ns. Ammattilaisen kokemaan ylpeyttä itsestään, että on parempi ihminen kuin Noise Trader. Todellisuudessa - omasta mielestämme - olemme kaikki irrationaalisia Noise Tradereita, joiden virheet ja päätökset näkyvät kurssikäyrällä tai volaliteetillä. Tätä kirjoittaessa maailman pörssit suuntasivat uutisten takia alas päin - onko rationaalista ajatella, että hetkellinen uutinen on niin paha asia, että yhtiöiden osakkeiden myynti on paras ratkaisu kohdata se. Tuskin, mutta silti pörssimaailma näyttää valitsevan kokonaisuudessaan mielummin irrationaalisen tavan toimia kuin rationaalisen.

Noise Trader on me kaikki. Me olemme kaikki ihmisiä, joilla on ihmisten viat. Koko ilmiötä ei olisi, jos olisimme toisen kaltaisia olentoja.

Kommentit

Comments powered by Disqus