Hyppää sisältöön

Katsaus 19.04.2019

/galleries/Katsaus19042019/Katsaus.png

Ajattelin miettiä salkkuni tilannetta pääsiäisen kunniaksi. Mennyt vuosi on syöksynyt melko hurjaa vauhtia eteenpäin. Sain vuoden vaihteessa salkkuni päärakenteen valmiiksi. Pari osaketta vielä puuttuu tämän vuoden lopullisesta muodosta. Yksi Australialainen ja muutama Kanadalaista. Näiden ostamisen jälkeen tietenkin koostan salkkuni kokonaismäärää hiljalleen kohti 50 osaketta, mutta en pidä koon kasvattamisella kiirettä.

Tähän mennessä arvo + osinkotuottoa salkussani on TWR laskennan mukaan noin 20 % ja MWR:n mukaan, jota arvostan enemmän, noin 20 %. Odotan mielenkiinnolla vuoden loppua. On selvää, että noin nopea alkuvuoden nousu, joka on ollut jonkin verran kovempaa kuin vaikka S&P indeksillä, jonka voi nähdä ylhäällä olevasta kuvasta, ei tule tule pysymään loppuun asti. Jossain kohdassa jokin pettää, sillä salkkuni ei ole rakennettu indeksien voittamista varten vaan osingon tuottoa varten.

Tilastollisia näkökohtia.

/galleries/Katsaus19042019/tilasto.png

TWR-laskennan avulla voi saada kaikenlaisia mielenkiintoisia tuloksia. Kuvassa näkyy joitakin salkkuni salkunhoidollisista tunnusluvuista, joita tosin mielestäni en ole ansainnut. Jos haluaa kilpailla indeksin kanssa, niin taulukosta on helppo huomata, että olen voittanut aika monen tunnusluvun suhteen muutaman indeksin tämän vuoden puolella.

Mutta onko tällaisista arvoista mitään hyötyä pitkän tähtäimen sijoittamisessa ja nimenomaan osinkosijoittamisessa. No henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ei ole. Näiden lukujen perusteella näkee, että minulla olisi varaa myydä salkustani alas esimerkiksi BGFV miettimättä sen enempää. Tässä kohtaa vielä jopa rikon osinkosijoittamissääntöä, sillä nimeomaan BGFV huono osinkotuotto salkussani edellyttäisi sitä.

Nuo luvut ovat peräisin faktasta, että en myy salkusta heikkoja papereita pois. En tee niille mitään, vaan keskityn uusiin arvopapereihin ja niiden osinkotuottoon. Kun yritys laskee osinkojaan, sillä on kieltämättä paremmat mahdollisuudet selvitä markkinoilla. Näin ollen sijoitusmetodini sijoittaa korkeaan osinkoon tuottaa tulosta, koska osingon lasku muuttaa ihmisten näkemystä kyseisen osakkeen arvostusluvuista. Kun osake muuttuu houkuttelevammaksi, sitä ostetaan enemmän ja hinta palaa takaisin ja tuottaa arvo voittoa.

Osinkosalkullani on siis kaksi strategiaa - päästrategia, joka on korkea osinkotuotto. Huomaamaton sivustrategia, joka on arvotuotto niillä yhtiöillä, jotka ovat laskeneet osinkosummaansa.

Mutta tavoitteeni on saada tasaista 7% tuottoa vuodessa, josta todella voisin olla ylpeä. Todennäköisesti haen salkkuuni painotuksilla vielä lisää tasaisuutta tulevaisuudessa.

Johtopäätöksiä.

Salkkuni arvonnousu tällä hetkellä riippu hieman Corus Entertaimentin osakkeiden hinnan noususta. Tulevaisuudessa tasoitan salkkuni painotuksia, niin että tämän hetken raju arvon nousu ei tule todennäköisesti olemaan mahdollinen. Mutta kuka tietää. Osakemarkkinat ovat arvaamattomia. Salkkuni osoittaa, että ihan ilman mitään mitään suuria osakeanalyyseja voi saavuttaa ihan hyvän tuloksen. Olen pyrkinyt vain ostamaan hyvää osinkotuottoa ja ei-konkurssiin meneviä yrityksiä. Tosin Consolidated Communication ja BGFV suhteen en ole kovin varma tuosta ei-konkurssiin menevien yhtiöiden statuksesta.

Mutta paitsi että väitän olevani varovainen, olen todellisuudessa melkoinen riskisijoittaja, joka ei oikeastaan pelkää huonoja tai hyviä kausia. Voikin epäillä, että salkkuni noususuhdanne johtuu siitä, että sijoitin edelleen silloin, kun muut myivät edellisvuoden laskusuhdanteessa.

Mutta sanoisin kuitenkin että näin asia ei ole. Salkkuni tuotti viime vuonna 7% osinkoa, jonka uudelleen sijoitus todennäköisesti on vaikuttanut enemmän. Samoin tekemieni myyntien uudelleen sijoitus aikaisemmin.

Korkoa korolle.

Tuottaa siitä huolimatta, että kuka tahansa väittää, miten paljon negatiota veroista voi asiaan tulla.

Kommentit

Comments powered by Disqus